Verschillende dingen gelijktijdig doen

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 97

Verschillende dingen gelijktijdig doen

Ik ben techieker en best handig maar

Ik heb gemerkt dat als ik luchtpiano speel, dat mijn linker en rechterhand hetzelfde doen.

Het kost mij veel moeite om die elk een andere beweging te laten maken. dat gaat goed voor even maar dat hou ik niet lang vol.

Echte pianospelers doen dit blijkbaar zonder moeite. Is deze eigenschap een gave of kan je dat leren.

Eigenlijk denken deze pianospelers ook aan 2 verschillende dingen gelijktijdig. velen kunnen er zelfs nog bij zingen.dat zijn dus al 3 dingen gelijktijdig. Een zingende orgelspeler doet er dan 4(met voeten)

Mozart ea componisten kunnen in gedachten een heel orkest laten spelen. Dat zijn eigenlijk 10 à20 gelijktijdige gedachten ;)

gebeurt dit eigenlijk wel gelijktijdig of wordt elk moment razendsnel onbewust van de ene zaak naar de andere gesprongen( gemultiplexte gedachten?)

zo is er ook het verschijnsel dat men als je je hand wijzerszin laat cirkels maken en je voet tegenwijzerszin, dat dit ook niet makkelijk is.

Waarom zijn sommige van deze zaken zo moeilijk en sommige toch makkelijk (zingen onder de douche, eten terwijl je leest of tv kijkt radio luisteren met autorijden......
De gebruiker voorheen bekend als kolonelvonklink.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Waarom zijn sommige van deze zaken zo moeilijk en sommige toch makkelijk (zingen onder de douche, eten terwijl je leest of tv kijkt radio luisteren met autorijden......


Een groot deel is gewenning. Als je voor het eerst leert lopen als kind, kun je ook niet tegelijk lopen en spelen met een blokkendoos. Na een tijd heb je één handeling zo goed onder controle dat het onbewust verloopt. Dit heb je bijvoorbeeld bij het lopen en fietsen. Je hoeft niet bij elke omwenteling van het wiel te denken: 'wel trappen nu'.

Als je deze handeling onbewust kunt laten verlopen, of bijna onbewust, kun je daarover een extra handeling uitvoeren waardoor je deze twee tegelijk uitvoert. Praten en staan zijn twee dingen die je héél lang geleden hebt geleerd waardoor ze niet meer moeilijk zijn.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 39

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Dit heeft eigenlijk wel een beetje te maken met de overschatting van het menselijk bewustzijn.

Je bewustzijn is krachtig in die zin dat het je de mogelijkheid biedt om te reflecteren, na te denken over jezelf en de dingen om je heen, en om abstract te denken / hypotheses op te stellen bijvoorbeeld.

Je onderbewustzijn echter, is niet gemoeid met deze zaken en wordt niet constant 'in de gaten gehouden'. De hypothetische gedachten van je onderbewustzijn krijg jij zelf niet mee. Doordat het onderbewustzijn in die zin vrij spel heeft, en eigenlijk afgesloten is van jouw 'ik', kan het al haar kracht focussen op 'the task at hand'. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat je onderbewustzijn vele malen krachtiger is dan je bewustzijn, hierdoor.

Wanneer je dus na lang oefenen de beheersing van een instrument kunt verschuiven van het bewuste naar het onbewuste door pure routine, wordt het ineens heel eenvoudig. Dit komt dus zoals ik al zei omdat het onbewuste veel krachtiger is. Zie het bewuste als een computer uit 1990 en het onbewuste als een computer uit 2008. Dat is een beetje waar het op neer komt (misschien is het verschil nog wel veel groter, maar het gaat even om het idee).

Dit gaat op voor alles dat op een bepaald moment routine wordt. Denk ook aan autorijden. Spiegels checken, pedalen bedienen, stuur bedienen, schakelen, om je heen kijken...

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Met "onderbewust denken" kun je volgens mij te veel kanten op. Meestal wordt dit soort dingen gewoon onder "automatische processen" geschaard. De verlopen letterlijk "onbewust", maar het heeft weinig te zien met een psychodynamisch onbewuste.

Gebruikersavatar
Berichten: 118

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Ik heb begrepen dat bepaalde delen van de hersenen gespecialiseerd zijn in bepaalde taken. Zou dit er ook mee te maken kunnen hebben?

Zo bekeken zou het misschien makkelijker zijn 2 totaal verschillende dingen tegelijkertijd te doen, dan 2 dingen die op elkaar lijken? (Of natuurlijk juist andersom. ;) ) Tijd om het uit te testen. Heeft iemand een suggestie? ( nog beter: test hetzelf, en post het ;) )

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Misschien een gek verhaal, en ik weet ook niet in hoever hier culturele en/of omgevingsfactoren in meespelen.

Het wijst wel op een verschil tussen mannen en vrouwen inzake het kunnen doen van diverse onafhankelijke dingen gelijktijdig.

ca 30 jaar terug wordt een groot gedeelte van een Antwerpse fabriek (electronica) overgeplant naar Geel.

Het ging hier over vele honderden arbeiders en arbeidsters die voor de keuze gesteld werden: meegaan, wat betekende dagelijks transport vanuit het Antwerpse naar Geel (met mogelijk gebruik van georganiseerd bedrijfstransport) of ontslag nemen.

Dit betekende dat vele honderden arbeiders of arbeidsters dienden in dienst genomen te worden in het Geelse.

Om deze reden werden uitgebreide testen georganiseerd door de afdeling opleiding van betrokken bedrijf, specifiek om na te gaan of er zowel mannen als vrouwen konden voor in aanmerking komen, of dat er een duidelijk verschil was tussen beide geslachten in functie van het profiel van de in dienst te nemen mensen.

Deze test betroffen hoofdzakelijk één bepaalde functie (+ andere die ca vergelijkbaar waren). Het werk was (waarschijnlijk nu niet meer bestaand) het leggen van elektrische verbindingen op een zeer uitgebreide matrix van pinnetjes die mooi in rijen kort naast elkaar lagen (vele honderden pinnetjes op één element). Het gereedschap waren kleine hydraulische handpistolen die de draden rond deze pinnetjes torsten (wrapping gun). Het pad dat die draden doorheen die matrix moesten volgen was strak gedefinieerd.

Hoe dan ook dit was complexe handarbeid, waar nauwkeurigheid belangrijk was.

Vrouwen: Op een no-time haalden die hoge snelheden bij automatische uitvoering van deze complexe handelingen. Gelijktijdig hielden deze zich bezig met sociale gesprekken over wat ze die avond zouden klaarmaken, hun weekendactiviteiten enz. Het was alsof die hun ogen (die deze documenten waarop deze verbindingen gedefinieerd waren) rechtstreeks verbonden waren met hun handen.

Het was een automatisme, die blijkbaar hun hersens vrij lieten voor andere dingen. Dit ging haast speels zonder inspanningen.

Mannen: Niettegenstaande deze test goed georganiseerd waren over grote testgroepen, slaagden deze mannen er HOEGENAAMD niet in om het tempo van de vrouwelijke testgroepen bij te houden. Ook langere training loste dit verschil niet op. Waar die vrouwen 's avonds haast ontspannen naar huis vertrokken, waren al die mannen uitgeput van de concentratie waar hun reële productiviteit beduidend lager bleef dan bij de vrouwen.

Deze tests werden uitgebreid door bewust addertjes in te bouwen in deze instructiebladen met schakelpaden en punten.

In feite werden stomme kortsluitingen ingebouwd in deze instructiebladen, waarvan men bij enige bewuste aandacht kon zien dat dit onmogelijk en volslagen onzinnig was.

Bij de mannen werden haast systematisch deze fouten opgemerkt en gemeld aan de verantwoordelijken. De vrouwen legden rustig deze kortsluitingen met dezelfde snelheid en nauwkeurigheid als dat verwacht werd binnen dit werk.

Die mannen konden hun denkpatroon blijkbaar niet loskoppelen van dit werk, wat ook tot hoge uitputting en laag rendement leidde. Bij de vrouwen was dit werk een soort automatisme waar zij bewust helemaal of haast niet mee bezig waren.

Het ging hier om relatief grote testgroepen, met tests georganiseerd door professionelen ter zake, gebaseerd op potentiële werknemers met gemiddeld vergelijkbare achtergrond en opleidingsniveau.

Het gevolg was dan ook dat dergelijk werk later systematisch en uitsluitend aan vrouwen gegeven werd.

Ik praat wel over ca 30 jaar terug.
Eric

Berichten: 56

Re: Verschillende dingen gelijktijdig doen

Waren de vrouwen wel gewezen op de risico's van het onjuist leggen van de verbindingen in deze matrix?

Waarom zijn het dan toch in hoofdzaak mannen die het beroep van electricien hebben en een kleine woning alsmede soms zeer grote en complexe bouwwerken voorzien van electriciteit.

Het is goed dat een vrouw meer dingen tegelijk kan uitvoeren,gelukkig maar,want tijdens het koken moet ze ook op het kind letten.

Reageer