Springen naar inhoud

[chemie] cake bakken?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 10:29

Hey Iedereen,
voorbije woensdag kregen wij de opdracht van de leerkracht chemie om een cake te bakken. Dat was een zeer toffe opdracht moet ik zeggen, maar daarna moesten we de reactievergelijking opstellen met wat er in die oven gebeurt met alle ingrediŽntenvan de cake. we gebruikte bij de cake bakpoeder (Na(CO3)2) suiker (C6H12O6) en de leerkracht zij ons dat we voor boter enkel moesten rekening houden met het boterzuur (C3H7COOH)
We moesten daarna ook een reactievergelijking maken wat er gebeurt wanneer het cake'je te lang in de oven staat en het dus zwart word. Ik heb al van alle dingen geprobeerd maar ik vindt het maar niet. Zou iemand mij kunnen helpen?
Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 10:49

ik denk dat ik een fout ontdekt heb, zou het kunnen dat bakpoder niet Na(CO3)2 is maar dat het NaHCO3 is, dan kan je NAHCO3 splitsen in NA2CO3 en H2O en CO2?
Klopt het wat ik nu juist zeg?
en voor de suiker, C6H12O6 ->2C2H5OH + 2CO2 is dat ook een correcte redenering?

Nu moet ik alleen het verschijnsel van het zwart worden nog verklaren

#3

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 12:21

2NaHCO3(s) + warmte → Na2CO3(s) + H2O(l) + CO2(g)

Dat gebeurt met het bakpoeder. Het CO2 zorgt dan voor de luchtigheid van de cake. Het H2O(l) kan ook H2O(g) worden als het verdampt.

Nu even een opmerking: C6H12O6 is glucose. Heb je gewone tafelsuiker gebruikt bij het maken van de cake? Gewone tafelsuiker is sucrose = saccharose. Sucrose = C12H22O11.

Het zwart van de cake is een ver doorgedreven oxidatie.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#4

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 13:13

de leerkracht zei tegen ons dat we c6h12o6 mochten gebruiken voor suiker.

hartelijk bedankt voor de hulp, maar wat je zei over dat zwart worden snap ik nog niet helemaal, is dat omdat de H uit H2O verdampt en dus enkel de O overblijft? of moet je ook nog eens een C in u vergelijking staan?

#5

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 13:33

Het zwart worden heeft vooral met de suiker te maken (thermolyse van suiker). Het zwarte zal vooral koolstof zijn. C6H12O6 + warmte =) 6H2O (g) + 6C (te zien als zwart).
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#6

Jona444

    Jona444


  • >1k berichten
  • 1409 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 13:40

Ik wil er toch bijzeggen dat een sterk vereenvoudigde voorstelling is. Het proces van karamelisatie en verbranding is immers zo complex dat de wetenschap nog altijd niet goed weet hoe het allemaal precies in zijn werk gaat.
Its supercalifragilisticexpialidocious!

#7

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 13:43

hartelijk bedankt jona,
ik kan best begrijpen dat het veel complexer is, maar ik zit nog maar in mijn 4de middelbaar wetenschappen dus, zoveel ken ik er nog niet van.

#8

TD

    TD


  • >5k berichten
  • 24052 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 juni 2009 - 14:39

Welkom op het forum Huiswerk en Practica.

Jij wilt vlot hulp. Dat is alleen goed mogelijk als je daar zelf wat voor doet.

Naast de algemene regels van dit forum hebben we voor dit huiswerkforum een paar speciale regels en tips.
Die vind je in de huiswerkbijsluiter

In die huiswerkbijsluiter staat bijvoorbeeld:

Quote

VAKGEBIED-TAGS
Plaats het vakgebied waarop je vraag betrekking heeft tussen rechte haken in de titel.
bijv: [biologie] of [frans]. Zo blijft dit huiswerkforum overzichtelijk.

Hebben we even voor je gedaan. Denk je er de volgende keer zelf aan?
"Malgré moi, l'infini me tourmente." (Alfred de Musset)

#9

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 15:30

oei, ja sorry daar had ik even geen rekening mee gehouden. alvast bedankt allemaal voor de uitleg

#10

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 juni 2009 - 15:34

...en de leerkracht zij ons dat we voor boter enkel moesten rekening houden met het boterzuur (C3H7COOH)


Dat hoop ik toch niet. Boterzuur komt normaal gesproken niet voor in boter, gelukkig maar, want het stinkt als de pest.
Boter bestaat voor het grootste deel uit vetten, die zijn opgebouwd uit glycerol en vetzuren. Met die vetzuren zou je eventueel rekening moeten houden, maar niet met boterzuur.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#11

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 15:35

C6H12O6 + warmte =) 6H2O (g) + 6C dit is toch een redoxreactie he, of zit ik er nu volledig naast?

#12

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8937 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 juni 2009 - 15:40

Ik denk dat je er een beetje naast zit. Formeel gezien is het wel een redoxreactie, maar dit is zeker geen typisch voorbeeld ervan. Ik zou het een ontledingsreactie noemen, hoewel de ontleding natuurlijk niet helemaal volledig is.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#13

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 juni 2009 - 15:44

aah okť bedankt

#14

Mrtn

    Mrtn


  • >1k berichten
  • 4220 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 juni 2009 - 08:57

Jos, zou je voor de leesbaarheid alsjeblieft subscript en superscript willen gebruiken? De knoppen daarvoor zitten rechts naast onderstrepen. De code voor als je hem handmatig invoert is [ sub ] [ /sub ]
[ sup ] [ /sup ] maar dan zonder spaties.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

#15

ChemicalJos

    ChemicalJos


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 juni 2009 - 17:18

ok zal ik het vervolg doen





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures