Springen naar inhoud

[scheikunde] concentratie azijnzuur in azijn bepalen.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nectar

    Nectar


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 10:00

Door middel van een titratie moet ik de concentratie azijnzuur in azijn bepalen. Ik moet onderzoeken of het azijn aan de warenwet voldoet. Dus of het azijn minstens 4 gram azijnzuur per 100 ml/100 cm3 bevat. Maar het komt niet uit.
Kan iemand misschien even kijken waar ik de fout in ga bij de berekeningen? Ik kom er namelijk niet uit.






Methode

We hebben natuurazijn gebruikt (Merk: Spirit Vinegar).

- Schenk 25 ml natuurazijn in een bekerglas van 300 ml.
- Verdun het 10 keer, door het volume 10 keer te vergoten. Dus voeg 225 gedestilleerd water toe.
- Neem van de verdunde azijnzuur 20 ml (voldoende voor een titratie).
- Voeg 4 druppels van de indicator broomthymolblauw toe.
- Doe in een spuit 20 ml natronloog.
- Ga de natronloog druppelen tot de kleur omslaat.
- Stop wanneer de kleur omgeslagen is.
- Stel vast hoeveel natronloog je toegevoegd hebt.
- Herhaal de proef nog minstens een keer (wij herhalen hem 2 keer).

Resultaten

Bij alle drie de proeven is de beginwaarde 10 ml. We beginnen immers steeds met 10 ml zoutzuur.

Beginwaarde: 10 ml
Hoeveelheid toegevoegde natronloog 1: 6,23 ml
Hoeveelheid toegevoegde natronloog 2: 6,15 ml
Hoeveelheid toegevoegde natronloog 3: 6,31 ml

Het gemiddelde hiervan is dus (6,23 + 6,15 + 6,31) / 3 = 6,23 ml.
Dus gemiddeld hebben we 6,23 ml 0,1 M natronloog toegevoegd.

Opmerking: Deze proef hebben we de eerste keer uitgevoerd met 10 ml (verdunde) azijnzuur. Aangezien deze hoeveelheid te klein is, maakt dat de meetresultaten veelste onnauwkeurig. Om deze reden hebben we de hoeveelheid azijnzuur vergroot naar 20 ml zoutzuur.

Met de verkregen resultaten gaan we rekenen.
We moeten immers naar de molariteit van azijnzuur.

Azijn is een oplossing van azijn, oftewel een oplossing van ethaanzuur.
CH3COOH + H20 --> CH3COO- + H3O+.
Dus de notatie van azijn is CH3COO- + H3O+.

Nou is de molariteit/concentratie van natronloog en de hoeveelheid natronloog bekend:
Hoeveelheid natronloog: 6,23 ml
Molariteit natronloog: 0,1 M

Van azijn is alleen de hoeveelheid bekend. Achter de molariteit van het azijnzuur in azijn moeten we komen.
Hoeveelheid azijn: 20 ml.

Het gaat hierbij om een zuur-base reactie. Het zuur reageert met de base.
Het zuur uit azijn is H3O+.
De base uit natronloog is OH-

H3O+ (aq) + OH- (aq) --> 2H2O (l)

H3O+ : OH- = 1 : 1

aantal mol OH- 0,100 6,23*10^-4
aantal liter oplossing 1,00 6,23*10^-3

Hieruit bereken je dat aantal mol OH- in de gebruikte natronloog (6,23 ml) 6,23*10-4 is.

De verhouding H3O+ : OH- was 1 : 1.

Dus het aantal mol H3O+ dat je in die 20 ml azijn hebt is ook 6,23*10-4.

Je hebt dus 6,23*10-4 mol per 20 ml.
Nou gaan we deze omrekenen naar aantal mol per liter.

aantal mol H3O 6,23*10-4 3,12*10^-2
aantal liter 20,0*10^-3 1,00

Hieruit bereken je [H3O+] = 3,12*10^-2 M

H3O : CH3COOH = 1 : 1

Dus molariteit/concentratie azijnzuur = 3,12*10^-2 M

Dit ga je omrekenen naar aantal gram.

Aantal mol 1,000 3,12*10^-2
Aantal gram 60,05 1,874

Dan heb je aantal gram per liter.
Dus er komt 1,874 gram per liter uit.
Maar dit kan helemaal niet kloppen, want er moet minstens 4 gram azijnzuur per 100 ml aanwezig zijn.

Volgens de warenwet moet azijn minstens 4 gram azijnzuur per 100 cm3 bevatten, dus minstens 4 gram per 100 ml.

Dan ga je dus het aantal gram per liter omrekenen naar het aantal gram per 100 ml.

Als er minstens 4 gram uitkomt, voldoet het azijn aan de warenwet.

Veranderd door Jan van de Velde, 11 maart 2009 - 21:28


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2009 - 19:33

Als ik het zo doorlees vergeet je dat je in eerste instantie 10 x verdund had?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Nectar

    Nectar


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 21:09

Als ik het zo doorlees vergeet je dat je in eerste instantie 10 x verdund had?


Ehmm, ja ik heb de azijn 10 keer verdund, maar waar moet dat dan tot uiting komen in de berekening?

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 maart 2009 - 21:26

Je moet nog één regel aan heel je redenering toevoegen:

De verdunde azijnzuuroplossing bevatte kennelijk 1,875 g azijnzuur per liter, de onverdunde oorspronkelijke azijzuuroplossing (=de azijn) dus......(vul in)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Nectar

    Nectar


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2009 - 14:52

Je moet nog één regel aan heel je redenering toevoegen:

De verdunde azijnzuuroplossing bevatte kennelijk 1,875 g azijnzuur per liter, de onverdunde oorspronkelijke azijzuuroplossing (=de azijn) dus......(vul in)



Ik heb de berekening aangepast. Klopt het nu wel allemaal?




We voeren de proef drie keer uit.

1. Hoeveelheid toegevoegde natronloog 1: 12,23 ml
2. Hoeveelheid toegevoegde natronloog 2: 13,15 ml
3. Hoeveelheid toegevoegde natronloog 3: 15,31 ml

Het gemiddelde hiervan is dus (12,23 + 13,15 + 15,31) / 3 = 13,56 ml.
Dus gemiddeld hebben we 13,56 ml 0,1 M natronloog toegevoegd.

De molariteit/concentratie van natronloog en de hoeveelheid natronloog is bekend:
Hoeveelheid natronloog: 13,56 ml
Molariteit natronloog: 0,1 M

Van azijn is alleen de hoeveelheid bekend. Achter de molariteit van het azijnzuur in azijn moeten we komen.
Hoeveelheid azijn: 20 ml.
Molariteit azijnzuur in azijn: ?

H3O+ (aq) + OH- (aq) --> 2H2O (l)

H3O+ : OH- = 1 : 1

aantal mol OH- 0,100
aantal liter oplossing 1,00 13,56*10^-3

Hieruit bereken je dat aantal mol OH- in de gebruikte natronloog (13,56 ml) 1,356 * 10 ^-3 is.

De verhouding H3O+ : OH- was 1 : 1.

Dus het aantal mol H3O+ dat je in die 20 ml azijn hebt is ook 1,356 * 10 ^-3 .

Je hebt dus 1,356 * 10 ^-3 mol per 20 ml.

Nou gaan we deze omrekenen naar aantal mol per liter.

aantal mol H3O 1,356 * 10 ^-3
aantal liter 20,0*10^-3 100 * 10 ^-3

Hieruit bereken je [H3O+] = 6,78 * 10 ^-2 mol

H3O : CH3COOH = 1 : 1

Dus 6,78 * 10 ^-2 mol per 100 ml
(Hieruit kun je ook berekenen dat molariteit/concentratie azijnzuur = 0,678 M)


Dit ga je omrekenen naar aantal gram.

Aantal mol 1,000 6,78 * 10 ^-2
Aantal gram 60,05

Dan heb je aantal gram per liter. Je hebt dus 4,07139 gram azijnzuur per 100 ml/100 cm3 azijn.

Volgens de warenwet moet azijn minstens 4 gram azijnzuur per 100 cm3 bevatten, dus minstens 4 gram per 100 ml.

Dus het azijn voldoet aan de warenwet.

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 maart 2009 - 21:23

Hoeveelheid natronloog: 13,56 mL
Molariteit natronloog: 0,1 M
er is dus 0,01356 L x 0,1 mol/L = 0,001356 mol natronloog toegevoegd.

Van azijn is alleen de hoeveelheid bekend. Achter de molariteit van het azijnzuur in azijn moeten we komen.
Hoeveelheid azijn: 20 ml. (was dit nu onverdund???)
Molariteit azijnzuur in azijn: ?

De verhouding H3O+ : OH- was 1 : 1.

Dus het aantal mol H3O+ dat je in die 20 ml azijn hebt was dus ook 1,356 * 10 ^-3 mol .

Nou gaan we deze omrekenen naar aantal mol per liter.

LaTeX

de molariteit is dus 0,0678 mol per liter.

de massa van 1 mol is 60,05 g
er zat dus 0,0678 mol x 60,05 g/mol = 4,07139 g azijnzuur in één liter.

Vraag is nog steeds of die 20 mL azijn nu onverdund waren.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Nectar

    Nectar


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 maart 2009 - 06:06

Ja, die 20 ml azijn is 10 x verdund.
Maar maakt dat dan een verschil in de berekening?
En zo ja, hoe dan?

Want aan het eind moet wel minstens 4 gram azijnzuur in 100 ml azijn aanwezig zijn, want anders voldoet het azijn niet aan de warenwet en dat kan niet kloppen.


En als het wel een verschil in de berekening maakt.. Kan ik dat VERDUNDE dan niet gewoon weglaten en werken met onverdunde azijn?

(Want in het lab zei de toa wel dat we het azijn moesten verdunnen, maar ik weet niet waarom we dat eigenlijk gedaan hebben? Is het om azijn te besparen of heeft het een andere reden?)

Veranderd door Nectar, 13 maart 2009 - 06:10


#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44893 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 maart 2009 - 23:43

Ja, die 20 ml azijn is 10 x verdund.
Maar maakt dat dan een verschil in de berekening?
En zo ja, hoe dan?

Niet in de berekening, wél in de uitkomst. Als je 10 x verdunt en dan gaat meten, zul je een tienmaal lagere concentratie vinden dan in het oorspronkelijke product aanwezig was. Wat vind je hier niet logisch aan?

En als het wel een verschil in de berekening maakt.. Kan ik dat VERDUNDE dan niet gewoon weglaten en werken met onverdunde azijn?

(Want in het lab zei de toa wel dat we het azijn moesten verdunnen, maar ik weet niet waarom we dat eigenlijk gedaan hebben? Is het om azijn te besparen of heeft het een andere reden?)

Werken met onverdunde spullen kan kostbaar zijn in reagentia, en ook in tijd (je bent langer bezig om te titreren).

Want aan het eind moet wel minstens 4 gram azijnzuur in 100 ml azijn aanwezig zijn, want anders voldoet het azijn niet aan de warenwet en dat kan niet kloppen.

Je verdunde oplossing bevat 4,07139 g azijnzuur in één liter. De onverdunde azijn zal dan 40,7139 g azijnzuur per liter bevat hebben. Hoeveel azijnzuur vind je dan in 100 mL ??

Ten slotte, denk bij je uiteindelijke versie nog even aan significanties: 6 significante cijfers is hier nogal érg nauwkeurig.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures