Springen naar inhoud

Kookpunt water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ammedee

    ammedee


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 november 2009 - 20:25

Het kookpunt van water is afhankelijk van de druk
Weet iemand waar ik een tabel kan vinden of een formule om zelf mijn tabel te maken

Ook vraag ik mij af of druk het vriespunt verandert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Klintersaas

    Klintersaas


  • >5k berichten
  • 8614 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 november 2009 - 20:56

Google is je vriend. Zoek met de term boiling point water pressure en je krijgt massa's relevante links:

http://www.engineeri...ater-d_926.html
http://en.wikipedia....re_and_pressure
http://www.csgnetwor...oboil2calc.html

Geloof niet alles wat je leest.

Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!


#3

Tommeke14

    Tommeke14


  • >250 berichten
  • 771 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2009 - 21:00

Ook vraag ik mij af of druk het vriespunt verandert


Ja, een toepassing hiervan is schaatsen
Doordat de druk op ijs plaatselijk verhoogt, stijgt het vriespunt en schaats je op (een beetje) water

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 november 2009 - 21:36

Ja, een toepassing hiervan is schaatsen
Doordat de druk op ijs plaatselijk verhoogt, stijgt het vriespunt en schaats je op (een beetje) water

nope:

http://www.explorato...ockey/ice2.html

Berkeley chemist Michel van Hove, a colleague of Somorjai's, has done calculations which show that skates and pucks do not generate enough pressure to instantly liquefy ice. Somorjai has discovered that ice has a "quasi-fluid layer" that coats the surface of ice and makes it slippery. Even ice that is 200 degrees below zero Fahrenheit (-129 Celcius) or more still has this layer.

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Tommeke14

    Tommeke14


  • >250 berichten
  • 771 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 november 2009 - 21:42

Okay, dat is dan alleszins wel een algemene misvatting ^^



Om dan toch een ander voorbeeld te geven: Als je een blok ijs ophangt, en je hangt er met een metalen draadje een gewicht aan, gaat het koordje zachtjes aan snijden door het ijs (en je gewicht vallen na een tijdje)

#6

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 november 2009 - 21:47

Okay, dat is dan alleszins wel een algemene misvatting ^^

Klopt. Het werd ook lange tijd gedacht.

Om dan toch een ander voorbeeld te geven: Als je een blok ijs ophangt, en je hangt er met een metalen draadje een gewicht aan, gaat het koordje zachtjes aan snijden door het ijs (en je gewicht vallen na een tijdje)


Haal een mooi ijsblokje met scherpe randen uit zijn vormpje. Bewaar het buiten het vormpje op de oorspronkelijke temperatuur. Na verloop van tijd zijn de randen niet meer scherp.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 november 2009 - 23:18

Het lastige aan dit soort dingen is dat zaken als vriespunt bulkeigenschappen zijn, die niet per se hoeven gelden aan bijvoorbeeld een scherpe rand van een stuk vaste stof. Overigens denk ik dat het verlies van scherpe randjes van een ijsklontje voornamelijk te wijten zal zijn aan sublimatie: ijs sublimeert merkbaar, ook bij temperaturen onder nul, zolang de omgeving maar niet verzadigd is met waterdamp.
Victory through technology

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 november 2009 - 09:11

Juist, en waarom zou die dynamiek niet plaatsvinden op het grensvlak ijsstaaf-touwtje? Of je dat dan moet beschouwen als smelten onder druk is maar de vraag.

ijs sublimeert merkbaar, ook bij temperaturen onder nul, zolang de omgeving maar niet verzadigd is met waterdamp.

en ook dan. Er rijpt dan echter evenveel aan als dat er sublimeert: er is evenwicht.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 november 2009 - 13:09

Ik denk dat daar toch iets anders speelt - ik zou zo gauw niet weten waarom het touwtje sublimatie ter plekke zou vergroten, verkleinen lijkt zelfs logischer gezien het 'in de weg' zit voor verdampende moleculen. Dit lijkt me logischer te verklaren met dat super-fluide laagje.

Een klomp ijs in verzadigde waterdamp zal zich in principe vervormen tot een bol, dat is energetisch het optimum. Uiteraard werkt dat alleen in een gesloten systeem zonder zwaartekracht, en dan nog heb ik het idee dat je er lang op kunt wachten :eusa_whistle:
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures