Ggo's

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 897

Ggo's

Nu bij ggo's steken ze al dan niet aangepaste genen in een andere cel via een vector(bacterie, goeudkorrel,liposoom,...).

Nu is mijn vraag: Als het stuk dna in de cel zit hoe wordt het dan opgenomen in de kern en uiteindelijk in het genoom?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Ggo's

Voor de goede orde:
Organismen die genetisch gemodificeerd zijn, worden ggo (genetisch gemodificeerd organisme) of gmo (genetically modified organism) genoemd. Tegenwoordig wordt hiervoor ook wel het begrip transgeen organisme gebruikt. Bron
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Ggo's

Een bacterie is geen vector maar een manier om plasmide te vermenigvuldigen. In je lijstje mist overigens een vrij standaard techniek: micro injectie.

Zo te zien heb je de Nederlandse Wiki erover al gelezen en daar staat inderdaad niets over de integratie in het genoom zo te zien.

Er zijn meerdere mechanismen te bedenken maar homologe recombinatie en random integratie zijn vrij standaard. Overigens hoeven niet alle genen in het genoom geïntegreerd te worden: plasmiden doen het prima zonder integratie (in een bacterie). Veel virale vectoren gebruiken een Integrase voor 'random' integratie. Dat kan overigens ook midden in een bestaand gen zijn!

Een kanttekening bij de post van anusthesist: er is zoiets als trans- en cisgeen. Transgeen is een 'vreemd' gen in een organisme zetten (een humaan gen in een bacterie) en een voorbeeld van cisgeen is een extra kopie van het tomatengen voor 'rood' in een tomaat erbij zetten. Beiden zijn dus GGO's.

Transfectie met goud is overigens een techniek die niet vaak wordt gebruikt. In het lab ga je doorgaans van liposomale technieken (een plasmide i.c.m met bijvoorbeeld Invitrogen's LF2000 of 'next generation' non-liposomal reagentia zoals Roche's FuGENE HD) naar (retro)viraal als het niet werkt.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Ggo's

Het genetisch materiaal dat word ingebracht bij micro-injecties is een episoom.
"Meep meep meep." Beaker

Reageer