Nieuwe nevel ontdekt door amateur-astronoom

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.210

Nieuwe nevel ontdekt door amateur-astronoom

Een amateurastronoom uit de Amerikaanse staat Kentucky heeft vorige week met eenvoudige CCD-apparatuur een nieuwe nevel ontdekt. Jay McNeil had net een opname gemaakt van het bekende object M78, toen hij in het beeldveld een vlekje opmerkte dat er voorheen niet stond. Het bleek een nieuwe nevel te zijn.

De nevel zelf bestaat al veel langer, maar was tot nu toe donker en onzichtbaar. Een jonge ster die in de nevel ligt is echter onlangs veel feller beginnen stralen; waarschijnlijk gaat het om een zeldzame variabele van het EXor-type. De straling van die ster zorgt er dan voor dat het gas in de nevel opwarmt en zelf licht gaat uitstralen (de nieuwe nevel is dus een emissienevel). De ster zelf is nog niet te zien, zelfs niet op de fotografische opnames, maar zal misschien nog verhelderen.

McNeils nevel is ongeveer één boogminuut groot en behaalt tot nu toe magnitude 15. Daarmee moet het in principe met een grote telescoop vanop een donkere plaats te zien zijn. Wie het eens wil proberen kan gaan zoeken op de volgende coördinaten: rechte klimming 5° 46' 14", declinatie -00h 05.8m. Wie een archiefje heeft van recente CCD-opnames van M78 wordt verzocht om op zoek te gaan naar sporen van de nieuwe nevel. Zo kan het helderheidsverloop ervan worden nagegaan.
bron: www.urania.be

hier is een kaartje waar je M78 kan vinden.

Afbeelding

Gebruikersavatar
Berichten: 481

Re: Nieuwe nevel ontdekt door amateur-astronoom

Gááf :shock:
Het leuke van rondzwerven is dat je nooit buiten spel kan staan.

(Charles m. Schulz, Snoopy's wijze waarheden. 1984)

Berichten: 259

Re: Nieuwe nevel ontdekt door amateur-astronoom

Hmmm, zal het bekijken in eigen fotoarchief.

Reageer