Springen naar inhoud

Sterkte van zuren


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Acidd

    Acidd


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 juni 2009 - 17:09

Ben het volgende tegengekomen in mijn cursus ivm zuursterktes: (> = sterker zuur dan)

HI > HBr > HCl aangezien de zuursterkte groter wordt met toenemend volume van het anion.
maar HClO > HOI aangezien de elektronegativiteitswaarde van Cl > I.

Wanneer mag ik mij nu baseren op het volume en wanneer op de EN-waarde? Vind er niet echt iets over uitgelegd.
Nrml kijk ik altijd naar de EN-waardes, maar wegen in kleinere zuren dan mss de volumes zwaarder door?

Alvast bedankt..

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Ensiferum

    Ensiferum


  • >250 berichten
  • 662 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 juni 2009 - 17:17

In HOCl en HOI is waterstof gebonden aan zuurstof. Het volume van het zure atoom (=waar H op gebonden is) is dus constant, maar chloor is elektronegatiever en induceert dus een positievere lading in zuurstof, die bijgevolg sneller waterstof verliest. Bij HCl en HI is waterstof op de halogenen gebonden en speelt het volume dus een belangrijke rol.

#3

Fred F.

    Fred F.


  • >1k berichten
  • 4168 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 15 juni 2009 - 09:20

Lees ook dit topic: http://www.wetenscha...s...c=75904&hl=
Hydrogen economy is a Hype.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures