Springen naar inhoud

Waarom kookt water in een vacuŁm?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

nielscgp

    nielscgp


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2009 - 17:09

Hallo iedereen,

Ik moet voor natuurkunde weten waarom water uit zichzelf gaat koken in een vacuŁm. Ik heb het al even gegoogled etc. maar ik kon alleen vinden DAT het uit zichzelf gaat koken, maar niet wŠŠrom. Nu is mijn vraag dus: "Wat gebeurt er op moleculair niveau met water in een vacuŁm dat ervoor zorgt dat het gaat koken?". Zelf heb ik het idee dat het misschien te maken heeft met de vanderwaalsbindingen tussen de moleculen, dat deze worden verbroken waardoor het gaat koken maar ik weet niet of dit klopt. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Mvg,
Niels

Veranderd door nielscgp, 13 november 2009 - 17:14


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Tommeke14

    Tommeke14


  • >250 berichten
  • 771 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 november 2009 - 17:15

je zoekt in de verkeerde richting

Heb je dampdruk al gezien?
( http://nl.wikipedia.org/wiki/Dampdruk )


Normaal is het zo dat de dampdruk van een vloeistof stijgt met de temperatuur
Vanaf een bepaalde temperatuur is de dampdruk gelijk aan de externe druk, en dan spreekt men van koken


Hiermee kan je ook het verschijnsel in vacuŁm verklaren

Veranderd door Tommeke14, 13 november 2009 - 17:16


#3

nielscgp

    nielscgp


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2009 - 20:17

je zoekt in de verkeerde richting

Heb je dampdruk al gezien?
( http://nl.wikipedia.org/wiki/Dampdruk )


Normaal is het zo dat de dampdruk van een vloeistof stijgt met de temperatuur
Vanaf een bepaalde temperatuur is de dampdruk gelijk aan de externe druk, en dan spreekt men van koken


Hiermee kan je ook het verschijnsel in vacuŁm verklaren


Dus eigenlijk is het zo dat een vloeistof (in dit geval water) een bepaalde druk uitoefent op zijn omgeving. Hoe warmer de vloeistof, hoe meer druk. Als deze druk gelijk is aan de buitendruk dan gaat de vloeistof over in een gas (oftewel dan kookt hij). Als de druk eromheen dus lager is (vacuŁm), is er ook minder druk nodig om het aan de kook te brengen en hoeft de vloeistof minder warm te worden om die druk te leveren.

Formuleer ik het dan goed?

#4

Tommeke14

    Tommeke14


  • >250 berichten
  • 771 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 november 2009 - 20:39

Lijkt me wel

Misschien klein detail: het is de damp die de druk uitoefent, en niet de vloeistof zelf (beetje mierenneuken :eusa_whistle: )


Bij vacuŁm is de druk zelfs helemaal 0 , waardoor het kookt bij elke temperatuur

Veranderd door Tommeke14, 13 november 2009 - 20:46


#5

nielscgp

    nielscgp


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 november 2009 - 21:03

Lijkt me wel

Misschien klein detail: het is de damp die de druk uitoefent, en niet de vloeistof zelf (beetje mierenneuken :eusa_whistle: )


Bij vacuŁm is de druk zelfs helemaal 0 , waardoor het kookt bij elke temperatuur


oh ja, ik bedoelde ook de damp ](*,) maar de vraag waarop ik antwoord moest geven ging niet om een perfect vacuŁm. het ging namelijk om een test in een schoollokaal ](*,) in ieder geval bedankt!

#6

Brennus

    Brennus


  • >100 berichten
  • 167 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2009 - 16:10

Ik heb zelf vacuum verpakkingsmachines gebouwd, en daarbij was het wel leuk om een demonstratie te geven.

Een plastic zak met water er in wordt vacuum gezogen, en na verloop van tijd begint het water te koken.
Dit stopt onmiddelijk als de zak dichtgesealed wordt.

Het is grappig om te zien dat mensen verwachten dat de zak met water gloeiend heet is... :eusa_whistle:
Mensen hebben toch last van hun instinct. ](*,)

#7

marcootje

    marcootje


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 november 2009 - 16:41

Een plastic zak met water er in wordt vacuum gezogen, en na verloop van tijd begint het water te koken.
Dit stopt onmiddelijk als de zak dichtgesealed wordt.


Waarom is dit eigenlijk als ik vragen mag?

#8

Kolio

    Kolio


  • >100 berichten
  • 208 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2009 - 17:31

ander iets meer wiskundige manier van bekijken is

je hebt de formule van de latente warmte

LaTeX

de L altijd >= 0
de temeratuur >= 0
v2-v1 is ook altijd >= 0 wanneer het gaat koken

Dus dp/dT is ook altijd groter dan 0 voor faseovergang naar kokend water

Als je nu P tegen T uitzet in een grafiekje heb je dus een altijd stijgende lijn. Wanneer de druk 0 is ben je dus in de oorsprong waar T ook 0 is, dus in vaccuum kookt water bij een temp van 0 graden, dus altijd.

#9

Brennus

    Brennus


  • >100 berichten
  • 167 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2009 - 18:57

Waarom is dit eigenlijk als ik vragen mag?


Op het moment dat de zak gesloten wordt, is het niet mogelijk dat er nog water in damp over kan gaan, omdat het vacuum wegvalt. In de zak zit nog alleen vloeibaar water. Als de luchtdruk weer toegelaten wordt, zal de zak ook in elkaar geperst worden, zodat er geen open ruimtes overblijven.

Dat is ook het doel van vacuum verpakken, om te voorkomen dat er bederf of smaakverlies optreedt.

#10

oktagon

    oktagon


  • >1k berichten
  • 4502 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 20 november 2009 - 19:53

Water heeft de eigenschap om te verdampen en in een vacuum vindt een zeer versnelde verdamping plaats en mogelijk een ontbinding tussen de waterstof-en zuurstofatomen uit de waterdamp (moleculen).

#11


  • Gast

Geplaatst op 24 november 2009 - 19:00

Water kun je niet ontbinden in waterstof en zuurstof door het maar te laten verdampen. Neem de lucht weg boven een hoeveelheid water en de atmosfeer in het vat zal zich vullen met gasvormig water. Zelfs ijs verdampt (sublimeert). Ik ken geen enkele verbinding die zou uiteenvallen door het in een vacuum te plaatsen. Ik ben in het bezit van een redelijke vacuumpomp en heb de proef gedaan. Het water kookte bij 20į C. Ik heb geen middel om de druk dan te meten. Die kun je wel ergens terug vinden in tabellen.

#12

thermo1945

    thermo1945


  • >1k berichten
  • 3112 berichten
  • Verbannen

Geplaatst op 26 november 2009 - 00:44

Zie voor de proef van Franklin deze website en die





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures