Wondje? leve de huidbacterie!

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Wondje? leve de huidbacterie!

Wondje? Leve de huidbacterie!Een doodgewone huidbacterie blijkt al te heftige ontstekingen van de huid te temperen.


Vanochtend onder de douche geweest? Lekker veel zeep gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk een groot deel van de bacteriebevolking op je huid weggewassen. Die ben ik voor even mooi kwijt, denk je misschien. Fout, want de microben doen meer goed dan kwaad. Zo blijkt de veelvoorkomende huidbacterie Staphyloccocus epidermis heel nuttig bij het remmen van al te heftige ontstekingen van de huid, laat Richard Gallo van de universiteit van Californië zien.


Wanneer je een wondje in de huid hebt, komen speciale huidcellen in actie. Deze cellen scheiden allerlei onstekingsmoleculen uit, waar afweercellen op af komen. Die ruimen de viezigheid in de wond op. Soms reageren de huidcellen wat overenthousiast en kan zo’n ontsteking ontsporen waardoor wondjes pijnlijk opzwellen.


Gallo bestudeerde huidcellen van mens en muis en ontdekte dat de stof LTA (lipoteichoïnezuur), dat van nature door Staphylococcus uitgescheiden wordt, die ontsteking tempert door de aanmaak van onstekingsmoleculen te dwarsbomen. Morgenochtend maar een keer niet douchen?


Bron: Noorderlicht


Lees verder: http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/42791725/

Reageer