Hijskranen

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 3

Hijskranen

Hé,

Ik zit op 6VWO en moet het profielwerkstuk maken. We dachten om het over hijskranen te doen, en kwamen op het idee om bij mobiele hijskranen te onderzoeken of het spannen van een kabel van de kraan naar de achterkant nut heeft, in de zin van dat hij meer kan tillen. Nu vraag ik hier aan jullie of jullie misschien een idee hebben voor een prakticum.

Groeten,

New User :eusa_whistle:

Gebruikersavatar
Berichten: 6.905

Re: Hijskranen

Kan je misschien alvast een fototje geven van de kraan die je bedoelt? (Wss heeft het wel nut anders hangt zo'n kabel er uiteraard niet :eusa_whistle: )
Het vel van de beer kunnen verkopen vraagt moeite tenzij deze dood voor je neervalt. Die kans is echter klein dus moeten we zelf moeite doen.

Berichten: 3

Re: Hijskranen

Hé,

Bedankt alvast voor het reageren, een foto hebben we nog niet op de computer staan, maar wel een schemaatische tekening (zie bijlage).
Bijlagen
Tekening_prakticum.jpg
Tekening_prakticum.jpg (20.5 KiB) 379 keer bekeken

Berichten: 2.746

Re: Hijskranen

Normaal heb je niets van kennis van sterkteleer als je nog in het middelbaar zit. En dat is wel een beetje lastig als je dit wil gaan analyseren.

maak beide opstellingen eens, en kijk hoeveel sneller het ene faalt als je er steeds meer en meer last aan hangt

Berichten: 3

Re: Hijskranen

Dat hebben we al geprobeerd, en er was geen verschil te merken. Volgens onze TOA kwam dit doordat het allemaal in 1 "systeem (een geheel)" zit. Maar als je het touw naar een losstaand iets spant, dan haal je er extra krachten bij en dat is ook weer niet de bedoeling.

Reageer