polymeren

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 100

polymeren

Ik zoek een synthese methode voor amorfe vorm van polystyreen!?

Ik heb wel eens eerder amorfe polymethylmetacrylaat gemaakt via bulkpolymerisatie, maar ik weet niet of dit ook werkt voor polystyreen.

Hoezo is het eigenlijk zo dat ik via bulkpolyerisatie een amorfe vorm van polymethylmetacrylaat krijgt en via emulsiepolymerisatie niet?
Heeft god het brein geschapen, of het brein god ?

Berichten: 115

Re: polymeren

Gegroet,

Zelf heb ik evaring opgedaan met emulsie polymerisatie en copolymerisatie waarbij MMA betrokken was.

Wat mij logisch lijkt (aan de hand van info uit mijn polymeerboek) is dat de kans op amorf polymeer groter is bij bulk dan bij emulsie.

BULK: verbreding molecuulmassa bij hoge omzettings graad

EMULSIE: smalle molecuulmassa verdeling en hoge molecuulmassa's

Ik denk dat hoe smaller de molecuulmassa verdeling is des te groter de kans is op een kristallijn polymeer. De temperatuur heeft echter ook een zeer grootte invoed op het proces. Bij emulsiepolymerisatie wordt de warmte veel geleidelijker afgevoerd en met een veel kleiner temp. verschil als bij bulk. Hierdoor kan het polymeer zich "rustiger" orienteren en beter kristallijn structuur aannemen.

Om duidelijk te maken wat voor invloed je temperatuur heeft op kristallijnheid.

Pak PE bolletjes verwarm deze en pers er een dunne film van. Bij snel afkoelen zie je geen kristal pieken in het IR gebied. Wanneer je het geheel heel langzaam laat afkoelen zie je wel kristal pieken in het IR gebied.

Reageer