Springen naar inhoud

opnieuw invriezen van vlees


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Hallo1979

    Hallo1979


  • >1k berichten
  • 1172 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 februari 2004 - 20:56

Laatst was mijn vriezer volledig ontdooit, omdat iemand vergeten was de stekker terug te doen. En ik heb altijd wat vlees in vriezer: kipfilet en gehakt.

Ik hoorde van iedereen dat als eenmaal vlees ontdooit is je het niet meer in kan vriezen. Weet iemand waarom??? Er is geen lucht bijgekomen!

Vlees ging in het zakje luchtdicht in vriezer. Ontdooit later en zonder zakje te openen weer invriezen. Waarom is dit slecht??

(Ik heb het vlees voor de zekerheid al weggegooit, maar wil graag weten waarom ik dat heb gedaan!)
"If you wish to make an apple pie truly from scratch, you must first invent
the universe." -- Carl Sagan (US physicist and astronomer,1934-1999)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2


  • Gast

Geplaatst op 08 februari 2004 - 10:13

ik weet wel dat als je vlees heeeel langzaam laat ontdooien je het wel weer zonder gevaar kan invriezen.

#3

Jort

    Jort


  • >100 berichten
  • 115 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 februari 2004 - 16:59

Goede vraag, waarop het antwoord giswerk is. De bacterien die al dan niet aanwezig waren zullen in de vriezer dood zijn gegaan. Bij het ontdooien zou hun aantal dan verminderd zijn, dus minder gevaar? Misschien zullen de sterksten, die de kou hebben overleefd, zich bij de wat aangenamere temperaturen na het ontdooien als een razende gaan vermenigvuldigen. Dan krijg je natuurlijk een kou resistente populatie die de volgende keer nog steeds aanwezig zal zijn.
(Dan kun je het vlees natuurlijk gewoon goed bakken, zou het dan nog wat uitmaken?)
Als het vlees niet volledig luchtledig is, is er al genoeg zuurstof voor de beestjes om te overleven.
aha!

#4

Syd

    Syd


  • >1k berichten
  • 1107 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2004 - 17:05

De bacterien die al dan niet aanwezig waren zullen in de vriezer dood zijn gegaan. Bij het ontdooien zou hun aantal dan verminderd zijn, dus minder gevaar?


Ik dacht dat bacteriŽn als het koud was niet doodgingen, maar alleen maar "sliepen", en dat ze alleen doodgingen als je ze verhitte (dus braden o.i.d.).

#5

DePurpereWolf

    DePurpereWolf


  • >5k berichten
  • 9240 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2004 - 17:24

Is het niet gewoon dat als je door het langzaam opwarmen de celstructuur van het vlees beschadigd waardoor het niet meer smaakt?

Ik geloof ook dat de vitamines er dan 'uit' gaan. Wat dat ook mag betekenen.

#6

Syd

    Syd


  • >1k berichten
  • 1107 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 februari 2004 - 18:54

Anders vraag je het op het bakkersforum :shock:

http://www.wetenscha...p?showtopic=948

#7

woodstock

    woodstock


  • >250 berichten
  • 481 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2004 - 00:36

Bij groente en brood is het doordat je het ontdooit er toch vocht in het product komt, vries je het dan weer in dan zorgen de ijskristallen ervoor dat de structuur, of celwanden als het ware doorgeprikt worden en de boel erg murf wordt. Bij vlees zal dit ook het geval zijn lijkt me. Je vlees zal dan waarschijnlijk wat slapjes worden omdat de celstructuur totaal door de kristallen aangetast is.
Het leuke van rondzwerven is dat je nooit buiten spel kan staan.
(Charles m. Schulz, Snoopy's wijze waarheden. 1984)

#8


  • Gast

Geplaatst op 20 februari 2004 - 10:42

Ik lees hier en daar dat het vlees mufjes wordt en niet meer zo lekker zou smaken als het eenmaal ontdooit is en je het opnieuw invriest.
Maar ik weet toevallig dat het gevaarlijk is om vlees opnieuw in te vriezen. Vooral bij kip! Wat je in vervolg wel kunt doen is het ontdooide vlees bakken en daarna gewoon in de koelkast zetten. Als het vlles eenmaal gebakken is kun je het zonder gevaar opnieuw warm maken en opeten. :shock:

#9


  • Gast

Geplaatst op 09 maart 2004 - 20:44

We leven toch niet aan de noordpool.Ga iedere dag naar een slager met grote omzet en koop vers.Gepruts met bevroren vlees is vragen naar een lekkere voedselvergiftiging.Genoeg van die rotzooi moeten eten als soldaat in Duitsland.

#10

woodstock

    woodstock


  • >250 berichten
  • 481 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 maart 2004 - 00:56

Ik lees hier en daar dat het vlees mufjes wordt en niet meer zo lekker zou smaken als het eenmaal ontdooit is en je het opnieuw invriest.
Maar ik weet toevallig dat het gevaarlijk is om vlees opnieuw in te vriezen. Vooral bij kip! Wat je in vervolg wel kunt doen is het ontdooide vlees bakken en daarna gewoon in de koelkast zetten. Als het vlles eenmaal gebakken is kun je het zonder gevaar opnieuw warm maken en opeten. :shock:


Je kunt gebraden vlees natuurlijk ook gewoon weer invriezen. Zelfs kip!
Het leuke van rondzwerven is dat je nooit buiten spel kan staan.
(Charles m. Schulz, Snoopy's wijze waarheden. 1984)

#11


  • Gast

Geplaatst op 15 april 2004 - 09:17

Wat ik op www.voedsel.net las:

"Bij het ontdooien van vlees komt er vocht vrij. Dit vocht is een zeer rijke voedingsbodem voor bacteriŽn die op het vlees zitten, of die er via de verpakking, het bord of de lucht opkomen. Deze bacteriŽn kunnen bij kamertemperatuur goed groeien. Hoewel in het begin de besmetting laag is, zal het aantal bacteriŽn sterk toenemen tijdens het ontdooien. Hierbij kunnen ook ziekteverwekkende bacteriŽn zijn. Deze bacteriŽn zullen bij invriezen niet afsterven. Bij twee keer ontdooien, zal het aantal bacteriŽn zeer sterk zijn toegenomen, met alle extra risico's op voedselvergiftiging van dien.  

Een tweede punt is dat door de waterafscheiding het vlees indroogd. Bij een tweede keer ontdooien gebeurt dat dus nog sterker, wat de kwaliteit van het vlees niet ten goede komt."


#12


  • Gast

Geplaatst op 21 juni 2004 - 20:13

Als je gehakt koopt bij de AH dan kan dat vlees 2 jaar ingevroren geweest zijn... (wat ze er om marketing technische redenen niet bijzetten) er staat met grote letters VERS op.... (vers is een ander woord voor ontdooid) ik als nietsvermoedende consument denk dat vers betekent dat het NIEUW is maar dat is dus niet zo. Hoe kan ik ooit weten of een product in de supermarkt niet al een keer ingevroren is geweest ? je weet het dus gewoon niet. Dus volgens mij is het niet bewezen dat opnieuw invriezen schadelijk is anders zou de supermarkt toch nooit vlees mogen verkopen dat al een keer ingevroren is geweest ?

heeft het soms te maken met de temperatuur? een 3 sterren vriezer gaat maar tot -18 ... in pakhuizen waar ze vlees opslaan is de temperatuur meestal rond de -24 ...

mmmh... je wordt hoe dan ook belazerd :shock:

welcome to the real world

#13

Steabert

    Steabert


  • >250 berichten
  • 255 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2004 - 20:30

Als je gehakt koopt bij de AH dan kan dat vlees 2 jaar ingevroren geweest zijn... (wat ze er om marketing technische redenen niet bijzetten) er staat met grote letters VERS op


is dit betrouwbare informatie??? 8)

ik weet zeker dat vers niet gelijk is aan ingevroren, dus het mag alleszins niet!
bovendien zie ik het nut niet in van vlees dat 2 jaar bevroren bewaard wordt, de omzet is gewoon te groot daarvoor (tis waarschijnlijk voordeliger het vlees weg te gooien dan er 2 jaar energie in te steken)

#14


  • Gast

Geplaatst op 21 juni 2004 - 21:01

deze informatie heb ik van het programma keuringsdienst van waren wat net op TV (nederland 3) is uitgezonden...

http://www.omroep.nl.../tv/gehakt.html

je kan het programma bekijken met de realplayer op de bovengenoemde
site...

verder vond ik nog dit op www.vegetarisme.be:

Het is een fabeltje dat je ontdooide producten niet opnieuw mag invriezen. Alles hangt ervan af hoe je de producten ontdooit. Als je dit Ė zoals vele mensen Ė doet bij kamertemperatuur (bijvoorbeeld de dag tevoren uit de diepvries halen) dan klopt deze regel wel. In die lange tijd en bij kamertemperatuur kunnen de m.o. immers goed groeien. Als je dit voedsel dan opnieuw gaat invriezen, zullen al die m.o. bij een tweede keer ontdooien terug wakker worden en weer gaan groeien. Ontdooi je echter in de koelkast, dan kunnen de m.o. niet groeien omdat de temperatuur niet boven 5įC stijgt. Dit voedsel opnieuw invriezen is net alsof je het nooit had ontdooid wat betreft aantallen bacteriŽn.


het is dus gewoon een broodje aap ...

je moet alleen niet op kamertempartuur ontdooien en daarna opnieuw invriezen ....

#15


  • Gast

Geplaatst op 02 juli 2004 - 14:29

Als je gehakt koopt bij de AH dan kan dat vlees 2 jaar ingevroren geweest zijn... (wat ze er om marketing technische redenen niet bijzetten) er staat met grote letters VERS op


is dit betrouwbare informatie??? 8)

ik weet zeker dat vers niet gelijk is aan ingevroren, dus het mag alleszins niet!
bovendien zie ik het nut niet in van vlees dat 2 jaar bevroren bewaard wordt, de omzet is gewoon te groot daarvoor (tis waarschijnlijk voordeliger het vlees weg te gooien dan er 2 jaar energie in te steken)


dit is zeker betrouwbare informatie; sterker nog het mag!
volgens de warenwet is bevriezen geen vorm van conserveren en hoeft aldus niet vermeld te worden (leraar slagersvakschool)

p.s. de reactie van "doogy" is de vaktechnisch juiste. mensen ontdooien vaak verkeerd (lees: te warm) er kan dan een levensbedreigende situatie ontstaan (zie www.voedingcentrum.nl) in de industrie wordt er langzaam ontdooit tot een temperatuur van -4 waarbij er gehakt gemalen kan worden.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures