Springen naar inhoud

Alternatieve stof heatpack


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 november 2009 - 11:15

Hallo, we zijn op school bezig met een projectje over heatpacks. Het is inmiddels gelukt om er zelf eentje te creŽren, maar we zitten nog met een vraagje:

Zijn er namelijk niet meer stoffen die hetzelfde zouden kunnen doen als NaAc? In principe zou het toch moeten kunnen met elk zout dat "een hydraat kan zijn" (ik weet de juiste benaming niet, maar dus zouten zoals NaAc∑3H2O en Na2CO3∑10H2O) en waarvan het smeltpunt tussen de 20 en 100 graden ligt (Zodat mensen hem thuis weer kunnen smelten, en dat hij geactiveerd kan worden op kamertemperatuur)?
Waarom zou een oververzadigde oplossing van soda dan niet werken? Het is immers Na2CO3∑10H2O en het smeltpunt is 34įC.
Of is de kristallisatie van soda niet exotherm? Zijn er in dat geval geen andere zouten die aan de juiste criteria voldoen, of zijn er andere redenen/criteria?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2009 - 19:12

Het ligt niet zo eenvoudig als dat jij het je nu voorstelt. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk of een uitkristallisatie van een zout endo- of exotherm is. Wat je zou kunnen proberen is CaCl2, dat is een stofje waarbij het oplossen (dus niet uitkristalliseren) een endotherme reactie is. CaCl2 wordt ook veel gebruikt in heatpacks, waarbij men een zakje doorprikt en er water bij het CaCl2 poeder komt en de heatpack opwarmt.

Is dat een antwoord op je vraag? Of wil je per se een kristallisatie?

#3

Nico135

    Nico135


  • >25 berichten
  • 43 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 november 2009 - 19:15

Maar als het endotherm is, dan wordt hij toch juist koud?

Nee, het hoeft geen kristallisatie te zijn, maar doorprikken is dus maar ťťn keer te gebruiken? Maar soda werkt dus niet? Zijn er eigenlijk tabellen o.i.d waarin je kan zien of de kristallisatie van een zoutoplossing endo- of exotherm is?

#4

JohnB

    JohnB


  • >250 berichten
  • 711 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 november 2009 - 19:16

Maar als het endotherm is, dan wordt hij toch juist koud?


Pardon, ik bedoelde exotherm.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures