Kipstabiliteit

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 5

Kipstabiliteit

Beste leden,

Ik loop vast op iets. Heb hier een voorbeeld voor kipstabilieit welke allemaal slecht 1 veld. Nu bestaat mijn situatie uit 4 velden van verschillende afstanden met een dezelfde Q-last over de gehele ligger.

Nu heb ik hier de volgende formule voor me ligger:

rel = wortel((lkip * h / b * tf) * (fyd / Ed))

Hoe werkt het in dit geval bij een balk met meerdere velden aangezien je lkip moet invullen wat in mijn voorbeeld de lengte van'het veld in het voorbeeld is.

Erwin

Gebruikersavatar
Berichten: 647

Re: Kipstabiliteit

kijk even in:

http://www.berekeningvanconstructies.be/2_310.htm (algemeen)

http://www.berekeningvanconstructies.be/2_320.htm (invloed op verstevigingen op kipmoment)
???

Berichten: 4.502

Re: Kipstabiliteit

De berekeningen voor kip- en plooi-stabiliteit van een balkprofiel ( of van een vlakke plaat)is m.i.niet zo eenvoudig met een formule op te lossen;in de TGB 1990 (NEN 6771)worden er ca.33 bladzijden aan besteed onder welke condities een bepaalde berekening kan worden uitgevoerd.

Kip ( of plooi) is bijv.afhankelijk van de oplegging (met of zonder een dwarsschot),hoe zijn de dwarsschotten bevestigd.

De kipspanning moet de drukspanning (evt.vloeispanning) niet overschrijden,vergt wel bijbehorende formules.

Ik heb vroeger wel eens de norm voor de plaatsing van schotten uitgedokterd op een afstand van 60 iy na heel veel zoekwerk.

Dus sterkte met je topic.

Berichten: 4.502

Re: Kipstabiliteit

En bestudeer eens NEN 6770 art.12 ( en dan nog met extra aandacht art. 12.2.3) waar oa. in wordt vermeld dat de ongesteunde lengte van een I-ligger bij Fe 360 en Fe 430 niet kleiner behoeft te zijn dan 40 iy en niet groter dan 65 iy.

Mijn uitgedokterde 60 iy is wrs. uit de theorieen van een Ir.Lems afgeleid !

Zoals Prof.Vanderpitte zeer uitvoerig op zijn site uitlegt,kan een kanteling met zijdelingse uitbuiging snel optreden bij verkeerd optakelen met een kraan en kan de balk vervormen,mogelijk breken (bij beton of hout).

Gebruikersavatar
Berichten: 9

Re: Kipstabiliteit

Enige uitleg staat ook op http://www.bouwenmetstaal.nl/lasso/tool ... /20_23.pdf

Die pagina´s komen uit een boekje ´kipstabiliteit van stalen liggers´van ir. C.A.M. Bos (uit 1973, dus weet niet of het nog geldig is).

In dat boekje staat wel een goed uitgewerkt rekenvoorbeeld achterin!

Reageer