Kritieke waarde

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 23

Kritieke waarde

Bij een tweezijdige toetsing van een H0 wordt een Z-waarde gevonden van 1,72. Wat zal er met de H0 gebeuren als je toets bij een alfa van 5 %?

a) niet verwerpen, want de p-waarde zal kleiner zijn dan alfa

b) niet verwerpen, want de gevonden z-waarde is kleiner dan de kritieke z-waarde

c) zowel a als b

d) noch a, noch b

Kan iemand hier een uitleg bij geven? ik snap niet hoe het goede antwoord gevonden kan worden en hoe de kritieke waarde hier van toepassing is.

Berichten: 339

Re: Kritieke waarde

Ik neem aan dat 'de kritieke Z-waarde' de waarde is, waarvoor geldt: als H0 waar is, dan ligt 95% van de verdeling tussen -(kritieke Z-waarde) en +(kritieke Z-waarde).

Berichten: 12

Re: Kritieke waarde

Antwoord B is correct. Bij alpha 0.05 in een tweezijdige toets kan je pas verwerpen als je Z-score > 1.96 of < -1.96 is (wat overgens overeenstemt met p-waarden die kleiner dan 0.05 zijn). Dat is hier niet het geval en dus is antwoord B correct.

Zo'n Z-waarde is in principe gewoon het aantal standaardafwijkingen dat een observatie van een andere waarde (vaak het gemiddelde volgens de nulhypothese) ligt. Als dat aantaal standaardafwijkingen te hoog ligt kan je stellen dat die observatie, zelfs gegeven samplingerror, gewoon te ver van de hypothesewaarde ligt om gelijk te kunnen zijn. In dit geval is 2 (of eigenlijk 1.96) standaardafwijkingen dus té ver en kan je verwerpen. Maar je komt slechts 1.72 uit en dus kan het goed zijn dat je observatie gelijk is aan de hypothesewaarde.

De p-waarde is de kans dat je een dergelijke observatie zou waarnemen, gegeven dat de nulhypothese waar is. Dus stel dat je hypothese is dat µ=0, en uit een steekproef haal je dat µ=2, dan zal de p-waarde van die observatie je laten weten hoe groot de kans is dat je 2 vindt, als het werkelijke gemiddelde 0 is. Als er een grote variantie is zou je wel eens goed een 2 kunnen vinden als µ=0, maar als er een kleine variantie is, is een observatie zoals 2 misschien net heel onwaarschijnlijk... De p-waarde zal daar dus meer vertellen. Als je probeert te verwerpen is een lage p-waarde (p-waarde < 0.05 meestal) dus goed en kan je verwerpen, want de kans dat je deze observatie zou maken indien de nulhypothese waar zou zijn, is erg klein (minder dan 5%) en dus kan je stellen dat de nulhypothese waarschijnlijk niet opgaat.

Reageer