Condensatie buitenkant venster

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 148

Condensatie buitenkant venster

Hallo,

een collega vertelde mij het volgende waar gebeurd verhaal: bij een super goed geïsoleerde wonning met het best mogelijke vensterglas (wat betreft isolatie) ontstaat er condensatie aan de buitenkant van het glas! Echt waar, de betrokken architect heeft nog geen oplossing gevonden. Enig idee wat er hier aan de hand zou kunnen zijn? Dank bij voorbaat.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Condensatie buitenkant venster

Een glazen ruit is een grey body radiator: hij absorbeert een klein percentage van het infrarood, en straalt ook een klein beetje infrarood uit. In een vacuum onderzoeksruimte zou de ruit een evenwichtstemperatuur bereiken die afhangt van het stralingscontact met zijn omgeving. Op een windstille onbewolkte winternacht zal een losse ruit die buiten staat een evenwichtstemperatuur bereiken die een compromis is tussen de temperatuur van het lage landschap en de koude hoge hemel. Die evenwichtstemperatuur kan vele graden kouder kan zijn dan de omgevingslucht. De autoruit van een buiten geparkeerde auto kan 's nachts op dezelfde manier kouder worden dan de omgevingslucht, en externe condensatie vertonen. Voor een wijd openstaand huiskamerraam geldt hetzelfde, evenals voor de buitenzijde van een gesloten huiskamerraam met hoge isolatiewaarde.

De traditionele bescherming daartegen is warmteverlies vanuit de relatief warme huiskamer.1 Als de bewoner er niet mee kan leven zou hij de isolatie kunnen verslechteren of ruitenwissers laten monteren.

Berichten: 148

Re: Condensatie buitenkant venster

Bedankt jkien, ik speel de info door. :eusa_whistle:

Reageer