Springen naar inhoud

Elektromotor


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 02 augustus 2005 - 18:19

kan iemand mij uitleggen hoe ik een gelijkstroom electromotor(wel een kleine, ongeveer 2 bij 1 cm) kan maken ??

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 augustus 2005 - 19:34

zelf een maken en zeker op zo'n schaal is niet gemakkelijk

als je het toch zou proberen, heb je zeker nodig:
-zeer dun koperdraad
-sterke, permanente magneet
-stukken ijzer voor de spoel,...

een schema op internet zou goed moeten kunnen helpen


een foto:

http://www.state.hi..../motorthumb.jpg

#3

Wouter_Masselink

    Wouter_Masselink


  • >5k berichten
  • 8246 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 augustus 2005 - 23:03

Niet maken. Een kleine is niet te doen. Je kan beter bij conrad een electromotortje bestellen. Wanneer je zelf een electro motor maakt dan heb je snel te maken met een drastisch verlies aan rendement doordat hij niet helemaal perfect is. Dit is zeker bij kleine modellen het geval.

Zelf heb ik eens een electromotor gemaakt van 20 cm. Deze werkte niet zo heel goed.

In principe is een electromotor een rij electromagneten die in een cirkel zijn gezet. Door af te wisselen waardoor de stroom gaat, laat je de motor bewegen.
"Meep meep meep." Beaker

#4

stoker

    stoker


  • >1k berichten
  • 2746 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 augustus 2005 - 11:18

dit jaar heeft onze leraar een half uur vanvoor zitten prutsen om een elektromotor in gang te krijgen ( zag er half zelfgemaakt uit)
niet gemakkelijk zon ding

vroeger had ik er een hobby van gemaakt om alles open te prutsen, en in vele dingen zitten elektromotoren, kleine vind je in vanalles ( discettelezer, autotjes,...) grotere sterkere bvb in boren ( draadloze)

#5

TheClimbingDutchman

    TheClimbingDutchman


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 19:54

Lijkt mij heel heel moeilijk.

Een frees/draai bankje kun je denk ik ook wel gebruiken, maar dat is denk ik wat te duur.

Op http://www.amcc-nh.c...ektromoters.htm kun je heel veel hele goede info vinden over elektromotoren en hoe je hem zijn karakter geeft.

veel suc6 met je poging

Remi

#6

wim600008149

    wim600008149


  • >250 berichten
  • 575 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 20:11

Wanneer je zelf een electro motor maakt dan heb je snel te maken met een drastisch verlies aan rendement doordat hij niet helemaal perfect is. Dit is zeker bij kleine modellen het geval.


Idd. Zelf een electromotor maken is op zich niet zo moeilijk. Een goeie electromotor maken is zowaar een kunst. Ik ben er toe gekomen, na meer dan twintig eerdere modellen. Nu heb ik er een die het goed doet, en die ik tevens met succes als dynamo kan gebruiken (daarvoor was hij in feite initieel bedoeld). Maar het is een serieus (en frustrerend) werkje. Zonder frees, draaibank, verdeeltafel en microsoldeerset zou ik er tevens niet aan beginnen. Je investering gaat eenvoudigweg veel te hoog zijn.

Hoop dat ik je niet te veel ontgoocheld heb... :roll:

#7

*_gast_zeeman_*

  • Gast

Geplaatst op 06 januari 2006 - 20:23

Een goed uitgeballanceerd anker wikkelen vergt enorm veel ervaring.Defecte ankers worden meestal vervangen door nieuw,daar de kostprijs voor het herwikkelen zeer hoog kan oplopen.Vakmannen die ankers kunnen wikkelen worden meer en meer zeldzaam.Het is een vak op zich zelf.Kleine motoren zijn tegenwoordig spotgoedkoop.Als Wim dat kan,dan is ie zeker niet de eerste de beste,met alle respect.

#8

wim600008149

    wim600008149


  • >250 berichten
  • 575 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 januari 2006 - 21:03

Als Wim dat kan...


...'k heb in elk geval moeten doorzetten hoor.

Voila, het resultaat van zo'n 7 maanden bloed zweet en tranen :
(@topicstarter : ik hoop dat je er nog zin in hebt... :wink: )

http://users.telenet...Afbeelding1.jpg
http://users.telenet...Afbeelding2.jpg
http://users.telenet...Afbeelding3.jpg
http://users.telenet...Afbeelding4.jpg
http://users.telenet...Afbeelding5.jpg

PS : de site die remi de zoeten heeft aangegeven is een zeer goeie site !

#9

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 06 januari 2006 - 21:35

En als je dan toch een motortje koopt, probeer er dan een te pakken te krijgen met een klokanker, ook wel genoemd ironless core motor.
Veel meer rendement.

#10

turbogrunnen

    turbogrunnen


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 13 december 2006 - 17:57

hallo iedereen :-)
ik zit met een probleem ik heb een electro motor gekregen
het is een zwaar geval van ongeveer 20 cm
als er 2 of drie draaden aan zitten kon ik der gewoon een steker op doen
maar deze heeft echter 5 draaden en hij is niet voor kracht stroom want er staat op 110/220 het is het merk B.A. type 245d 50hz 6.8/3.4A 1370tr/min
hoe kan ik dit aansluiten :-)?

ik denk zelf dat het een stappen motor is maar ik heb er niet zo heel veel verstand van

kleur draaden = rood blauw wit geel zwart
ik denk dat je er niet zo veel aan hebt maar als iemand weet hoe ik dit moet laten werken aub geef een reaktie
bijvoorbaat dank :-)

#11

mdmkoopman

    mdmkoopman


  • >25 berichten
  • 51 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2006 - 21:44

hoe oud is dat ding de functie van de kleur verschilt per leeftijd!!
tegenwoordig
*geelgroen aarde
*bruin + of -
*blauw + of -
*zwart schakeldraden meestal bij het cicuit van een lamp in huis te vinden of bij "motoren" en zo de -
*rood word niet vaak meer gebruikt in huis maar staat voor "motoren" voor +

met nadruk dit is TEGENWOORDIG zo

#12

turbogrunnen

    turbogrunnen


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 december 2006 - 12:38

hallo die electro motor is al niet je jongste meer
er staat op 220 volt dus hij komt nog uit dat tijdperk
maar het jaartal weet ik zo niet ik heb hem gekregen van een vriend van me
de draaden wit en bluaw zijn aan elkaar gesoldeerd verder zwart en rood en volgens mij is de geele de masa
ik had hem even op 12 volt gezet om te kijken wat er geuerde en als ik de wit met bauwe(+) en de roode of zwarte(-) deed ging die wat schokken en met geel niks dus die is denk ik de massa
maar verder weet ik er dus ook niets vanaleen dat hij van het merk B.A is

#13

mdmkoopman

    mdmkoopman


  • >25 berichten
  • 51 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 december 2006 - 17:34

heb je hem op 12v wisselspanning of op gelijkstroom gezet?

#14

WVD

    WVD


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2007 - 20:11

Ik heb het zelfde probleem:
Ik heb 2 electromotoren uit een printer gehaald, maar daar zitten dus ook draden aan :)
die vijf draden zaten aan het printplaatje van de 'printervoeding'.
bij mij hebben ze alle 5 dezelfde kleur; 'vies groen'
Wat moet ik doen om hem te laten draaien?

BVD, WVD

#15

Paul Siemons

    Paul Siemons


  • >100 berichten
  • 193 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2007 - 09:03

"Motoren" uit printers zijn stappenmotoren!
En hebben eigenlijk een soort "positionerings" funktie.
Zie: http://nl.wikipedia....ki/Stappenmotor


Mvg,

Paul Siemons





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures