Springen naar inhoud

[scheikunde] Natriumdicarbonaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 19 juni 2005 - 20:07

Hey,
ik moet een scheikunde verslag over natriumdicarbonaat (NaHC3) maar ik kan er niets over vinden. Hebben jullie wat info? Ik zoek bijv:
-dichtheid
-zuurte graad
-kook punt
-enz enz

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 19 juni 2005 - 20:44

De formule is fout. Het moet zijn NaHCO3. Deze stof is bekend onder verschillende namen:
Natriumwaterstofcarbonaat.
Natriumbicarbonaat
dubbelkoolzure soda. (ouderwets)
zuiveringszout
bakpoeder.

Probeer deze namen eens uit in zoekmachine google en kijk eens wat er uit komt.
Een verzadigde waterige oplossing heeft een pH van ongeveer 8,3 Het is dus een heel veilige basische stof die bijvoorbeeld in maagtabletten wordt gebruikt. Als je het toevoegt aan deeg en je gaat er pannekoeken mee bakken komen er gasbellen, gevuld met CO2. Want door verhitting ontleedt het volgens de reactie:
2 NaHCO3 geeft CO2 + H2O + Na2CO3 Om te verhinderen dat het te basisch wordt is bakpoeder altijd met een vast zuur "gecompenseerd".
Lees daar wat over op het etiket van het zakje. Welk vast zuur nemen ze daarvoor?
Het is dus een heel bekende stof en in elk scheikundeleerboek vind je er wel wat over. H. Zeilmaker





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures