Elementaire deeltjes: mesonen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Elementaire deeltjes: mesonen

Goedemiddag-avond-ochtend-nacht

Ik zal het proberen kort te houden. Ik ben bezig aan een eindwerk over elementaire deeltjesfysica, niveau 6e middelbaar. Ik heb al zeer veel gelezen en opgezocht, zelfs neergetypt. Maar er is iets waar ik nog steeds niet uit ben.

Wat ik niet te weten kom is de rol van mesonen. Ik weet al dat er een octet met singlet van mesonen bestaat, en dat de kaonen en pionen dienen voor het binden van de atoomkern. Maar er zijn NOG mesonen, en daar zit het hem juist, waarvoor dienen deze? Ze hebben een hele spin en zijn dus bosonen, maar voor welke krachtwerkingen zorgen deze eta, B, D, phi, omega, rho mesonen?

Dank bij voorbaat :eusa_whistle:

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Re: Elementaire deeltjes: mesonen

Verplaatst naar het vakforum
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 208

Re: Elementaire deeltjes: mesonen

een meson is een samenstelling van een quark en een anti-quark. Deze veroorzaken het verval via sterke/zwakke wisselwerking van subatomaire deeltjes.

Misschien dat je hier iets aan hebt...

http://www.phys.uu.nl/~wwwpmn/05-06/ppp16.htm

http://www.nikhef.nl/~h84/isf.pdf

Berichten: 503

Re: Elementaire deeltjes: mesonen

Hoeven niet voor een krachtwerking te zorgen... Sommigen zijn gewoon te zwaar. v® is evenredig met [exp(-a m /r) ]/r met a een constante. Dus hoe groter de massa, hoe kleiner de potentiaal wordt. Voor meer daarover, zoek eens de yukawa potentiaal op

We hebben verschillende quarks ( en antiquarks) en dus is het logisch dat we we hiermee verschillende mesonen kunnen maken bouwen.

Reageer