Gap junction en fluid mosaic model

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 8.614

Gap junction en fluid mosaic model

In het menselijk lichaam wordt het contact tussen de verschillende cellen onderling en tussen cellen en de extracellulaire matrix mogelijk gemaakt door zgn. cell junctions. Er bestaan verschillende types cell junctions en een hiervan is de gap junction, een verbinding die het transport van moleculen tussen de verbonden cellen mogelijk maakt (i.t.t. bijvoorbeeld de tight junction).

Een gap junction bestaat uit twee connexonen die op hun beurt bestaan uit elk zes connexines. Op plaatsen waar twee cellen d.m.v. een gap junction met elkaar verbonden zijn, is er 2 à 4 nm ruimte tussen de twee celmembranen. Dit alles is te zien op onderstaande figuur, afkomstig uit Medical Physiology, 2nd Edition door Boron & Boulpaep:
gap_junction.png
gap_junction.png (386.4 KiB) 677 keer bekeken
Het rode pijltje duidt op mijn probleem: er zit daadwerkelijk ruimte tussen de twee connexonen. Dat roept bij mij twee vragen op:
  • Kunnen er via die ruimte geen moleculen in of uit de gap junction vloeien, tussen de twee membranen in?
  • Volgens het fluid mosaic model kunnen de fosfolipiden en de membraanproteïnen vrij door het celmembraan migreren. Als er ruimte zit tussen de connexonen, is het dan niet mogelijk dat ze uit elkaar drijven en niet langer verbinding maken? Of verplaatsen ze zich steeds als een geheel?
Wie helpt deze onduidelijkheid op te helderen? Of is de figuur uit Boron & Boulpaep gewoon misleidend en zit er geen ruimte tussen de connexonen?
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Gap junction en fluid mosaic model

Lang verhaal kort: gap junctions lekken niet.

Over het algemeen gaat er alleen spul van < 1 kDa door gap junctions. Het hele idee achter die dingen is dat ze delicate processen die second messengers als IP3 en Cas+ gebruiken, faciliteren. Dan zou het gek zijn als ze naar de intercellulaire ruimte lekken. Hetzelfde geldt voor neuronen en spiercellen die synchroniseren (hartspier, neuronen in bijvoorbeeld de oliva inferior en VTA).

Useless fact of the day: er zijn aanwijzingen dat sommige anti-malaria profylaxe bepaalde subtypen gap-junctions verstoren, wat dan verantwoordelijk zou zijn voor sommige van de bijwerkingen.

Wiki weet vast ook raad, met de lijst aan referenties die onderaan dat artikel te vinden is.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Reageer