Alternatieve stof heatpack

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 43

Alternatieve stof heatpack

Hallo, we zijn op school bezig met een projectje over heatpacks. Het is inmiddels gelukt om er zelf eentje te creëren, maar we zitten nog met een vraagje:

Zijn er namelijk niet meer stoffen die hetzelfde zouden kunnen doen als NaAc? In principe zou het toch moeten kunnen met elk zout dat "een hydraat kan zijn" (ik weet de juiste benaming niet, maar dus zouten zoals NaAc·3H2O en Na2CO3·10H2O) en waarvan het smeltpunt tussen de 20 en 100 graden ligt (Zodat mensen hem thuis weer kunnen smelten, en dat hij geactiveerd kan worden op kamertemperatuur)?

Waarom zou een oververzadigde oplossing van soda dan niet werken? Het is immers Na2CO3·10H2O en het smeltpunt is 34°C.

Of is de kristallisatie van soda niet exotherm? Zijn er in dat geval geen andere zouten die aan de juiste criteria voldoen, of zijn er andere redenen/criteria?

Gebruikersavatar
Berichten: 711

Re: Alternatieve stof heatpack

Het ligt niet zo eenvoudig als dat jij het je nu voorstelt. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk of een uitkristallisatie van een zout endo- of exotherm is. Wat je zou kunnen proberen is CaCl2, dat is een stofje waarbij het oplossen (dus niet uitkristalliseren) een endotherme reactie is. CaCl2 wordt ook veel gebruikt in heatpacks, waarbij men een zakje doorprikt en er water bij het CaCl2 poeder komt en de heatpack opwarmt.

Is dat een antwoord op je vraag? Of wil je per se een kristallisatie?

Berichten: 43

Re: Alternatieve stof heatpack

Maar als het endotherm is, dan wordt hij toch juist koud?

Nee, het hoeft geen kristallisatie te zijn, maar doorprikken is dus maar één keer te gebruiken? Maar soda werkt dus niet? Zijn er eigenlijk tabellen o.i.d waarin je kan zien of de kristallisatie van een zoutoplossing endo- of exotherm is?

Gebruikersavatar
Berichten: 711

Re: Alternatieve stof heatpack

Maar als het endotherm is, dan wordt hij toch juist koud?


Pardon, ik bedoelde exotherm.

Reageer