Verschil psychologie en sociologie

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 375

Verschil psychologie en sociologie

Naar aanleiding van het volgende bericht dacht ik dat het misschien handig is om het verschil tussen de studies/wetenschappelijke gebieden psychologie en sociologie uit te leggen:
freespirit11 schreef:Enkele weken geleden ben ik afgestuurd op de secundaire school en nu gaan de serieuze studies beginnen.

Mijn studiekeuze lag al enkele maanden vast ware het niet dat ik laatst verschillende gesprekken met een arbeidspsycholoog heb gehad. Mijn eerste keuze was sociologie. Afgaande op wat ik heb gelezen op internet, fora, boeken heb ik deze keuze "indertijd" gemaakt.

Door dat gesprek met deze psycholoog heb ik beseft dat ik te weinig van alle studierichtingen weet om eigenlijk een gezonde keuze te maken.

Op basis van toekomstig beroep kan ik niet echt een keuze maken omdat ik dat niet helemaal weet. Sociale sector, NGO,... zoiets.

Op basis van interesses zal mijn keuze dus (voornamelijk/o.a.) moeten gaan rusten. Grofweg gezegd behandelt sociologie de mens in groep en psychologie de mens als individu. (De vakgebieden waar sociologie en psychologie elkaar overlappen buiten beschouwing gelaten)

Wat ik dus wil vragen is of er boeken of artikels zijn die onder andere deze studierichtingen behandelen. Ik weet niet of dit bestaat, maar waar het verloop van de studie wordt uitgelegd, de verschillende vakken die voorkomen,..enz...

Iets meer en iets dieper dan die 5 à 10 regeltjes die je op de meeste sites van universiteiten vindt.

Op dit moment vind ik groepen interessanter dan individuen, maar als ik dan bekijk op basis van wat ik die indruk heb dan besef ik dat ik niet voldoende informatie heb over verschillende studierichtingen. Ik weet niet of ik individuen interessant vind. Al dan niet interessanter dan groepen.

En groepen komen ook terug in psychologie (sociale psychologie (massapsychologie,...),...). Maar anderzijds komt sociale psychologie ook weer voor in de opleiding sociologie. Dus dat maakt het allemaal moeilijk.

Psychologie zou me ook iets meer kans geven op de arbeidsmarkt.

Ik hoop dat mijn verhaal en mijn vraag een beetje duidelijk zijn ;)

Alvast bedankt!!
Dus roept u maar, de verschillen en overeenkomsten graag. Ik denk dat het handig voor veel mensen die een studiekeuze moeten maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 11.085

Re: Verschil psychologie en sociologie

Definities:
Psychologie is een wetenschap waarbij het gedrag bestudeerd wordt en waarbij die gedragsevidentie gebruikt wordt om de interne processen te begrijpen die aan dat gedrag ten grondslag liggen.
Uit: Psychologie van Marc Brysbaert (voor meer definities zie hier, voor het boek zie hier)
Sociologie is de wetenschap die begaan is met de systematische studie van de interactie tussen personen en/of sociale eenheden, van de wijze waarop het verloop van deze sociale interactie wordt bepaald door de omgeving en resulteert in de ontwikkeling van vaste patronen en van de gevolgen daarvan voor het menselijk gedrag.
Uit: Sociologie van P. Bracke en H. Brutsaert

Ik denk dat scholieren die geïnteresseerd zijn in gamma-wetenschappen best even naar de bib gaan of een student in die richtingen zoeken en een paar basiscursussen even bekijkt om een idee te krijgen van waar beide studies zich zoal mee bezighouden. Want zowel over psychologie als over sociologie bestaan nogal wat misverstanden, in beide gevallen nogal vaak veroorzaakt omdat danig versimpeld wordt.

Een psycholoog is niet iemand die je gedachten kan lezen, die niet liever doet dan beesten electrocuteren en laten kwijlen bij belletjes, waarbij je altijd op de bank moet gaan liggen om te vertellen over je kindertijd, etc.

De belangrijkste misverstanden over sociologie zijn dat de studie een sociaal corrigerende functie heeft (verwarring sociologisch en sociaal probleem, zie hier en hier) en dat sociologie - i.t.t. de psychologie - groepen bestudeert (zoals Jona444 hier zei, is de kern sociale interactie).

Nogal wat interne links, maar veel info is al op het forum beschikbaar. En dan ben ik vast nog topics overgeslagen. De zoekfunctie is dan ook van harte aan te bevelen.

Reageer