Oriëntatie van de fossa poplitea

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 8.614

Ori

In de kniekuil of fossa poplitea ligt de zgn. m. popliteus, een spier die mee verantwoordelijk is voor flexie en pronatie van de tibia in het kniegewricht. Daarnaast is deze spier ook een belangrijk chirurgisch landmark, daar hij de neurovasculaire inhoud van de kniekuil (a. poplitea, v. poplitea, n. tibialis, n. peroneus communis) afschermt. Als een chirurg bij een ingreep in de knieholte de popliteus tegenkomt, weet hij dat hij in de nabijheid van deze gevoelige structuren verkeert en dat de grootste voorzichtigheid geboden is.

Het is me echter niet helemaal duidelijk waar de popliteus ligt t.o.v. deze structuren. Is het correct om te stellen dat de popliteus ventraal ligt van deze arteria, vena en nervi (en dat men bij benadering van posterieur naar anterieur eerst deze structuren tegenkomt en dan pas de spier)?
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Ori

De m. popliteus ligt anterior t.o.v. de vaat-zenuwstreng. De arterie, vene en nervus liggen zo'n beetje naast elkaar, dus je kunt niet echt zeggen dat de één posterior/anterior t.o.v. de ander ligt.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 8.614

Re: Ori

En dat was alles wat ik wilde weten. Bedankt voor de bevestiging.
Geloof niet alles wat je leest.


Heb jij verstand van PHP? Word Technicus en help mee om Wetenschapsforum nog beter te maken!

Reageer