Leidse fles

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 1

Leidse fles

Wanneer ik de tekening van een Leidse fles op http://static.howstuffworks.com/gif/capacitor-5.gif bekijk, heb ik toch wel m'n bedenkingen over de plaats van de ladingen (waarschijnlijk zal hier wel een logische verklaring voor zijn, maar liever hier de bal ernaast slaan dan tijdens fysicales):

Als ik een PVC buis met wol zou wrijven, geeft mij dit een negatief geladen buis. Wanneer ik deze buis nu in contact breng met de metalen staaf in de fles, heeft de binnenkant van de fles toch een teveel aan elektronen doordat de elektronen van de PVC buis overvloeien naar de metalen staaf en zo op de binnenste laag aluminium komen te zitten. En dan zou bijgevolg de buitenkant, onder invloed van de negatieve binnenkant, positief zijn.

Verder vroeg ik me ook nog af hoe ik nu hier een fatsoenlijke schok uit kan krijgen. Want elke poging die ik tot nu toe heb ondernomen heeft mij helaas nog geen gewenst effect gegeven (alleen wat geknetter als ik de buis bij de staaf hou).

Eerst raak ik dus een paar keer de PVC buis met het metalen staafje aan, daarna hou ik het glas vast, en dan pas raak ik met m'n vinger het staafje aan?

Alvast bedankt...

Re: Leidse fles

Hier staat een animatie:

http://www.magnet.fsu.edu/education/tutori...njar/index.html

Let op dat de fles het beste werkt als de buitenkant geaard is.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Re: Leidse fles

(alleen wat geknetter als ik de buis bij de staaf hou).
Kwestie van spanning en lading. Als je wat onspectaculair geknetter hoort is het simpelweg een kwestie dat één van die twee aan de lage kant is voor een wat "fatsoenlijke schok".
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer