ferrieten

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

ferrieten

Heey mensen,

Ik zit met een probleempje:P Ik moet namalijk een werkstuk maken over nieuwe magneten. En dan met de nadruk op ferrieten. Weet iemand van de magnetische eigenschappen zijn van ferrieten? Alvast bedankt.

Berichten: 8.614

Re: ferrieten

Sommige ferrieten hebben de eigenschap dat ze magnetisch zijn, maar dat ze de elektriciteit niet of slecht geleiden.

In het begin van de twintigste eeuw gebruikte men namelijk ijzer, nikkel, kobalt of legeringen daarvan. Een groot probleem was dat deze magneten stroom geleiden. Bij snel wisselende elektrische velden werden niet alleen magnetische eigenschappen geïnduceerd maar ontstonden ook wervelstromen, kringstroompjes in het metaal als wervels in een snelstromende rivier.

Stroom kost energie en het is dus te begrijpen dat de wervels een verliesfactor waren en het magnetisch materiaal nog warm werd ook. Het was een logische gedachte om naar materialen te zoeken die wel magnetisch zijn maar tegelijkertijd slecht geleiden.
Ferrieten zijn verbindingen van metaaloxides met de algemene formule MeO.Fe2O3 waarbij Me staat voor een tweewaardig metaalion zoals ijzer, mangaan of zink. In het kristal zijn de negatieve zuurstofionen groot; zij vormen een dichte bolstapeling waarbij de kleine positieve metaalionen in de holtes zitten. Er zijn twee soorten holtes, tetraëdische holtes waar vier zuurstofionen aan grenzen en iets grotere octaëderholtes waar zes zuurstofionen het metaalion omringen. De metaalionen verdelen zich over de holtes. De verdeling is van belang om de mate van elektrische geleiding te begrijpen. Deze geleiding is lager dan in metalen, maar er zijn verschillen tussen de ferrieten. In sommige ferrieten zoals het ferro-ferri-ferriet (FeO.Fe2O3) zitten zowel twee- als driewaardige ijzerionen op octaëderplaatsen. Als een elektron overspringt van het ene ijzerion op het andere hoeft er in het kristal niets te veranderen. Als daarentegen de twee- en driewaardige ionen in verschillende holtes zitten, gaat de elektronoverdracht moeilijker. De kristalstructuur moet zich aanpassen. Het kristal zal minder elektrisch geleidend zijn.
Bron: http://www.kennislink.nl/web/show?id=142972
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer