[natuurkunde] Optica

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 8

[natuurkunde] Optica

Een puntvormige lichtbron is een lichtbron die een scherp schaduwbeeld vormt achter een ondoorschijnend voorwerp.

Een niet-puntvormige lichtbron is een lichtbron die zowel een kernschaduw als een bijschaduw.

Is een zaklamp dan een voorbeeld van een niet-puntvormige lichtbron of niet? wat is dan wel een voorbeeld van een puntvormige lichtbron?

En een laser is toch ook geen voorbeeld van een puntvormige lichtbron want een laser heeft evenwijdige lichtbundels ipv divergerende lichtbundels of wel?

Berichten: 31

Re: [natuurkunde] Optica

leuke vraag

de (traditionele) zaklamp is zowel een puntvormige lichtbron als ook een niet puntvormige lichtbron. Als geheel werkt de zaklamp (meestal) als niet puntvormig

1. het lampje kun je op zich al benaderen als puntvormig en niet-puntvormig.

puntvormig daar het de illusie wekt dat het licht vanuit één punt naar buiten komt

en niet-puntvormig daar het een lichtbron betreft die over de gehele lengte van de gloeidraad licht uitstraalt. Het beschijnen van een zeer klein object (gelijk of kleiner dan de lengte gloeidraad) levert een duidelijke kernschaduw en een bijschaduw op. Het beschijnen echter van een niet doorschijnend voorwerp dat aanzienlijk groter is dan de gloeidraad zelf maakt de bijschaduw zo minimaal dat je dan in praktische zin kunt spreken over een puntvormige lichtbron. Behalve de grootte van het niet doorschijnend object is ook de afstand tussen lichtbron en object een factor die invloed heeft op de (praktische) bepaling of het een puntvormig of niet puntvormige lichtbron betreft. En zelfs de afstand tussen niet doorschijnend object en het vlak waarop de schaduw wordt geprojecteerd is van wezenlijk belang.

Overigens in absolute bepaling kun je stellen dat indien één van de factoren (grootte/ afstand) van belang zijn dan wel een verschil maken, je al niet meer kan spreken over puntvormig, maar er absoluut gezien sprake is van een niet-puntvormige lichtbron

2. in de zaklamp is rondom het lampje een holle spiegel geplaatst. De vorm van deze spiegel bepaalt of er een puntvormige of juist niet puntvormige lichtbron wordt gecreëerd. Immers kan deze zo zijn vormgegeven dat de weerkaatste lichtbundel parallel naar buiten komt. (zoals een laser) In dat geval kun je beter spreken over een parallelvormige lichtbron (dus niet puntvormig) die alleen een schaduw kan veroorzaken indien de grootte van het niet doorschijnend object kleiner is dan de doorsnede van de lichtbundel. De schaduw is dan van gelijke grootte als de grootte van het niet doorschijnend object. (de schaduwwerking van de gloeidraad in dit geval niet meegenomen)

Indien de spiegel een brandpunt heeft, dan is dat brandpunt de werkelijke (!) puntvormige lichtbron. Deze puntvormige lichtbron geeft geen bijschaduw en geeft enkel een kernschaduw. Uiteraard kun je dit ipv met een holle spiegel ook bereiken met een bolle lens.

Omdat een zaklamp een combinatie is van zowel puntvormige lichtverspreiding en niet puntvormige lichtverspreiding zullen er altijd kern- en bijschaduwen waar te nemen zijn.

aardigheidje: ook het plaatsen van een holle lens tussen lichtbron en niet doorschijnend object levert kan de illusie van een puntvormige lichtbron wekken. In dit geval ligt het theoretisch brandpunt aan de zijde van de lichtbron tov de lens
the more I learn the less I know

Gebruikersavatar
Berichten: 711

Re: [natuurkunde] Optica

Dag biovoorjou, Welkom :eusa_whistle: op het forum Huiswerk en Practica.

Jij wilt vlot hulp. Dat is alleen goed mogelijk als je daar zelf wat voor doet.

Naast de algemene regels van dit forum hebben we voor dit huiswerkforum een paar speciale regels en tips.

Die vind je in de huiswerkbijsluiter

In die huiswerkbijsluiter staat bijvoorbeeld:

Quote<table cellpadding="0" cellspacing ="0" border="1" class="bbc">[td] VAKGEBIED-TAGS

Plaats het vakgebied waarop je vraag betrekking heeft tussen rechte haken in de titel.

bijv: [biologie] of [frans]. Zo blijft dit huiswerkforum overzichtelijk.


[/td]</table>
Hebben we even voor je gedaan. Denk je er de volgende keer zélf aan??

[/color]

Reageer