Geluidsisolatie en akoestiek

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 6

Geluidsisolatie en akoestiek

weet iemand wat het verschil is tussen de geluidverzwakkingsindex en de absorptie coëfficient?

En hoe komt het dat geluidsgolven in een soepele tussenlaag/elastische vloer (vb kruk, houtschuim, wol) niet meer zullen verdertrillen?

danku!

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Geluidsisolatie en akoestiek

Geluidsisolatie: Het tegenhouden van geluid, dit wil niet zeggen dat het geluid verdwijnt maar hoofdzakelijk aan één kant blijft, met name de kant van de bron. Een deel kan geabsorbeerd worden in de wand (meestal of vaak beperkt), maar het meeste wordt terug gereflecteerd. Men meet dus het verschil tussen het invallend geluid aan één zijde t.o.v. van het geluid dat aan de andere kant door de wand komt.
Isolatie.gif
Isolatie.gif (3.59 KiB) 608 keer bekeken
http://www.xella.be/html/bel/be/ytong_geluidsisolatie.php

Geluidsverzwakkingsindex: Dit is de geluidsisolatiewaarde van een wand uitgedrukt, ofwel per frequentieband, maar vaak de isolatiewaarde van de wand uitgedrukt in een ééngetalswaarde die het volledig spectrum dekt.

Om dit te kunnen doen past men een weging toe. Deze weging en rekenmethode kan afwijken van norm tot norm.

Tegenwoordig wordt vaak een gewoon gewoon energetisch isolatiegemiddelde berekend t.o.v. een gestandardiseerd geluidsspectrum.

Dit spectrum ligt vaak dicht bij een dB(A) weging en is bedoeld om de isolatie tegen gewone leefgeluiden en stemgeluid te vertegenwoordigen.

Oudere normen werken op rekenkundige manier (minder nauwkeurig) (Ilu Nederland NEN 5077, klasses Belgie NBN S01-400, Rw ISO 717-1). Deze (beetje primitieve) rekenmethodes zijn historisch ontstaan in een periode dat logaritmisch rekenen nog een zware tijdrovende bezigheid was wegens gebrek aan de huidige rekenhardware.

Kijk ook: http://www.nos.cybercomm.nl/ehgeluid.htm Punt 3.2 Bouwbesluit

Het begrip geluidsverzwakkingsindex is te vaag en te algemeen zonder verdere verwijzing naar een norm, wegingscurve of verdere definitie wat je hier mee bedoelt of naar refereert. Zo kunnen geluidsverzwakkingsindexen behoorlijk afwijken in functie van het soort geluid waar je de geluidsisolatie wil van weergeven. Je moet weergeven WELKE index je hiermee bedoeld.

Een voorbeeld:
insulation_graph.gif
insulation_graph.gif (35.05 KiB) 613 keer bekeken
Deze grafiek geeft een berekening van een typische maar relatief behoorlijke gyprocwand (Bron: eigen Excel file):

Totale dikte: 144 mm; Totaal gewicht 43 kg/m² (zonder de gestaggerde steunprofielen)

Aan beide individuele zijden 2 platen gyproc van ca 12.5 mm = 25 mm (dus totaal 4 platen gyproc).

Aan de linkerzijde vindt je verticaal de ééngetals-geluidsisolatiewaarden volgens verschillende normen of geluidsbronnen.

Dit zijn dus geluidsverzwakkingindexen. Je ziet dat afhankelijk wat je hier mee wil uitdrukken, in dit voorbeeld, een verschil zit van 41.5 tot 56.9 dB isolatie (geluidsverzwakkingsindex). Het is eenvoudig aan te voelen en in analogie met reële praktijkervaringen dat de geluidsisolatiewaarde van een wand slechter is voor geluid met veel bassen (house muziek of metal) dan bijvoorbeeld gewone spraakfrequenties.

Vanuit dezelfde link die ik reeds gaf in je "dode kamer" topic (het is wel de bedoeling dat je iets doet met dergelijke links).

http://www.kuleuven.ac.be/bwf/onderwijs/we...chapsmuseum.htm

http://www.kuleuven.be/bwf/onderwijs/gelui...e/overzicht.htm

Ik kan moeilijk direct linken, maar kijk naar Bouwakoestiek>Isolatie en volg de diverse links in de linker navigatietree en de links bovenaan de diverse paginas.

Samenvatting: Een geluidsverzwakkingsindex (indien niet rechtstreeks gerelateerd aan de individuele banden) slaat terug op de totale geluidsisolatie van een wand in functie van een gedefinieerde (vaak gestandaardiseerde) wegingscurve gebaseerd op een gedefinieerde rekenmethode.

Dus zonder verdere verwijzing (geïmpliceerd of gedefinieerd) naar een norm of definitie is het begrip geluidsverzwakkingsindex te algemeen en vaag en kan leiden tot verwarring.

Voor anderen: Hier vind je een tabellarium met zeer veel formules gerelateerd aan geluid, trillingen, andere bouwtechnische topics enz., in belangrijke mate gerelateerd aan de Nederlandse regelgeving, maar in grote mate algemeen toepasbaar.

http://www.dgmr.nl/fileadmin/DGMR/brochure...larium_2008.pdf

Geluidsabsorptie:

De omzetting van geluid naar warmte. Het geluid als geluidsenergie verdwijnt hier dus.

Hier zijn verschillende methodes voor. Een zeer gekende is via opencellige materialen, een andere resonatoren (membraan-, paneel-, Helmholtz-)

Voor beschrijving zie links die ik reeds gaf.

http://www.kuleuven.be/bwf/onderwijs/absorptie/overzicht.htm

Zwevende vloer en elastische tussenlaag.

Je moet een juist beeld hebben wat geluidsisolatie eigenlijk is: Geluid gaat niet doorheen een wand, maar brengt een wand in trilling, die op zijn beurt de lucht aan de andere kant weer in trilling brengt.

Een dubbelwandig systeem zoals een traditionele gyprocwand of een zwevende vloer, met of zonder absorptiemateriaal of elastische tussenlaag werkt als een massa-veer systeem.

Dus ook een zwevende vloer die op een elastische tussenlaag ligt, heeft ook een luchtlaag die werkt als een veer. Dit is dus een dubbele gecombineerde veer: De luchtlaag en het elastisch materiaal.

Beschouw de bovenvloer als een massa die in trilling gebracht wordt. Deze massa gaat resoneren op de veer waarbij de onderliggende vloer de tweede massa is.

Een animatie die dit duidelijk maakt is het mechanisch alternatief van twee gewichtjes verbonden door een veer.

http://www.walter-fendt.de/ph14e/resonance.htm

De bovenvloer is hier het bovenste gewichtje dat door het geluid in trilling gebracht wordt.

De elastische tussenlaag met geintegreerde luchtlaag is de spiraalveer op de animatie.

De ondersteunvloer is het onderste gewichtje.

Speel met die animatie: Je zal zien zien dat bij lage frequenties (ver beneden de resonantiefrequentie) beide gewichjes in fase blijven (met deze animatie moet je even tijd geven omdat het geexiteerd gewichtje niet vanuit rustpositie start). Hier is GEEN isolatie. Je zwevende vloer of gyprocwand zal isoleren als een monolite wand met een totaalgewicht gelijk aan de som van beide gewichtjes. Het is schijnbaar of die tussenlaag of veer gewoon niet bestaat.

Bij resonantie zal je merken dat het systeem als een versterker werkt. Je isolatie wordt hier zéér slecht. Je gyprocwand of zwevende vloer werkt hier als een doorlaatfilter. Bij deze frequentie wordt je isolatie dus SLECHTER dan dat ze was zonder de zwevende topvloer.

Bij hogere en stijgende frequenties merk je dat het onderste gewichtje hoe langer hoe meer een kleinere amplitude krijgt. Vertaalt naar de gyprocwand of zwevende vloer verhoogt je isolatie.

Dit is dus niet gerelateerd aan de trilling die zou stoppen/verdwijnen in de elastische tussenlaag maar aan de faserelatie in functie van frequentie tussen de 2 wanddelen of basisvloer en topvloer die verbonden zijn met elkaar via een veer.

zie ook: zwevende vloeren http://www.nos.cybercomm.nl/sbr/sbr.htm

Verder zou het goed zijn dat je zelf eerst eens op Google kijkt, zie wat je vindt en dan duidelijker doelgerichte vragen stelt daar waar dingen onduidelijk zijn, eerder dan een paar te algemene begrippen zonder enige context te lanceren.

Gewoon het woord "geluidsverzwakkingsindex" gaf mij een pak hits.

;)

http://www.kuleuven.ac.be/bwf/onderwijs/we...chapsmuseum.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Akoestiek

http://www.geluidwiki.nl/

http://home.wanadoo.nl/ellywaterman/geluid/

http://www.xs4all.nl/~rigolett/GV/index.htm
Eric

Berichten: 6

Re: Geluidsisolatie en akoestiek

bedankt voor deze verdere uitleg!

Reageer