Wo econometrie

Reageer
Berichten: 69

Wo econometrie

Goedenmorgen,

Ik hoop dat jullie je ideeën en aanbevelingen met mij willen delen.

Mijn vooropleiding is tweetalig vwo, NG+economie. Hier had ik redelijk moeite mee, al was dit probleem meer motivatie als kennis. Ging met 4/5 het examen in, en heb dmv een huiswerkklasje gemiddeld een 7 gehaald op de eindexamens.

En ik doe momenteel HBO technische bedrijfskunde, en zit hierbij in het tweede jaar. Dit is een erg brede opleiding, maar ik mis wel het e.e.a.

Nu zit ik te twijfelen over WO econometrie, na mijn HBO bedrijfskunde... Ik snap dat dit gelijk een hele stap zwaarder is.

Als ik mijn HBO in 4 jaar haal, ben ik 22 als ik mijn bachelor krijg... Dan zou ik dus 27-28 zijn als ik mijn econometrie afrond...

Jullie ideeën hierover? Aanbevelingen? Misschien ervaringen met econometrie? Baankansen?

Doorstuderen na mijn 22e zie ik nu nog niet als een probleem, ik mis nog veel te veel kennis.

Alvast bedankt voor de reacties.

Edit: Ik ben op WO econometrie terecht gekomen door het lineair programmeren, en het Monty Hall-probleem. Dit interesseerde mij best wel. Het vakgebied is dan misschien meer operational research.
Toch?

Berichten: 3

Re: Wo econometrie

Hey Miosh,

Ikzelf zit nu in me eerste jaar econometrie aan de VU in Amsterdam... voordat ik aan deze opleiding begon heb ik VWO NT+economie1,2 gedaan(ikzelf had gemiddeld een 8 en voor wiskunde b12 een 9).

Tot nu toe heb ik alle punten gehaald... maar die punten kwamen zeker niet vanzelf aanwaaien, heb er zeker voor moeten bikkelen. Heel veel wiskunde krijg je voor je kiezen maar ook vakken zoals inleiding OR en wat economische vakken. Als ik zo om me heen kijk naar andere studiegenoten zie je dat diegene die haast niks aan de studie doen ook geen punten halen(of hooguit 3 punten ofzo), discipline is dus erg belangrijk(of je moet geniaal zijn maar dat zijn we lang niet allemaal;)).

Dus als wiskunde jouw echt niet aanspreekt moet je deze studie niet gaan doen. Maar als ik jouw intresse zo hoor over lineair programmeren en Monty Hall-probleem dan is dit wel de studie voor jouw lijkt me...

Ik heb toevallig een broer die ook HBO TB studeerde(is op de helft van het eerste jaar gestopt). Wat ik er van zag, zit er wel een enorm niveau verschil tussen de eerste jaar van mij en zijn eerste jaar TB. Het begint al dat al mijn boeken in het engels zijn. Het wiskunde niveau ligt ook een enorm stuk hoger en gaat een stuk dieper in op de stof, haast niet vergelijkbaar denk ik.

Volgens oudere jaars econometriestudenten is de baankans groot. Als je een redelijk goede babbel hebt(en niet onsociaal bent), heb je als afgestuurde econometrist totaal geen moeite om een baan te vinden althans dat zeggen ouderejaars altijd(zelf heb ik daar natuurlijk geen ervaring mee).

Maar goed ik zit nog maar in me eerste jaar en weet dus vrij weinig over het 2e jaar, 3e jaar en de master van econometrie. Persoonlijk zal ik je adviseren om HBO eerst af te maken voordat je al aan econometrie begint. Als je bijna klaar bent met TB kun je dan bijv. een keer meelopen met een econometrie studie om te kijken of het echt wat voor je is.

Ook moet je idd kijken of je inderdaad na je studie nog zin en motivatie om nog 4 jaar te studeren. Het is niet zomaar iets en gemiddeld doet een student econometrie er 6 á 7 jaar over om het af te ronden geloof ik.

Ik hoop dat je hiermee voldoende geinformeerd bent... als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Gr, Tostie

Berichten: 69

Re: Wo econometrie

Hey tostie, bedankt voor je reactie.

Ik was ook zeker teleurgesteld over het wiskundeniveau van deze opleiding. Ik was toevallig goed in kansberekening, en het niveau van de eerstejaarstoets hierover was lager dan de vwo toets.

Met die baankans zal het dan inderdaad wel goed zitten. Met mijn HBO techn. bedrijfskunde als bedrijfsoriëntatie, en dan econometrie als specialistische kennis. Bij welk soort bedrijven kom je eigenlijk terecht na de opleiding, en wat houdt je werk dan vooral in? Het beeld dat ik nu heb is dat bepaalde beslissingen op het gebied van logistiek of investeringen uitgerekend kunnen worden. Klopt dit een beetje?

Ik zat er zelf aan te denken een studieboek van het eerste vak, eerste jaar te lezen. Vaak zijn dit boeken zoals "inleiding tot de econometrie" o.i.d. Heb je hiervoor een aanrader misschien? Iets dat echt richting econometrie gaat? Met het engels zelf (dankzij mijn tweetalig vwo) heb ik nauwelijks moeite.

Verder heb ik op deze opleiding enkele vakken over statistische computerprogramma's zoals SPSS. Heb aan deze programma's iets op de opleiding econometrie? Moet ik hier extra aandacht aan besteden?

alvast bedankt voor alle uitleg. zoals je ziet heb ik veel vragen.
Toch?

Berichten: 3

Re: Wo econometrie

Econometristen worden bijna overal ingezet. Bij de overheid, CPB, banken maar natuurlijk ook in het bedrijfsleven bijv. als consultant. Het beeld dat ik van een econometristen heb, is dat zij de mensen zijn die op de achtergrond allerlei gegevens uitrekenen vaak met behulp van modellen.

In het eerste jaar is vooral om je wiskunde niveau op een hoger platform te brengen. De meeste econometristen vakken worden pas in het tweede(/derde) jaar gegeven, zo ook inleiding econometrie. Ik kan je dus geen advies geven voor boeken over die vakken(misschien kunnen oudere jaars econometrie studenten hier wel advies voor geven?). Wel hebben we inleiding operationele research en inleiding wiskundige economie gehad, wat volgens mij al redelijk in de buurt van econometrie komt... Voor inleiding OR moesten we toevallig wel een nederlands HBO boek aanschaffen(operationele analyse van Henk Tijms(is een professor hier aan de VU)). Het boek heb ik alleen gebruikt om een aantal opgave te maken... voor de rest heb ik het geleerd door de vele aantekeningen, die gegeven zijn in de colleges en de syllabus(meeste syllabi zijn trouwens wel in het nederlands). Maar dit boek geeft wel een goed beeld van wat OR inhoudt. Voor inleiding wiskundige economie hadden we het boek: Intermediate Micro Economics van Hal R. Varian... ook voor dit vak hadden we een syllabus, die dieper in de stof ging. In het boek werkte ze bijvoorbeeld met 2 goederen en in de syllabus werd dit uitgebreid naar n goederen.

Met statistiek, wat ik volgend jaar krijg, gebruikt je idd SPSS... Dus daar heb je denk ik wel een voordeel mee.

Gebruikersavatar
Berichten: 20

Re: Wo econometrie

Dag Miosh,

Ik ben zelf nu (net klaar met) tweedejaars Econometrie aan de UM.

Gezien je Engelse middelbareschooldiploma zou ik je adviseren om ook naar Maastricht te komen - hier doen we alles in he Engels. Voor mij was Engels het grootste struikelblok (dacht ik) maar na 1 maand ben je er al overheen... En het is gewoon ontzettend handig voor de toekomst als je beetje internationaal carrière wilt maken!

En wat wiskunde betreft: Ik wil je niet afschrikken, maar begin er niet aan als je twijfelt of niet genoeg motivatie hebt. Dan ben je gewoon verloren. Ik had zelf een 7 gemiddeld op de VWO voor wiskunde, en de meeste studiegenoten zaten rond de 8-9. Alleen door mezelf in te zetten en te blijven doorgaan zit ik er nog! En ben van plan om alles af te maken, heb nu op 1 vak na alles binnen dus daar heb ik wel vertrouwen in.

Succes verder met je keuze, als je vragen hebt dan gooi maar een steen door de ruit ;)

ibr

Berichten: 69

Re: Wo econometrie

Hartstikke bedankt.

Ik heb nu net mijn halfjaarlijkse stage afgerond met een heel net cijfer. Ik ga me deze vakantie eens focussen op wat handleidingen SPSS, om dat iig alvast onder de knie te hebben.

Verder ben ik inderdaad bang dat ik heel arrogant het wiskunde niveau onderschat. Daar kan ik nog wel eens finaal op mijn smoel gaan. Ook zijn wiskundelessen dan alweer 4 jaar oud. Misschien dat ik tijdens komend jaar dit niveau eens probeer op te krikken met wat 6e jaars vwo-boeken.

iig bedankt,

mvg

Miosh
Toch?

Berichten: 37

Re: Wo econometrie

Ik wil ook econometrie gaan studeren maar om mij te onderscheiden van de andere studenten wil ik een simpelere studie er naast doen. Bijvoorbeeld rechten.

Maar is dit een beetje te doen? En heb je er eigenlijk wel wat aan?

Ik dacht er aan om te beginnen met rechten als ik in het 2e of 3e jaar van econometrie zit!

Ik heb NT + Economie + Biologie + Informatica + Wiskunde D.

Ik sta nu gemiddeld een 8.

Echter sta ik voor engels een 5, ik heb hier nog best moeite mee!

Maar dan sta ik voor vakken als informatica ook weer een 9:)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Wo econometrie

Nee dit is onmogelijk. De studiebelasting is dusdanig hoog, dat het volgen van 2 totaal verschillende full-time opleidingen tegelijkertijd niet haalbaar is. De reden dat het sommige mensen toch lukt om specifieke combinaties van opleidingen te maken, is onder andere doordat er hier bewust voor aan elkaar verwante opleidingen worden gekozen, waarbij dus een gedeelte van de vakken in beide opleidingen te gebruiken zijn. Denk hierbij aan het meest bekende voorbeeld van bijvoorbeeld wiskunde en natuurkunde. In jou geval zou je misschien eerder een wiskunde/econometrie of econometrie/economie combinatie voorstellen, dat is in ieder geval minder raar dan de combinatie econometrie en rechten. Vraag je namelijk ook af, wat je met de specifieke studie wilt bereiken. Wat heb je als econometrist meer kansen op de arbeidsmarkt als je ook rechten hebt gestudeerd (en vice verca). Deze vraag is denk ik veel makkelijker te beantwoorden met de combinaties die ik voorstel.

Over de exacte do's en dont's kan je het beste contact opnemen met een studie adviseur. Deze mensen kunnen je hopelijk specifiek vertellen wat (en uberhaupt, of) je wel een tweede studie naast econometrie kan/ zou moeten volgen. Als je reden is 'om je te onderscheiden' dan is dat naar mijn mening een niet goed doordachte reden. Er zijn ook andere manier om je te onderscheiden...

Hoe dan ook, zeker met je mindere engels zou ik je niet adviseren om een tweede studie te gaan doen. Ik weet niet hoe het in jou geval uit zal pakken, maar verwacht een goed deel (zo niet alles) aan studie materiaal in het engels.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 272

Re: Wo econometrie

HBO is natuurlijk niet vergelijkbaar, maar je hebt dan wel een goede voorkennis en ervaring met wiskunde. Op de universiteit is de studielast zwaarder. Je moet niet denken dat je een HBO'er bent en daarom niet op de universiteit kan leren. VWO is namelijk ook niet vergelijkbaar met de studie.
I love those who can smile in trouble, who can gather strength from distress, and grow brave by reflection. 'Tis the business of little minds to shrink, but they whose heart is firm, and whose conscience approves their conduct, will pursue their principles unto death.

Berichten: 624

Re: Wo econometrie

michielb schreef:Ik wil ook econometrie gaan studeren maar om mij te onderscheiden van de andere studenten wil ik een simpelere studie er naast doen. Bijvoorbeeld rechten.

Maar is dit een beetje te doen? En heb je er eigenlijk wel wat aan?

Ik dacht er aan om te beginnen met rechten als ik in het 2e of 3e jaar van econometrie zit!

Ik heb NT + Economie + Biologie + Informatica + Wiskunde D.

Ik sta nu gemiddeld een 8.

Echter sta ik voor engels een 5, ik heb hier nog best moeite mee!

Maar dan sta ik voor vakken als informatica ook weer een 9:)
Dat ligt aan je organisatie- en studietalent. Ik ken inderdaad ook iemand die econometrie en rechten tegelijkertijd doet, en het gaat hem zover ik kan beoordelen redelijk goed af.
Nee dit is onmogelijk. De studiebelasting is dusdanig hoog, dat het volgen van 2 totaal verschillende full-time opleidingen tegelijkertijd niet haalbaar is.
Onzin. Dit hangt per persoon af, en er zijn in mijn omgeving verscheidene mensen die dit doen. Denk aan combinaties als psychologie en natuurkunde, of theologie en wiskunde.

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Wo econometrie

Dit zullen dan uitzonderlijke situaties zijn. Je kan zo snel leren als je wil maar als er tegelijkertijd vakken worden gegeven voor de twee opleidingen die je zou volgen dan kan je onmogelijk hierbij aanwezig zijn. Natuurlijk hoef je niet aanwezig te zijn bij alle colleges, maar dat is wel iets wat ik zou aanraden. Daar betaal je tenslotte ook het collegegeld voor.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer