Springen naar inhoud

[scheikunde] natriumacetaat handwarmer


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 11:28

Hallo,

Voor school zijn wij bezig om zelf een handwarmer te construeren. Dit doen wij door een oververzadigde oplossing van NaAc te creŽren, zoals ook in de vele filmpjes op internet wordt gedaan als men 'hotice' maakt.
Wij hebben 250mL demiwater verwarmd tot een graad of 70, toen zijn wij NaAc-trihydraat toe gaan voegen. Het bleef echter maar oplossen. Wij zijn op een gegeven moment maar gestopt, omdat we bedacht hadden dat er door het trihydraat elke keer ook weer water bij komt. We hadden besloten te kijken of het zou werken, en zo niet water eruit te gaan dampen.

Nou kwamen we vandaag weer bij het bekerglas terug en wat bleek nou, het was gekristalliseerd. Waarschijnlijk is het bekerglas niet schoon genoeg geweest. Echter, alleen de bovenkant van 'het spul' was echt hard en wit. Alles wat daaronder zat is een beetje een semi-doorzichtige prut. Wel een beetje stevig, maar niet hard.
Wij dachten dus dat dit kwam doordat er nog iets teveel water in zit en zijn het dus gaan verwarmen, zodat het water zou verdampen. Uiteindelijk hebben we van 350mL 280mL gemaakt, toen we het wel weer genoeg vonden.
Echter, zodra we de roervlo uitzetten, ontstaat er een vliesje bovenop de oplossing (was op het moment +-105*C). Als je de roervlo weer aanzet verdwijnt het vliesje ook gewoon weer. Onder het vlies lijken een soort luchtbellen te ontstaan.
Nu de vraag: Wat is dit vlies en hoe zorgen we ervoor dat we de oplossing kunnen afkoelen zůnder dat het vlies ontstaat?

…ťn dag later:
We hebben nu water toegevoegd totdat het vlies verdwenen was (bij +-100*C). Vervolgens hebben we het weer laten afkoelen. Toen we echter vandaag weer terug kwamen, was het weer uitgekristalliseerd. Ook was het weer waterig, zoals eerder ook al het geval was.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het toch hard wordt (dus weer water verdampen), maar dat we het kunnen laten afkoelen zonder dat het kristalliseert?

Nu dat vlies weg was, is het alsnog uitgekristalliseerd, dus daar zal het niet aan gelegen hebben.
De bekerglazen waren elke keer schoongemaakt met water en omgespoeld met demiwater. Het heeft staan afkoelen in de zuurkast.

Alvast bedankt,

Nico

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 november 2009 - 14:01

Dit is huiswerk en is verplaatst.

Nu de vraag: Wat is dit vlies en hoe zorgen we ervoor dat we de oplossing kunnen afkoelen zůnder dat het vlies ontstaat?


Als je een 'vlies' begint te zien dan moet je nog een klein beetje demiwater toevoegen totdat het laagje niet meer is te zien. Daarna af laten koelen. Dan zou je wel succes moeten hebben.

De eerste keer is het waarschijnlijk mis gegaan omdat je veel te veel NaAc hebt opgelost. Misschien is het nog maar nťt opgelost bij die hoge temperatuur, maar als de temperatuur weer zakt naar kamertemperatuur is zelfs de allerkleinste onzuiverheid genoeg om het goedje te laten kristalliseren.

Je moet zelf even een goed evenwicht uitkienen waarbij het niet te snel en niet te slecht kristalliseert.

Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het toch hard wordt (dus weer water verdampen), maar dat we het kunnen laten afkoelen zonder dat het kristalliseert?


Het wordt nooit een totaal harde substantie. Het blijft zoals je het had.

#3

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 november 2009 - 15:16

Dan gaan we dat proberen.

In filmpjes op het internet is echter wel ťcht hard ijs te zien. En wij hebben, toen we die korst hadden, ook echt hard ijs gehad. Hoe zit dat dan?

#4

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 november 2009 - 18:51

In filmpjes op het internet is echter wel ťcht hard ijs te zien. En wij hebben, toen we die korst hadden, ook echt hard ijs gehad. Hoe zit dat dan?


IJs? Je was toch met een acetaatzout bezig? Ja, het hoort een vaste stof te worden (maar niet heel hard). Dat wilde ik ermee zeggen.

#5

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 november 2009 - 09:53

Ja, ik bedoel gekristalliseerd NaAc. Ik zei perongeluk 'ijs', omdat ik net al die filmpjes over 'hotice' had bekeken.

Er zijn in feite twee problemen. Namelijk:

1) Het kristalliseert voortdurend uit zichzelf. Het heeft tot nu toe wel onafgedekt staan afkoelen, wellicht heeft het daaraan gelegen.

2) Als we het niet verder indampen, ontstaat er geen vlies. Als het dan kristalliseert, dan wordt het in plaats van hard een soort van semi-doorzichtig papperig prutje (zoals van die gesmolten sneeuw in de winter), waarbij alleen de bovenkant ťcht hard en wit is. Als we het verder indampen, ontstaat er een vliesje. Echter, als we het dan laten kristalliseren, wordt het wel goed hard. Ik neem aan dat we hier dus een goed evenwicht tussen moeten vinden?

#6

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 november 2009 - 12:46

1) Het kristalliseert voortdurend uit zichzelf. Het heeft tot nu toe wel onafgedekt staan afkoelen, wellicht heeft het daaraan gelegen.


Het is wel belangrijk dat je het afdekt, dat verkleint de kans op voortijdig uitkristalliseren.

2) Als we het niet verder indampen, ontstaat er geen vlies. Als het dan kristalliseert, dan wordt het in plaats van hard een soort van semi-doorzichtig papperig prutje (zoals van die gesmolten sneeuw in de winter), waarbij alleen de bovenkant ťcht hard en wit is. Als we het verder indampen, ontstaat er een vliesje. Echter, als we het dan laten kristalliseren, wordt het wel goed hard. Ik neem aan dat we hier dus een goed evenwicht tussen moeten vinden?


Je hoeft ook niet per se een volledig vlies te zien. Als je maar een klein zoutlaagje ergens in de oplossing ziet ontstaan voeg je net zoveel water toe dat het weg is. Daarna voeg je nog een klein beetje meer water toe, om het voortijdig uitkristalliseren te voorkomen.

#7

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 november 2009 - 13:01

Je hoeft ook niet per se een volledig vlies te zien. Als je maar een klein zoutlaagje ergens in de oplossing ziet ontstaan voeg je net zoveel water toe dat het weg is. Daarna voeg je nog een klein beetje meer water toe, om het voortijdig uitkristalliseren te voorkomen.

Maar gaan we dan niet weer zo'n papje krijgen, in plaats van een harde substantie.
Verder: Moet je kijken of er ergens zout ontstaat als je roert, of als je niet roert? Dat maakt nogal uit namelijk.

#8

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 november 2009 - 17:29

Maar gaan we dan niet weer zo'n papje krijgen, in plaats van een harde substantie.
Verder: Moet je kijken of er ergens zout ontstaat als je roert, of als je niet roert? Dat maakt nogal uit namelijk.


In het homogene mengsel (dus geroerd) moet een klein zoutlaagje zijn ontstaan. Daarna voeg je water toe totdat het zoutlaagje volledig weg is en nog een - laten we zeggen - 5 ŗ 10 mL extra.

Maar ga het vooral in de praktijk proberen, daar leer je het meeste van.

Ik heb dit experiment ook een aantal keer gedaan en vooral in het begin was het even goed uitkienen van hoeveelheden.
Succes ermee. Het moet echt wel lukken nu :eusa_whistle:

#9

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2009 - 12:50

Geroerd dus, niet al roerende.
We kamen er namelijk te laat achter dat er een vlies ontstaat, aangezien het vlies niet zichtbaar is als de roervlo aanstaat.

Dan gaan we het wel weer proberen komende week. Dus niet roeren, totdat een vlies ontstaat, dan roeren en als het dan nog steeds aanwezig is, dan gaan we water toevoegen op de door jou genoemde wijze.

#10

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 november 2009 - 13:08

Dan gaan we het wel weer proberen komende week. Dus niet roeren, totdat een vlies ontstaat, dan roeren en als het dan nog steeds aanwezig is, dan gaan we water toevoegen op de door jou genoemde wijze.


Juist. Het moet wel een keertje lukken :eusa_whistle:

#11

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 november 2009 - 17:19

Het is nu al twee keer gelukt! Bedankt voor de tips. We hebben alles uitgevoerd zoals ik het hiervoor al beschreef.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures