Wet van murphy

Moderator: Rhiannon

Reageer
Berichten: 95

Wet van murphy

hey

De wetten van murphy waarbij alles wat mis kan lopen ook mis loopt. Hebben deze wetten een wetenschappelijk basis of niet? Want ik heb ze meegemaakt en ik denk dat iedereen wel eens in één van die wetten is vastgezeten.
De bron van kennis is waarheden niet toe te schrijven aan het toeval. - Hamza Ibn Abu Musa

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Wet van murphy

Wiki leesvoer en vaak erg grappig 'bewijs' van andermans ellende.. ;)
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 202

Re: Wet van murphy

Creative conclusies kunnen mensen daar trekken:

"Today, my family was discussing the new rules of the house we are moving in. They told my sister she couldn't have any boys in her room. They didn't tell me I couldn't have any girls in my room. Even my parents think I can't get a girlfriend. FML"

Gebruikersavatar
Berichten: 366

Re: Wet van murphy

De wet van Murphy is een variant op het verschijnsel entropie. Door de uitdij-ing van het heelal komen er telkens nieuwe mogelijkheden en deze mogelijkheden worden af en toe op basis van wetmatigheden ingevuld. Dat is wat wij ervaren als gebeurtenissen en als tijd. Kleine oorzaak, groot gevolg is ook een dergelijk verschijnsel. Of 'een ongeluk zit in een klein hoekje' bijvoorbeeld.

Hoe groot was honderd jaar geleden de kans dat jij geboren werd? Dat je opa's en oma's elkaar tegenkwamen en vervolgens je ouders? Wat als ze net niet dat ene beroep hadden gekozen, net niet de telefoon hadden opgepakt? Waren ze dan ergens anders geweest op een ander moment? Waren ze dan niet verliefd geworden? Op zo'n manier bekeken is het eigenlijk onmogelijk dat jij er bent. En toch is het zo. Door een oneindige samenloop van zeer kleine gebeurtenissen die ons niet opvallen, terwijl ze toch een rol spelen.

Kleine gebeurtenissen worden weggefilterd door onze hersens, anders zouden we gek worden. Toch gebeuren ze natuurlijk wel. En ze blijven net zolang opgemerkt totdat ze iets veroorzaken wat ons wel degelijk opvalt. Dat kan iets leuks zijn of iets vervelends. Het is maar net hoe onze hersens het interpreteren. En wat belangrijk is voor onze hersens is biologisch bepaald. Als het maar indirect iets te maken heeft met overleven.

Ander voorbeeld: Een vrouw verliest tijdens haar huwelijksreis in Italië haar ring vanuit een bootje midden op een meer ergens in Italië. Dertig jaar later koopt ze op de markt in Nederland een vis en maakt die schoon in de keuken. Wat denk je wat ze vindt in de buik van de vis? Helemaal niets!

Zo'n verhaal is natuurlijk niet de moeite waard om te vertellen, omdat onze hersens het classificeren als volstrekt onbelangrijk. Elke dag gebeuren er echter toch miljarden van dit soort zaken. En zoals gezegd vallen die ons niet op. En als er na één miljard keer toch een ring in de buik zit is het ineens bijzonder....

Ik denk dat gebeurtenissen nu het resultaat zijn van miljarden onopvallende gebeurtenissen in het verleden. En juist dat mechanisme zorgt ervoor dat Murphy altijd gelijk zal krijgen. Als we maar blijven leren van ongelukken en fouten, dan komen we steeds een stapje verder en blijft Murphy steeds langer weg.

Berichten: 1.116

Re: Wet van murphy

Hoe groot was honderd jaar geleden de kans dat jij geboren werd?
Wil je daarmee zeggen dat alles wat fout kan gaan ook fout is gegaan? :D

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.362

Re: Wet van murphy

De wetten van murphy waarbij alles wat mis kan lopen ook mis loopt.
Dat is niet de wet van Murphy, maar de wet van Bedrog.

De wet van Murphy is: als er meer dan één manier is om iets te doen en één van die manieren zal in een ramp eindigen, dan zal iemand het op die manier doen. Dit komt dus neer op: ook al is er maar een heel kleine kans op een ernstige menselijke fout, als je het risico maar vaak genoeg loopt, dan maakt iemand vroeg of laat een fout.

Dan heb je ook nog de constante van Murphy: De schade aan een voorwerp is recht evenredig aan de waarde ervan.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Berichten: 691

Re: Wet van murphy

De wet van Murphy geldt ook voor de constante van Murphy...

we kennen allemaal dat beeld die een arm ofzo mist...

die is meer waard door die schade dan eerst;

De wet ''De schade aan een voorwerp is recht evenredig aan de waarde ervan.'' gaat dus niet altijd op. Ha ha.
Een computertaal is voor mensen, niet voor de computer.

Gebruikersavatar
Berichten: 1

Re: Wet van murphy

Schwartz schreef:De wet van Murphy geldt ook voor de constante van Murphy...

we kennen allemaal dat beeld die een arm ofzo mist...

die is meer waard door die schade dan eerst;

De wet ''De schade aan een voorwerp is recht evenredig aan de waarde ervan.'' gaat dus niet altijd op. Ha ha.
De omgekeerde wet van Murphy is ook leuk;

Als iets goed is gegaan, zal achteraf blijken dat het beter fout had kunnen gaan. ;)

Marco

Reageer