Springen naar inhoud

[chemie] buffermengsels


  • Log in om te kunnen reageren

#1

dritje

    dritje


  • >25 berichten
  • 84 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2009 - 12:54

Hallo,
Om te bepalen of het een buffermengsel is of niet, is het belangrijk te weten wanneer het een sterk zuur, base of zwak zuur of base.
Hoe kun je eigenlyk zijn aan een formule of hij sterk of zwak is?

Drit x

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 februari 2009 - 17:27

Aan de formule kun je dit niet direct zien. Je zou kunnen stellen dat de Ca of Cb (concentratie van het zuur/base) wel een invloed heeft op de sterkte van een zuur. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Je moet memoriseren wat sterke basen en sterke zuren zijn. Alvast een tip: Alle organische zuren zijn zwakke zuren (citroenzuur, azijnzuur,...) met uitzondering van sulfonzuur. Het is echter te betwisten dat sulfonzuur een organisch zuur is. Bij de anorganische zuren zijn er sterke en zwakke zuren. Leer ze vanbuiten.

Voor de basen: Alle basen uit groep I en II van de tabel van mendeljev zijn sterke basen. Leer dus zeker de tabel van mendeljev in beperkte mate uit het hoofd.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#3

Marc_B90

    Marc_B90


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 mei 2009 - 22:23

Aan de formule kun je dit niet direct zien. Je zou kunnen stellen dat de Ca of Cb (concentratie van het zuur/base) wel een invloed heeft op de sterkte van een zuur. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Je moet memoriseren wat sterke basen en sterke zuren zijn. Alvast een tip: Alle organische zuren zijn zwakke zuren (citroenzuur, azijnzuur,...) met uitzondering van sulfonzuur. Het is echter te betwisten dat sulfonzuur een organisch zuur is. Bij de anorganische zuren zijn er sterke en zwakke zuren. Leer ze vanbuiten.

Voor de basen: Alle basen uit groep I en II van de tabel van mendeljev zijn sterke basen. Leer dus zeker de tabel van mendeljev in beperkte mate uit het hoofd.


De tabel der elementen is inderdaad een goede methode om de sterkte van een zuur of base te bepalen.
Als je echter twijfelt kan je altijd nog de zuur-en basedissociatieconstante bij die gegeven temperatuur raadplegen.
Vermits we weten dat een buffer een oplossing is van een zwak zuur of base met zijn respectievelijk zijn geconjugeerde zakke base OF zuur.

Een voorbeeld:
een buffer met azijnzuur/acetaat (CH3COOH/CH3COO-):
pka van azijnzuur: 4,75
Ka = 10^-4,75

reactie: CH3COOH <--> CH3COO- + H3O+

Ka = ( [H3O+]*[CH3COO-] ) / ([CH3COOH])

een tamelijk kleine zuurdissociatieconstante, dus een hoge evenwichtsconcentratie van azijnzuur t.o.v. acetaat. (zie Ka)
Bijlange nog geen volledige dissociatie van het zuur, dus ZWAK


voorbeeld 2:
HMnO4/MnO4-
pka = -2.3
ka = 10^2.3

reactie analoog met vorige voorbeeld.

Ka = ( [H3O+]*[MnO4-) / ([HMnO4])

Nu is het echter een grote zuurdissociatieconstante, dus zal bijna al het zuur dissociëren. (=STERK)
(het evenwicht ligt bij de MnO4-)
De evenwichtsconcentratie van het zuur is te verwaarlozen t.o.v. de base.

DIT IS GEEN BUFFER!

Hopelijk is hiermee je vraag opgelost?
Natuurlijk is het een analoge methode als je met de basedissociatieconstante werkt.

Veranderd door Marc_B90, 29 mei 2009 - 22:26

Geplaatste afbeelding





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures