Sucrose fermentatie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 662

Sucrose fermentatie

Bij het analyseren van de fermentatie van sucrose tot ethanol door gewone bakkersgist merk ik dat de sucroseconcentratie nog even stijgt na al een hele tijd sterk gedaald te zijn. Is dit een meetfout (het gaat om één meetwaarde die de stijging veroorzaakt op de grafiek) of is er een biochemische verklaring? Ik heb gemerkt dat sommige anderen het ook hadden, maar niet iedereen.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Sucrose fermentatie

Dit lijkt me inderdaad een meetfout, zou niet weten hoe gist ethanol weer om gaat zetten tot sucrose. Is het mogelijk dat er extra suiker bij is gekomen?
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 662

Re: Sucrose fermentatie

Ik heb er toen bijgeschreven dat het waarschijnlijk een meetfout was en de assistent heeft er niets op aan gemerkt. Er kan vanalles gebeurd zijn als ik er nu aan denk:

-Niet-propere pipet.

-Niet-proper recipiënt.

-Foute staal in HPLC gezet.

-HPLC defect.

-Grappenmaker die tegen het einde wat sucrose in de bioreactor heeft gegoten.

-Nieuwe gistsoort die sucrose uit ethanol maakt als die laatste een bepaalde concentratie bereikt, en die uit een geheim universiteitslabo ontsnapt is om zo in onze proeferlenmeyer terecht te komen.

Sommigen zijn wat waarschijnlijker dan anderen.

Reageer