Springen naar inhoud

Mycoderma aceti


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44883 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 juni 2009 - 10:06

Op wikipedia stuitte ik op een artikel over edik, zeg maar azijn van lage concentratie, aëroob geproduceerd door fermentatie met Mycoderma aceti.

Het wiki-lemma beweert dat dit een bacterie is. Nader gesnuffel doet mij vermoeden dat het om een schimmel gaat, maar ook daarbij vind ik referenties als "tussenvorm" e.d. Ik ben niet voldoende onderlegd in deze materie.

Wat is het nou eigenlijk?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Gesp

    Gesp


  • >250 berichten
  • 339 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2009 - 20:36

Gaat het niet om Acetobacter aceti? (maar je zult zelf ook wel gegoogeld hebben).
http://en.wikipedia....iki/Acetobacter

#3

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 juni 2009 - 20:42

Dat is 'm inderdaad. Mycoderma is bij mijn weten de verouderde naam.

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44883 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 juni 2009 - 20:55

Gaat het niet om Acetobacter aceti?

Die was ik in mijn zoektocht ook tegengekomen, maar ik vraag mij af of dat wel zo is. En daar kom ik dus niet uit. Op een of andere taxonomie-site vond ik dat die Mycoderma tot het rijk van de Fungi behoorde. En dat kon ik even niet rijmen met ......bacter. Hoe dan ook, ik kan wat ik rondom vind niet aan elkaar knopen tot een definitieve conclusie. Vandaar mijn vraag.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Ensiferum

    Ensiferum


  • >250 berichten
  • 662 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2009 - 22:01

http://books.google....y...lt&resnum=1

(Zie rechtsboven)

Komt uit Bergey's.

Veranderd door Ensiferum, 27 juni 2009 - 22:02


#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44883 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 juni 2009 - 22:31

Bergey's.

aldaar volop referentie aan Acetobacter, maar ik zie nergens verwijzing naar Mycoderma?

http://zipcodezoo.co...ycoderma_aceti/

hier Fungi??
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Ensiferum

    Ensiferum


  • >250 berichten
  • 662 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2009 - 23:27

Ik krijg het niet geselecteerd, maar rechtsboven pagina 51 staat iets wat ik interpreteer als een speciesnaam, gevolgd door een historiek. Daar staat "Mycoderma aceti Pasteur 1864, 125", gevolgd door de huidige naam en de naamgevers ervan.

Zie ook: http://www.ncbi.nlm....s...de=1

Mycoderma staat als synoniem vermeld.

Waarom hij dan toch bij de fungi staat is me een raadsel. Ofwel loopt er daar iets serieus mis, ofwel dacht Pasteur origineel dat het een gist was (en is dit een artefact daarvan), ofwel bestaan er twee types Mycoderma: één bacterie en één gist.

Veranderd door Ensiferum, 27 juni 2009 - 23:35


#8

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8252 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 juni 2009 - 11:53

Misschien dat het als een gist werd gezien doordat de mycoderma blijkbaar niet bewegende laag vormt

http://www.thefreedi...y.com/mycoderma

my`co`der´ma
n. 1. (Biol.) One of the forms in which bacteria group themselves; a more or less thick layer of motionless but living bacteria, formed by the bacteria uniting on the surface of the fluid in which they are developed. This production differs from the zoöglœa stage of bacteria by not having the intermediary mucous substance.
2. A genus of microörganisms of which the acetic ferment (Mycoderma aceti), which converts alcoholic fluids into vinegar, is a representative. Cf. Mother.

"Meep meep meep." Beaker

#9

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 juni 2009 - 11:58

Waarom hij dan toch bij de fungi staat is me een raadsel. Ofwel loopt er daar iets serieus mis, ofwel dacht Pasteur origineel dat het een gist was (en is dit een artefact daarvan), ofwel bestaan er twee types Mycoderma: één bacterie en één gist.


Of mycoderma aceti was de vroegere naam van de bacterie acetobactor aceti en momenteel de naam
van een schimmel (gist).
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures