[scheikunde] sulfiet in wijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 22

[scheikunde] sulfiet in wijn

Sulfiet in witte wijn bepalen.

Giet 25 mL 1,0 M KOH-oplossing in een erlenmeyer van 200 mL. Voeg hierbij 25 mL witte wijn. Schud de inhoud van de erlenmeyer even en laat het mengsel gedurende 15 minuten afgesloten staan.

Voeg vervolgens 15 mL 2,0 M zwavelzuur toe. Voeg als indictor ook enkele mL zetmeeloplossing toe. Titreer met een 0,010 M joodoplossing tot de blauwe kleur 15 seconden blijft.

Ik kom niet uit de reactie vergelijking. Hoort H2SO4 ook in de reactievergelijking?

Ik had nl dit:

H2SO4 + SO32- + I2 + H2O --> SO2 + 2H2O + SO42- + 2I-

Ik snap namelijk niet zo goed wat dr ontstaat..

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: [scheikunde] sulfiet in wijn

Jouw reactie is niet juist.

Het betreft een Redox reactie welke bestaat uit twee halfreacties:

oxidatie van het sulfiet: SO32- + H2O --> SO42- + 2 H+ + 2 e

reductie van het jood: I2 + 2 e --> 2 I-

Nu beide reacties zodanig optellen dat de elektronen wegvallen.
Hydrogen economy is a Hype.

Reageer