Springen naar inhoud

kan apparaat van 380v op 220v werken?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

oldexter

    oldexter


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 juli 2005 - 21:34

Hallo Allemaal.

Ik heb een vraag ,misschien kan iemand mij helpen.
Ik heb voor weinig geld een plasma snijder gekocht.
Hij werkt op 380volt.
Kan de trafo ook op 220volt werken?
Er zitten 3 spoelen op de trafo.
Misschien ( 3x220volt)????.
Groetjes.
E van kammen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 19 juli 2005 - 22:33

Deze vraag is niet zo maar te beantwoorden. Dan zul je toch eerst met meer informatie over de schakeling moeten komen.

#3

chablis

    chablis


  • >250 berichten
  • 420 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 10:01

Misschien ( 3x220volt)????.  


Dat zal waarschijnlijk eerder 3 * 380 (400)V zijn, Maar zoals Klazon al zei: we hebben meer "input" nodig om je vraag te beantwoorden.

#4

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 17:29

Als het apparaat bedoelt is voor 400Vac en er zit een dikke driefasentrafo in dan zal het niet meevallen. Het gaat er dan om wat er uit de trafo komt: secundair dus. Hou er echter wel rekening mee dat zo'n apparaat dan waarschijnlijk zoveel stroom gaat trekken dat je het in een normaal huis ook niet redt.

#5

bats

    bats


  • >250 berichten
  • 411 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 17:40

Hallo Allemaal.

Ik heb een vraag ,misschien kan iemand mij helpen.
Ik heb voor weinig geld een plasma snijder gekocht.
Hij werkt op 380volt.
Kan de trafo ook op 220volt werken?
Er zitten 3 spoelen op de trafo.
Misschien ( 3x220volt)????.
Groetjes.
E van kammen


Voor ik de vraag probeer te beantwoorden heb ik 3 vragen.
1. Waar kun je een plasma snijder kopen?
2. Wat kost zo'n ding?
3. Hoeveel graden is het plasma?

Nu zal ik proberen een antwoord te geven.
Ik heb thuis een lasapparaat die op 380 kan, maar ook op 220V kan. Het is gewoon een kwestie van de knop overzetten op 220 of 380. Daar ik alleen maar 220V heb, heb ik hem altijd op 220V staan. Echter ik heb hem wel eens een keer op 380 gezet om te kijken wat er gebeurt. Het resultaat was, dat ik er wel mee kon lassen, maar de secondaire spanning was aan de lage kan, hetgeen leidde tot het vastpikken van de elektrode, m.a.w. je kon er geen goede vlamboog mee trekken, domweg dat de spanning te laag was, deze spanning werd (denk ik) verdeelt over de 2 spoelen, normaal is het bij 220 maar 1 spoel. Je kunt het vergelijken met als je een hele dikke elektrode hebt en je gaat er met een hele lage stroomsterkte mee lassen, dat wil ook zeer slecht, maar het kan wel.
Dus denk ik dat het met jou plasma snijder ongeveer net zo zal gaan, ik denk dat gezien de lagere spanning er dus een lager vermogen wordt opgewekt, waardoor het plasma niet voldoende vermogen heeft om mee te snijden, of er wordt niet eens een plasmaboog opgewekt. Maar het zou denk ik wel kunnen, maar dan is de werking veel minder. Je zou het kunnen uitproberen.

#6

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 juli 2005 - 18:58

@bats:

Dat was een erg fout advies.

#7


  • Gast

Geplaatst op 21 juli 2005 - 06:32

IK heb de kap eraf gehaald.
Er staat op de trafo 3 x 380 volt.
Dus dat zal wel niet lukken.
Ik laat hem maar op 380 en loop er mee naar de buurman als ik hem wil gebruiken.


Plasma snijders kun je overal kopen waar las apparaten verkocht worden.
Ze zijn alleen heel erg duur!!
Bedankt allemaal.

#8

HORUS

    HORUS


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2005 - 07:58

Old dexter
Ik heb het zelfde probleem.
maar bij mij is het een compressor op drie fasen (400 V)
ik kan hem op 230 zetten drie fasen op de gewone 230 werkt hij niet :shock:

#9

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2005 - 08:38

Old dexter
Ik heb het zelfde probleem.
maar bij mij is het een compressor op drie fasen (400 V)
ik kan hem op 230 zetten drie fasen op de gewone 230 werkt hij niet  :shock:

hoeveel vermogen? ik heb geloof ik nog wel ergens een 230Vac frequentieomvormer en dan kan het dus wel.

#10

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2005 - 08:40

IK heb de kap eraf gehaald.
Er staat op de trafo  3 x 380 volt.
Dus dat zal wel niet lukken.
Ik laat hem maar op 380 en loop er mee naar de buurman als ik hem wil gebruiken.

Niet zo snel opgeven. Die trafo heeft nl ook nog een secundaire zijde en daar gaat het om! Hoeveel draden en wat voor een spanning staat daar op. Maak desnoodst even wat foto's.

#11


  • Gast

Geplaatst op 21 juli 2005 - 16:04

plasma snijder.

De 40 ampere transformator heeft in totaal 6 spoelen.
drie spoelen zitten elk verbonden met de aansluitingen van de krachtstroom stekker nl zwart blau en bruin.
Ik kan niet zien waar de andere kant van dezelfde spoelen mee verbonden zijn.
Het lijkt wel of ze inwendig aan massa zitten.

De andere drie spoelen ( voor de uitgaande spanning) zitten zo te zien in serie geschakeld en gaan naar een zware brug gelijkrichter.
De massaklem licht NIET aan massa maar aan de gelijkrichter.

Misschien kan iemand hier iets mee.
Groetjes en alvast bedankt

#12

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juli 2005 - 18:39

plasma snijder.

De 40 ampere  transformator heeft in totaal 6 spoelen.
drie spoelen zitten elk verbonden met de aansluitingen van de krachtstroom stekker nl zwart blau en bruin.
Ik kan niet zien waar de andere kant van dezelfde spoelen mee verbonden zijn.
Het lijkt wel of ze inwendig aan massa zitten.

De andere drie spoelen  ( voor de uitgaande spanning) zitten zo te zien in serie geschakeld en gaan naar een zware brug gelijkrichter.
De massaklem licht NIET aan massa maar aan de gelijkrichter.    

Misschien kan iemand hier iets mee.
Groetjes en alvast bedankt


Het kan zijn dat die andere einden van de primaire spoelen gewoon aan elkaar zitten, ze zitten dan in een zogenaamde sterschakeling. Maar zoals gezegd, dat is niet heel erg boeiend.
Die andere zitten niet in serie geschakeld, dat zou gaan roken. De zwarte bruggelijkrichter, hoeveel aansluitingen heefd die? Ik neem aan acht: twee maal drie wisselstroom in en twee gelijkstroom uit, oftewel een gewone driefasen gelijkrichter.

Wat je nu ook verder doet, hou rekening met het volgende: als je de uitgangsspanning gaat meten doe dit dan voorzichtig: gelijkstroom is vele malen gevaarlijker dan wisselstroom!!!!!!
maar als het een 40A trafo is kan die op 230Vac thuisinstallies nooit werkend gemaakt worden: minder spanning is meer stroom en die 40A haal je thuis al niet.

#13


  • Gast

Geplaatst op 22 juli 2005 - 05:59

Old dexter
Ik heb het zelfde probleem.
maar bij mij is het een compressor op drie fasen (400 V)
ik kan hem op 230 zetten drie fasen op de gewone 230 werkt hij niet  :shock:

hoeveel vermogen? ik heb geloof ik nog wel ergens een 230Vac frequentieomvormer en dan kan het dus wel.




Hallo.
deze frequentie omformer, kun je daar wat meer over vertellen?

#14

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2005 - 08:21

Old dexter
Ik heb het zelfde probleem.
maar bij mij is het een compressor op drie fasen (400 V)
ik kan hem op 230 zetten drie fasen op de gewone 230 werkt hij niet  :shock:

hoeveel vermogen? ik heb geloof ik nog wel ergens een 230Vac frequentieomvormer en dan kan het dus wel.




Hallo.
deze frequentie omformer, kun je daar wat meer over vertellen?


Op een compressor zit een gewone driefasenmotor, waarschijnlijk in ster aangesloten.
Een 230Vac FO maakt driefasen 230V (ipv 400V) dus je motor kan er normaal op draaien. Hij zal dan alleen even van ster op driehoek gezet moeten worden.

----edit--------------------------------
in die plasmasnijder staan de spoelen kennelijk ook in ster. Als dat hele spul wordt losgehaald en in driehoek gezet wordt zou het ook mogelijk moeten zijn als het vermogen van dat ding niet zo groot wat. Een 40A 230V FO bestaat niet (en die vermogens kosten nogal wat)

#15

HORUS

    HORUS


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 juli 2005 - 21:28

ik kan hem op 400 V (3 fasen ) zetten maar ik kan hem ook op 230 zetten (3 fasen ) de motor is een 5,5 kw





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures