Springen naar inhoud

[chemie]Hoe kan je methanol en ethanol scheiden?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Black Soldier

    Black Soldier


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2009 - 10:56

Voor scheikunde moest ik uitzoeken hoe chemici in het laboratorium een mengsel van ethanol en methanol scheiden. Welk glaswerk gebruiken ze hiervoor?

Ik weet het niet en in mijn boek staat het ook niet. Dus als iemand mij kan helpen,
Alvast bedankt.

oww hij moest eigenlijk bij huiswerk en practica. De volgende keer maar weer....

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5820 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2009 - 11:23

Volgens mij met een simpele destilleeropstelling:

Geplaatste afbeelding

http://nl.wikipedia....iki/Destillatie
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

jhnbk

    jhnbk


  • >5k berichten
  • 6905 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 mei 2009 - 11:38

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

#4

ironeye

    ironeye


  • >100 berichten
  • 151 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2009 - 15:13

de kookpunten verschillen maar zo'n 15K met elkaar, zal destilleren dan nog wel gaan?
Schaken is een sport om de hersens te kraken en de dag door te komen.
Soms echter kraken de hersens niet en kan de dag beter snel voorbij gaan.

#5

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5820 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 mei 2009 - 16:04

de kookpunten verschillen maar zo'n 15K met elkaar, zal destilleren dan nog wel gaan?


Lijkt me geen probleem: http://en.wikipedia....al_distillation
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#6

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8803 berichten
  • VIP

Geplaatst op 05 mei 2009 - 16:30

Dat verschil in kookpunt is geen probleem zolang je een vigreux met redelijk schotelgetal hebt.

Dat het bijv niet werkt om water van ethanol te scheiden komt puur omdat deze een azeotroop vormen, methanol en enthanol doen dat niet (voor zover ik weet) en kun je dus eenvoudig scheiden.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures