Glans / reflectie

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Glans / reflectie

Ik heb even op het forum gezocht, tevens al de hele week gezocht op internet. Ik kan vanalles vinden over dit onderwerp, maar heb een beetje moeite met ze te combineren.

We willen een glansmeter introduceren binnen ons bedrijf om de glans van keramische tegels te meten. Onze productrange loopt van glanzende tegels (90-100 GE) naar zijdemat (50-60 GE) tot matte tegels (0-5 GE), allen met 60° hoek gemeten. Vanuit de theorie die ik opduikel moet ik de verschillende materialen met verschillende hoeken meten. Glanzende tegels met een hoek van 20°, zijdemat met 60° en matte tegels met 85°. Ik neem dit even voor waar aan, maar ik wil het graag onderbouwen. de hoeken zijn bepaald vanuit de loodlijn recht op het oppervlak (85° is dus vlak en 20° is steil)

Via de wet van snellius kan ik de grenshoek bepalen waarbij 100% reflectie optreedt: sin grenshoek = 1/brekingsindex. Ik weet echter de brekingsindex van mijn materialen niet. Dit is geen zuivere stof maar mengsels. Tevens is volgens mij deze formule niet geschikt, omdat het opaque materialen betreft (of maakt dit niet uit?).

Tevens heb ik de wet van brewster (brewsterhoek) gevonden waarin een hoek beschreven wordt die bepaald bij welke hoek volledige polarisatie optreedt: tan (brewsterhoek) = brekingsindex materiaal 2 / brekingsindex materiaal 1.

Verder zit ik met het volgende bij glanzende producten ga ik ervan uit dat het licht min of meer gericht gereflecteerd wordt, echter wordt bij de mattere materialen diffuus gereflecteerd.

De vraag is of de volgende theorie klopt:

Het licht wordt volledig gereflecteerd nadat de grenshoek (of brewsterhoek) overschreden is. De reden waarom er een vlakkere hoek voorgeschreven wordt is om het diffuus reflecteren (minder glanseenheden) van het licht tegen te gaan of minimaal te laten zijn.

Hopelijk kan iemand deze theorie aanvullen of bevestigen. Alvast Bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Glans / reflectie

http://zoek.nen.nl/search?proxystylesheet=...amp;site=normen

Wordt dit volgens een specifieke norm gemeten?

In normen staat vaak referentie naar literatuur ter zake.
Eric

Berichten: 3

Re: Glans / reflectie

Nee, voor keramiek bestaat deze norm niet (zover ik weet), hiernaar hebben we wel gezocht. Deze bestaan wel voor bv verf. Het probleem is dat je de norm moet aanschaffen om deze te kunnen lezen. Wat ik wil is de theorie achter de hoeken begrijpen en kunnen beschrijven.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Glans / reflectie

Schijnt inderdaad niet voor keramische tegels te bestaan.

http://www.iso.org/iso/search.htm?qt=ceram...mp;published=on

En wel voor verf:

http://www.rhopointinstruments.com/Default.asp?Page=124

http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catal...m?csnumber=7810

Maar ik zie het verschil niet tussen de glansgraad meten van verf en tegels. Jouw getallen/hoeken blijken gerelateerd aan deze norm.

Als bedrijf lijkt mij aankoop van een dergelijke norm niet zo beperkend/belastend.

Deze norm is NEN-EN-ISO 2813. Betekent dus dat hij zowel Internationaal, Europees en Nederlands geaccrediteerd is.

http://www2.nen.nl/nen/servlet/dispatcher....ontentID=115794

Het lijkt mij dat je die als bedrijf, bezig met glans-gradatie, haast moet hebben.

Ik kan je deze hoekwerking niet uitleggen. Ik vermoed dat hier een analogie met geluid bestaat, waarbij er een relatie bestaat tussen golflengte en de grote van oneffenheden van de oppervlakte in functie van diffusie van reflecties.

Abstract ISO 2813
Specifies a test method for determining the specular gloss of paint films using a reflectometer geometry of 20°, 60° or 85°. The 60° geometry is applicable to all paint films, but for very high gloss and near-matt films 20° or 85° may be more suitable. The 20° geometry is intended to give improved differentiation between high-gloss paint films. The 85° geometry is intended to give improved differentiation between low-gloss paint films. The method is not suitable for the measurement of the gloss of metallic paints.
Ik denk dat jouw toepassing hier direct aan gerelateerd is.
Eric

Gebruikersavatar
Berichten: 2.391

Re: Glans / reflectie

Hier heb ik enige documenten inzake de theorie gevonden:

http://www.surfoptic.com/TP1%20An%20Introd...flectometer.pdf

http://www.surfoptic.com/TP2%20Imaging%20R...er%20Theory.pdf

In dit laatste theorie document (met formules en tekeningen) staan nog referenties naar betrokken literatuur.

Het is leuk te ontdekken voor mij dat die analogie met geluid en golflengte versus ruwheid (grootte stoorobjecten) oppervlakte inderdaad blijkt te kloppen.

Documenten afkomstig van: http://www.surfoptic.com/technical.htm
Eric

Berichten: 3

Re: Glans / reflectie

Zo, ook al vroeg erbij vandaag.............

Ok, in ieder geval bedankt voor de moeite die je je genomen hebt. Ik zal eens kijken of ik de theorie bij elkaar krijg in mijn hoofd.

Ik ga ondertussen eens overleggen of we toch maar een norm aanschaffen.

Bedankt,

Roy

Reageer