Taalverwerking anders bij autisme

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Taalverwerking anders bij autisme

Mensen met autisme hebben problemen met de pragmatische aspecten van communicatie: ze vatten alles letterlijk op. Onderzoekers hebben aangetoond dat de hersenen van autisten ook al bij eenvoudigere taalverwerkingstaken meer moeite moeten doen dan de hersenen van gezonde mensen.


Lees meer ... Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Berichten: 2

Re: Taalverwerking anders bij autisme

confusie schreef:Mensen met autisme hebben problemen met de pragmatische aspecten van communicatie: ze vatten alles letterlijk op. Onderzoekers hebben aangetoond dat de hersenen van autisten ook al bij eenvoudigere taalverwerkingstaken meer moeite moeten doen dan de hersenen van gezonde mensen.


Lees meer ... Kennislink

Ik wil wel even iets duidelijk maken, (ben zelf ook autistisch) mensen met autisme vatten niet alles letterlijk op, het klopt wel dat er (veel) meer letterlijk opgevat word dan bij "normale" mensen.


Ook heb ik bezwaar tegen de laatste zin, "meer moeite moeten doen dan de hersenen van gezonde mensen.", dit laat mensen in de waan dat autisten dus eigenlijk gewoon ziek zijn, dit klopt niet, autisten hebben een handicap.

Een ziekte kan worden genezen, een handicap niet, autisme heb je voor het leven, het kan niet genezen worden. Kanker bijvoorbeeld is een ziekte, het kan genezen worden maar soms lukt dat niet omdat, net zoals bij elke ziekte, de ziekte zich heeft verspreid.

Autisme kan zich niet verspreiden en is ook niet besmettelijk, zoals een ziekte.


Een grote lap tekst, maar ik wou het toch even duidelijk hebben.


Mij


P.s. ik weet dat het bericht al oud is, maar wil het toch even duidelijk maken, bedankt.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Taalverwerking anders bij autisme

Ook heb ik bezwaar tegen de laatste zin, "meer moeite moeten doen dan de hersenen van gezonde mensen.", dit laat mensen in de waan dat autisten dus eigenlijk gewoon ziek zijn, dit klopt niet, autisten hebben een handicap.
Ik vermoed dat jij deze conclusie baseert op het woord 'gezonde'? Ik moet eerlijk bekennen dat ik uit die zin helemaal niet afleid dat autisme een ziekte zou zijn... Ik vat de term 'gezonde' hier een stuk breder op en ik beschouw niet-gezond niet als een synoniem van ziekte.

Maar misschien heb je gelijk en zouden sommigen hier wel kunnen uit afleiden dat autisme een ziekte is (ik zie mezelf immers niet als dé referentie), of nog, beschouwen sommigen autisme inderdaad als een ziekte, volgens de terminologie zoals jij dit omschrijft. Het zou me eigenlijk verwonderen, maar nogmaals, misschien heb je wel gelijk...


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 347

Re: Taalverwerking anders bij autisme

Bij autisten is de samenwerking tussen hersendelen vaak verstoort, terwijl individuele sectoren soms beter kunnen werken dan bij niet-autisten. Vermoedelijk hierdoor doen ze het slechter bij complexe taken als sociale interactie waarbij zogezegd, 'the rules of the game' continue veranderen en snel geswitched moet worden terwijl sommige autisten zeer goed zijn in gespecialiseerde taken als patroonherkenning, wiskunde, programmeren of andere basale single-focus gebieden. Het idee dat ze zaken iets letterlijker zouden nemen rijmt hier dus wel mee, naar mijn inziens.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Taalverwerking anders bij autisme

Als je eens wat tijd over hebt, is het echt wel interessant om het volgende artikel te lezen. Ramachandran legt er de link tussen een dysfunctioneren van de spiegelneuronen en verschillende typische kenmerken van autisme. Of, hoe je de kenmerken van autisme zou kunnen uitleggen door een slecht functioneren van de spiegelneuronen. Hij claimt dan ook dat dit aan de basis ligt van autisme...

Ik heb even de abstract gekopieerd. Maar je kan het ganse artikel lezen via de link.
The mechanism by which humans perceive others differs greatly from how humans perceive inanimate objects. Unlike inanimate objects, humans have the distinct property of being “like me” in the eyes of the observer. This allows us to use the same systems that process knowledge about self-performed actions, self-conceived thoughts, and self-experienced emotions to understand actions, thoughts, and emotions in others. The authors propose that internal simulation mechanisms, such as the mirror neuron system, arenecessary for normal development of recognition, imitation, theory of mind, empathy, and language. Additionally, the authors suggest that dysfunctional simulation mechanisms may underlie the social and communicative deficits seen in individuals with autism spectrum disorders.
uit: Oberman, LM, & Ramachandran, VS (2007). The simulating social mind: the role of the mirror neuron system and simulation in the social and communicative deficits of autism spectrum disorders. Psychological bulletin, 133(2), 310-27.


Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Gebruikersavatar
Berichten: 347

Re: Taalverwerking anders bij autisme

Defecte spiegelneuronen zijn maar 1 van de kenmerken van autisten. Lees ook

http://web.mit.edu/newsoffice/2008/savants-0212.html


Iig stel ik dat voor complexe taken als relativering onderlinge communicatie tussen hersendelen vereist is en een blijvende structurering. Relatief 'simpele' (als in niet-complex maar niet noodzakelijk makkelijk) en strikt logische taken zoals wiskunde daarentegen vereisen ook enige mate van structuur geheugen in de hersenen, maar zijn voor een gefocust sneller weer op te pikken 'on the go' omdat er simpele regels aan ten grondslag liggen (pure logica).


Het is maar een idee, en wie weet wat er morgen wordt ontdekt over autisme. De oorzaak is ook nogal vaag, er lijken genetische factoren te zijn maar toch blijft er onderzoek opduiken wat een link legt tussen autisme en kwik, wat suggereert dat alleen genetische factoren niet altijd voldoende zijn om autisme te veroorzaken.

Reageer