Springen naar inhoud





Introductie.

Geplaatst door Leviathan, 13 mei · 21384 keer bekeken

Oy! Ik ben Joeri,
Geplaatste afbeelding
en ik ben bezig met afstuderen richting werktuigbouwkunde aan Hogeschool Rotterdam. Mijn interesse voor een afstudeerrichting ligt in de Mechatronica en robotica. In Nederland is in die richting momenteel niet zeer veel te vinden en daarnaast had ik ons kleine kikkerlandje wel weer gezien. Dus heb ik besloten om zo ver mogelijk daar vandaan een afstudeerderesje te vinden. En dat is gelukt!
Ik ben namelijk vanaf 7 Februari al bezig op de mechanical & mining engineering afdeling aan de University of Queensland in Australië, Brisbane.
Geplaatste afbeelding

Situatie hiero: 8-)
Het is hier heerlijk warmJ zeker na die “niet zo zomer” van dit jaar in NL.
Ik woon in een groot studentenhuis (10 man) met een zwembad op ongeveer 25 minuten afstand van het stadscentrum. Er woont hier van alles, waaronder 1 andere Nederlander. Verder zijn er mensen uit alle windstreken: Aussies, Noren, Denen, Duitsers, Chinezen, etc, etc. wat voor een leuk huis zorgt aangezien je in alle talen proost leert zeggen tijdens het uitgaan.
Maar aangezien dit een techniek blog is zal ik hier niet teveel over doorgaan :P .
Geplaatste afbeelding

De Opdracht: :(
Juist, ze zijn hier wel van de “No worries mate” en dat blijkt ook maar weer uit de afhandeling van mijn
opdracht.
Er was besproken dat ik verder zou gaan met het ontwikkelen van een afstand bestuurbare shovel die een bestuurd wordt vanaf een bewegings platform. Dit ding bleek na mijn aankomst echter nog in Amerika te staan dus zijn ze met een andere opdracht op de proppen gekomen.


De opdracht?V2: :)
Ze zijn hier al een tijdje bezig met het automatiseren van graafmachines in de mijn (die dingen zo groot als 2 huizen). En dat doen ze door middel van een pointcloud te genereren van de omgeving van de graafmachine. De huidige methode gebruikt laser range finders en radar, ze willen echter testen in hoeverre er met een stereoscopisch camera systeem hetzelfde doel bereikt kan worden. Voordeeltje hiervan is dat het een hele foto in een keer kan verwerken en niet langzaam hoeft te scannen. Nadeel is dat het s’nachts niet zo top werkt.
Geplaatste afbeelding

Inducties: :roll:
Voordat ik echter ook maar de mijn in mocht of een schroevendraaier mag aanraken in Australië moet je een gigantisch aantal trainingen , introducties en inducties doen.
Op elk werkterrein waar je komt (Machinewerkplaats, electronica werkplaats, mijn, lab, whatever) krijg je een inductie van 30-minuten tot 4 uur. Hierin worden alle regels van de werkplaats uitgelegd, vluchtroutes bekeken enz enz.
Zelfs als je dit heb gehad mag je nog nog steeds het grootste deel van het materieel niet aanraken als student of werknemer. Tafelboren, las apparaten, draaibanken zijn allemaal permanent verboden toegang (zelfs met Nederlandse competentie certificaten) en als er iets gemaakt dient te worden dan doen werkplaats medewerkers dit tegen betaling. Dit is leuk voor de veiligheid maar hindert uiteindelijk de vooruitgang.
Verder nog een 4 daagse mijn veiligheids training gehad, maar aangezien de machines daar zo groot zijn dat ze dikwijls over personenauto’s heen rijden zonder het te merken, was dat wel gepast.
Geplaatste afbeelding

Inhoud van de opdracht: :?:
Om het een beetje kort en leesbaar te houden ga ik hier de volgende keer mee verder.
Onderwerpen: XIMEA x86 camera’s. OPENCV, Pointcloud Library en stereo calibratie.

Later,
Joeri.




Leuk dat je hier bent begonnen met je blog, en ik benieuwd wat je de komende tijd nog meer te melden hebt! Het is niet mijn vakgebied, dus inhoudelijk kan je helaas weinig bijdragen van me verwachten, maar je onderzoek klint wel interessant!
Klinkt interessant! Wat doen stereoscopische camera's?
Stereoscopische camera's werken net als het menselijk oog.

Het idee is dat je net als bij de mens 2 camera's(ogen) naast elkaar zet op een vast gelegde afstand. Wanneer deze gelijktijdig een foto hebben genomen kunnen deze foto's vergeleken worden met elkaar om overeenkomsten te vinden.

Door middel van Epipolar Geometry kan dan berekend worden hoe ver deze punten van de camera verwijdert zijn.

Hiermee krijg je dus eigenlijke een diepte map (een overlay van je foto waar de intensiteit van een pixel overeenkomt met de afstand tot de camera). DIe je om kan zetten in een pointcloud/3d model.

December 2016

Z M D W D V Z
    123
4567 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recente artikels

Recente reacties

CategorieŽn