Springen naar inhoud

[chemie] redox (titratie)


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Pro-metheus

    Pro-metheus


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 november 2009 - 21:51

Beste forumleden,

Ik heb een practicum gekregen waar ik wat hulp bij nodig heb.

opdracht:
Als onderzoeker ga je onderzoek doen naar de sulfiet gehalte van witte wijn. Wijn bevat vrij en gebonden sulfiet. In wijn is het grootste gedeelte gebonden aan aldehyden.
uitvoering:
voeg 25mL 1M kaliloog bij 25,00mL witte wijn. Daarna 15 ml 2M zwavelzuur opl. Als indicator wordt zetmeel opl. gebruikt.
Titratie met 0,0100 M joodopl.

Mijn vraag is nu welke reacties er nu optreden (vooral welke redoxreactie er verloopt)

De bijbehorende vragen waren:
-Geef de vergelijking van de reactie die verloopt bij de reactie
-Bereken het aantal mg sulfiet per liter wijn, voldoet het aan de warenwet?

Alvast bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 november 2009 - 22:03

In wijn is het grootste gedeelte van de aanwezige sulfiet-ionen gebonden aan aldehyden. Voor een nauwkeurige bepaling van het sulfietgehalte dienen deze ionen eerst vrijgemaakt te worden. Dit doe je door het toevoegen van een sterke base (bijvoorbeeld KOH).

Na aanzuren titreer je vervolgens de sulfiet-ionen (SO32−) met jood (I2):

SO32− + H2O+I2 :eusa_whistle: SO42− + 2 H+ + 2 I

Bron: http://www.aljevrage...ent/EXP175.html

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures