Flagellum bacterie vs evolutie

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gesloten

Flagellum bacterie vs evolutie

Even vanuit gaande dat dit geen religie onderwerp gaat worden maar puur of evolutie klopt ja of nee. Bekijk het volgende filmpje op internet en trek je conclusie. Vooral het laatste over wat Darwin zelf schrijft in zijn boek:

"If it could be demonstrated that any complex organ existed which could not possibly have formed by numerous, successive, slight modifications, my theory would completely break down"

http://www.youtube.com/watch?v=q1iCjKWzeEE

Neem de flagellum. Een bacterie met complete buitenboordmotor op microscopische schaal bestaande uit 40 onderdelen. Als er ook maar één enkel onderdeel ontbreekt werkt die motor niet. Met andere woorden... haal 1 onderdeel weg en de bacterie kan zich niet voortbewegen dus zijn de 39 onderdelen overbodig. Het sterft. Volgens de evolutietheorie past een organisme zich steeds aan en ontwikkeld zich in zijn voordeel. Wat is het voordeel van 39 onderdelen waar je niets mee kunt laat staan als je er met 1 begint? Sterker nog. Hoe kan een bacterie überhaupt een buitenboordmotor ontwikkelen. Het zou ergens met één enkel onderdeel begonnen moeten zijn en evolutie heeft dus 39 onderdelen erbij "ge-evolueerd" terwijl het eerste onderdeel op zich al onbruikbaar was. Kan een - niet intelligent - organisme zelf de juiste 39 stappen ontwikkelen om tot deze werkende motor te komen?

Nu even terugkomend op wat Darwin heeft gezegd. "Als kan worden aangetoond dat er een complex organisme bestaat dat NIET door kleine modificaties kan zijn ontstaan, dan zou mijn theorie volledig uiteenvallen." Zie bovenstaand...

Dus naar mijn idee zou Darwin als hij in deze tijd zou leven en weten hoe complex bacteriën en cellen zijn zijn theorie nooit bedacht hebben.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: Flagellum bacterie vs evolutie

Van wikipedia geplukt:
Zoiets complex als het oog moet wel het product zijn van schepping.

Antwoord: Niet per se. Er bestaan ook dieren met een netvlies zonder lens. In zijn meest primitieve vorm bestaat het oog uit cellen die alleen onderscheid kunnen maken tussen licht en donker, zoals bij de alg Volvox. Het oog kan dus ook stapje voor stapje uit meer primitieve versies zijn ontstaan. Qua ontwerp (denk aan blinde vlek, allerlei bloedvaten die voor het netvlies liggen) is het tenslotte verre van perfect. Het menselijk oog vertoont bovendien een "ontwerpfout": staafjes en kegeltjes zijn van het licht afgekeerd en de retina is zeer zwak bevestigd; DNA onderzoek toont echter aan dat alle ogen dezelfde reeksen aminozuren bevatten en dus alle dierlijke ogen (inclusief insecten) dezelfde voorouder moeten hebben, waarschijnlijk een zeer primitieve groep lichtgevoelige cellen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Evolutietheor...evolutietheorie

Darwin zou met deze tekst dan weer geen problemen kunnen hebben. Zijn theorie blijft dus van kracht.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Gebruikersavatar
Berichten: 662

Re: Flagellum bacterie vs evolutie

Waarom neem jij aan dat al die 39 onderdelen stuk voor stuk zijn gevormd, telkens zoals ze nu zijn, en dat ze stuk voor stuk allemaal nonfunctioneel zijn?

Om niet te parafraseren wat elders al uitgebreid is verwoord:

http://www.millerandlevine.com/km/evol/design2/article.html

Berichten: 7.068

Re: Flagellum bacterie vs evolutie

Voor dit soort onderwerpen hebben we op het wetenschapsforum deze thread ooit gestart. Een eventuele discussie dient daar verder te gaan. Dit onderwerp sluit hier.

Gesloten