[natuurkunde] spectrosccopie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 72

[natuurkunde] spectrosccopie

Voor NMR uit te kunnen voeren heb je een totaal spingetal nodig dat groter is dan nul. Voor 13C bv is I= 1/2

voor 1H=1/2 maar voor 17O is dit gelijk aan 5/2. Hoe kun je dit berekenen?

Bedankt alleszins op voorhand!

Gebruikersavatar
Berichten: 44

Re: [natuurkunde] spectrosccopie

Op zich is een kern een vrij ingewikkeld systeem, zeker als er veel nucleonen in zitten is het onmogelijk om alle interacties in kaart te brengen. Gelukkig bestaan er methodes die een benadering geven voor de interacties. Een van die methodes is de 'gemiddelde veld benadering'. Deze benadering leidt uiteindelijk tot het Schillenmodel. Hieruit blijkt dat de nucleonen in orbitalen bewegen binnen in de kern.

Het voorbeeld van 1H dat je gaf kan je als volgt bekijken: 1H heeft 1 proton. Bij het schillenmodel begin je de orbitalen van onder op te vullen. Bij 1H komt er dus 1 proton is de 1s1/2 orbitaal terecht. Die 1/2 wijst erop dat de nucleonen die in die orbitaal zitten een totale spin 1/2 hebben. Omdat er in totaal maar 1 nucleon is, is de spin van de kern ook 1/2.

Bij het andere voorbeeld van 13C zijn er 6 protonen en 7 neutronen. Aangezien er een even aantal protonen zijn, hebben zij geen bijdrage in de totale spin van de kern (nucleonen koppelen per 2 zodat ze samen spin 0 geven). Als we de neutronen in de orbitalen gaan plaatsen (merk op dat neutronen afzonderlijk van de protonen moeten behandeld worden), zien we dat er 2 neutronen in de 1S1/2 orbitaal komen, 4 neutronen in de 1p3/2 en 1 neutron in de 1p1/2 wat ervoor zorgt dat de totale spin van de kern 1/2 is.

In het geval van 17O zijn er 8 protonen en 9 neutronen. Opnieuw is er een even aantal protonen, dus geen bijdrage aan de totale spin. De 9 neutronen verdelen zich zo: 2 in de 1s1/2, 4 in de 1p3/2, 2 in de 1p1/2 en 1 neutron in de 1d5/2. Dit laatste neutron zorgt ervoor dat de totale spin van 17O gelijk is aan 5/2

Nog een paar toevoegingen: de schillenstructuur voor protonen en neutronen is voor de lage orbitalen hetzelfde, maar bij hogere orbitalen wordt de volgorde anders.

Deze manier van berekenen klopt in de buurt van stabiele kernen, maar als je daarvan afwijkt kunnen er veranderingen optreden.

Berichten: 72

Re: [natuurkunde] spectrosccopie

Ok, ik denk dat het mij duidelijk is geworden! Bedankt alleszinds!

Reageer