[psychologie] Emo en ratio

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 81

[psychologie] Emo en ratio

Ik was mij iets aan het afvragen, maar 't is nogal moeilijk om te verwoorden. Poging tot...

Sommige mensen zijn nogal emotioneel. Dat is zeer duidelijk te merken aan hun gedragingen, reacties, hun manier van leven... Als zij bijvoorbeeld verliefd zijn, dan mag de wereld vergaan, dan telt enkel die ene persoon...

Andere mensen reageren eerder volgens de rede. Ze overwegen alles, vergelijken pro en contra, cijferen hun gevoelens een beetje weg. Als zij bijvoorbeeld verliefd zijn, dan blijven ze nog steeds (een beetje) met beide voeten op de grond staan. Ze kunnen alles nog nuchter bekijken, wat die emotionele mensen niet kunnen. Misschien soms wel een beetje koel.

Beide types zijn nogal extreem, en ik weet ook wel dat er veel mensen bestaan die zo schommelen tussen de twee, maar er is toch altijd één aspect dat overheerst...

Mijn vraag is nu: emo-mens of ratio-mens, is dit bij de geboorte bepaald, of is dit iets dat beïnvloed wordt door je omgeving?

En kun je daar zelf aan bijschaven, of is dat iets dat vastligt, en waaraan je zelf niks kunt doen.

Emo-mens of ratio-mens, heeft dat dan ook misschien iets te maken met de keuze die je maakt over je verdere leven, je interesses? Ik heb het gevoel dat ratio-mensen eerder wetenschappers zijn, en emo-mensen eerder neigen naar niet-exacte wetenschap en talen...

Gebruikersavatar
Berichten: 740

Re: [psychologie] Emo en ratio

ligt vast en is zeker te veranderen. Hersenen zijn ongelooflijk plastisch en met training lukt veel. Dit echter wel met mate, je gaat van mega emo niet naar robot gaan.

xd
"My foot is fine, the chair died, but I don't think it suffered."

Re: [psychologie] Emo en ratio

Ik denk dat een groot deel al bepaald is door je genen, maar door hoe je opgroeit kan een hoop bepaald worden en kun je heel erg veranderen.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Re: [psychologie] Emo en ratio

bepaald door genen uiteraard, maar ook door je omgeving. Als je in een omgeving zit waar iedereen op alles emotioneel reageert, ga je sneller je daaraan aanpassen en ook emotioneler reageren dan wanneer je in een "normale" omgeving zou zitten.

Als je van jezelf zeer emotioneel bent en iedereen om je heel rationeel heb je hetzelfde effect. Dieren leren zich snel aanpassen aan een situatie

Re: [psychologie] Emo en ratio

Kijk maar naar bijvoorbeeld die volken in de Balkan, als er iets gebeurd lopen ze allemaal keihard te janken. Dat zou hier bijvoorbeeld niet zo snel gebeuren.

Re: [psychologie] Emo en ratio

Dit heeft te maken dat een mens op een bepaalde mannier dingen opvat.

Daarvoor hebben we Visueel, audiotief en kinestetisch(gevoel). Alle mensen denken in deze patronen. Zo kan je mensen ook beinvloeden door op hun mannier van denken in te gaan. Dit doet reclame vind ik.

Iemand die gevoels matig is Emotioneel zal altijd daar heen trekken. Je kunt dit ook horen aan hoe ze praten.Waardoor dit komt geen idee. Misschien is het bij de geboorte al begonnen. Of je behoorlijk geknuffeld wordt. Of dat er veel tegen je gepraat wordt. Who knows.

Re: [psychologie] Emo en ratio

Denk dat je dit wel kunt veranderen. Die gedachtengang. Een acteur kan ook snel iemands patronen oppakken. Dit wordt ook wel spiegel of moduleren genoemd. Waarom vind je iemand leuk en waarom niet? Ga eens met iemand om die je niet leuk vind en zoek dat eens uit. Doe die persoon eens na alleen met lichaams houding het zal je verbazen. Zoek dan uit hoe die denkt. Is die meer emotioneel, visueel of audiotief.

Re: [psychologie] Emo en ratio

Je kunt dit ook horen aan hoe ze praten.Waardoor dit komt geen idee.


Dit kun je onderandere horen door de snelheid waarop iemand praat. Mensen die grotendeels visueel denken praten over het algemeen vrij snel omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Je moet dus een bijhoorlijk tempo in een conversatie hebben om je eigen denkbeelden bij te houden. Kinestetisch ingestelde mensen praten vaak een heel stuk langzamer omdat het vaak moeillijker is om gevoel om te zetten in taal. Auditieve mensen zitten er tussen in. Ongeveer tweederde van de mensen die visueel is kijkt onder het denken vaak naar boven terwijl dat tweederde van de kinestetiche mensen naar beneden kijkt, soms zelfs met gebogen hooft. Hierdoor krijg je het op het niveau van lichaamstaal vaak al een soort van miscomunicatie.

Berichten: 717

Re: [psychologie] Emo en ratio

Dit kun je onderandere horen door de snelheid waarop iemand praat. Mensen die grotendeels visueel denken praten over het algemeen vrij snel omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Je moet dus een bijhoorlijk tempo in een conversatie hebben om je eigen denkbeelden bij te houden


Da's interessant! Enig idee waar ik daar meer info over kan vinden?

Re: [psychologie] Emo en ratio

In de meeste wat uitgebreidere boeken over NLP staat er wel veel over geschreven. NLP is geloof ik pas een jaar of twintig oud dus het zou kunnen dat hun het weer ergens anders vandaan hebben. Het moet haast ook wel in andere stromingen van de psychologie of zo terug te vinden zijn omdat een vroegere vriendin van mij op een basisschool zat waar al rekening werd gehouden met of een kind auditief, visueel of kinistetisch was ingesteld omdat je dan volgens hun ook op een andere manier leert.

Berichten: 17

Re: [psychologie] Emo en ratio

Uit recent onderzoek blijkt dat je niet rationeel kunt denken zonder emoties. Je houdt van het leven (emotie) en zorgt dat je in leven blijft (ratio). Het is dan ook niet waar dat een wetenschapper minder emotioneel is. Al willen veel wetenschappers daar niet van weten. Maar hoe gaat wetenschap. Er komen duizenden onderzoeken per dag vrij. Hoe maak je een keuze als wetenschapper? Je volgt je gevoel. En waarom ben je bijvoorbeeld wiskundige? Dat is toch ook omdat het je een lekker gevoel geeft. Als alleen ratio een rol zou spelen bij onderzoek, dan zou je een computer onderzoek kunnen laten doen. De mens is juist zo uniek, omdat gevoel wordt gemengd met denken. Dat is de kracht van mensen. Natuurlijk kun je doorschieten in het een of het ander. Vuistregel is dat het denken te maken heeft met de buitenwereld. Je neemt wat afstand van je gevoel en zet dat om in gedachten. Dat is niet verkeerd, omdat je toch moet leven in een buitenwereld. Je kunt niet toegeven aan al je gevoelens. Anders zouden wij mensen misschien alleen maar seksen en wie brengt er dan brood op de plank. Je moet dus soms om te kunnen overleven afstand nemen van je gevoel. Maar daar kun je ook in doorschieten. Dus dat er genoeg brood op de plank is, maar dat je nog steeds geen tijd hebt om te seksen, omdat je de volgende dag een belangrijke vergadering hebt. In plaats van rationele of emotionele beslissingen, moet je streven naar evenwichtige beslissingen. Een wetenschapper kan niet voldoen met een theorie te verdedigen met de woorden: 'Het voelt goed aan'. Een minnaar (m/v) kan niet voldoen met te zeggen: 'Het is wel logisch'.

Reageer