Springen naar inhoud

[scheikunde] sulfiet in wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Roki

    Roki


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 april 2009 - 10:00

Sulfiet in witte wijn bepalen.
Giet 25 mL 1,0 M KOH-oplossing in een erlenmeyer van 200 mL. Voeg hierbij 25 mL witte wijn. Schud de inhoud van de erlenmeyer even en laat het mengsel gedurende 15 minuten afgesloten staan.
Voeg vervolgens 15 mL 2,0 M zwavelzuur toe. Voeg als indictor ook enkele mL zetmeeloplossing toe. Titreer met een 0,010 M joodoplossing tot de blauwe kleur 15 seconden blijft.

Ik kom niet uit de reactie vergelijking. Hoort H2SO4 ook in de reactievergelijking?
Ik had nl dit:
H2SO4 + SO32- + I2 + H2O --> SO2 + 2H2O + SO42- + 2I-

Ik snap namelijk niet zo goed wat dr ontstaat..

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 16 april 2009 - 11:28

Jouw reactie is niet juist.

Het betreft een Redox reactie welke bestaat uit twee halfreacties:

oxidatie van het sulfiet: SO32- + H2O --> SO42- + 2 H+ + 2 e

reductie van het jood: I2 + 2 e --> 2 I-

Nu beide reacties zodanig optellen dat de elektronen wegvallen.
Hydrogen economy is a Hype.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures