Springen naar inhoud

Analyse van reactie van aardappelschillen op roet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

atlas

    atlas


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2009 - 19:17

Beste



Ik hoorde voor de zoveelste keer dat ik tegen roetvorming in de schoorsteen aardappelschillen mee zou moeten stoken.
Dit keer niet van medestokers maar van mijn "meester-schoorsteenveger" nota bene. Hij zei dat het gegarandeerd zou helpen. Nu vraag ik mij af;

-wat gebeurd er dan eigenlijk? Weet iemand wat de chemische reactie vanuit aardappelschillen op het roet is?
en;
-wat zou het beste werken. Droge of verse schillen?

Atlas

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 februari 2009 - 18:31

Verplaatst naar algemene scheikunde tot er meer info is voor indeling mbt. organische of analytische scheikunde.
Verbranding van aardappelschillen lijkt me eerder organisch.


Verder kan ik je helaas geen antwoord geven op de vraag.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#3

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 06 februari 2009 - 20:00

Deze persoon spreekt uit eigen ervaring met betrekking tot vermijden van creosoot / creosote:

I have learned that creosote can be formed any time that wood is being burned, especially if the wood is not dry enough and if for some reason the wood does not burn at a high enough temperature. I have learned that the best way to avoid a creosote build-up is to open up all the dampers at least once a day and let the fire burn really hotÖ and that the chimney must already be clean, or the hot fire may end up in the chimney instead of in the stove! Recent research says that the old recommendation of burning a handful of rock salt each day to prevent creosote build-up doesnít work, but that the old idea of burning dried potato peels does. So when I peel potatoes, I dry the peels on a cookie sheet in the oven first, then burn them. Another idea that is supported by research and will supposedly help prevent creosote build-up is the regular burning of an aluminum can. I have not tried that one yet (and probably will not).

Hydrogen economy is a Hype.

#4

atlas

    atlas


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 februari 2009 - 23:34

@ Fred F.

Mooi dat je dit voor mij hebt opgezocht en met alle respect maar va dit soort reacties zijn er honderden te vinden op allerlei websites. Echter het beantwoord mijn vraag niet van wat er nu wetenschappelijk gezien gebeurd.
Evengoed nog bedankt maar graag een wat feitelijker antwoord.

Groet
Atlas

#5

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 07 februari 2009 - 10:03

Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte. Thats all.

Droge aardappelschillen of aluminium verbranden geeft een heter rookgas dan verbranden van hout.
Hydrogen economy is a Hype.

#6

atlas

    atlas


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 februari 2009 - 10:43

Fred,

"Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte" Met alle respect maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik bedoel wat de chemische reactie is en wat er dan precies gebeurd.
Ook heb je het over droge aardappelschillen, ik heb het ook over verse. Althans dat meen ik op te maken uit verschillende reacties hierover op het net.

Atlas

#7

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2009 - 11:59

geeft een heter rookgas dan verbranden van hout.


Dit lijkt me anders geen 'algemene' uitleg. het is vrij specefiek wat er met die aardappelschillen gebeurd.
Of het correct is weet ik niet, maar ik neem aan van wel als fred dit met overtuiging verkondigt.

daarnaast zal er CO2 en water vrijkomen, met mogelijk enkele tussenproducten.
Ik denk echter niet dat deze tussenproducten iets te maken hebben met de verwijdering van je roet, aangezien gelijkaardige tussenproducten zullen voorkomen bij zowat alle plantenmateriaal dat je stookt (dus ook hout, aardappelen, sinaasschillen, weet ik veel wat).

Als er een uitleg voor is, lijkt me inderdaad dat die hetere gassen aan de bron liggen. Maar opnieuw: ik kand it niet bevestigen.
Ik wil gewoon het antwoord van Fred F verduidelijken, want de boodschap is blijkbaar misgelopen.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#8

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2009 - 16:43

Fred,

"Wetenschappelijk gezien ontstaat er hitte" Met alle respect maar dat is geen antwoord op mijn vraag. Ik bedoel wat de chemische reactie is en wat er dan precies gebeurd.


Hete rookgassen leiden tot minder vorming van roet. Er vinden zoveel reacties plaats dat er niet 1 specifieke op te schrijven is.

Ook heb je het over droge aardappelschillen, ik heb het ook over verse. Althans dat meen ik op te maken uit verschillende reacties hierover op het net.


Dat was uit je eerste berichten niet op te maken.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures