krampen in de maagstreek!

Moderator: ArcherBarry

Berichten: 119

krampen in de maagstreek!

Beste allemaal,

Ik heb even jullie hulp nodig. Mijn vriend heeft al twee jaren last van krampen in zijn maagstreek. In zijn familie komt onder ander maag / lever / darm kanker voor. Na twee jaar naar de dokter gaan weet hij nog steeds niet waar hij aan toe is. Er is geen diagnose geweest. Al die tijd is hij onder behandeling van de zelfde arts geweest.

Maar dit werkt natuurlijk niet. Voor een second opinion moet hij naar groningen (zit nu in leiden)

Kan iemand mij over eigen ervaringen hiermee vertellen en mij misschien ook aan informatie die belangrijk kan zijn helpen en mij vertellen of er nog meerdere ziekenhuizen zijn die gespecialiseerd zijn in deze dingen. Want ik vind het zo lang zamer hand toch tijd worden voor een second opinion van die onzekerheid is niet dragen.

Alvast heel erg bedankt allemaal!

Kuss Angel

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: krampen in de maagstreek!

Een paar dingen die bij mij opkomen zijn de ziekte van kroon en alle aanverwante ziekten. Dit kan hier een zeer goede reden voor zijn. Een obstructie lijkt me uitgesloten aangezien het over een periode van 2 jaar gaat.

Ik neem aan dat er is gekeken of hij darmkanker heeft? Is hij op de ziekte van Kroon e.d. getest?
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

De ziekte van Crohn zou inderdaad kunnen. zal eens wat achtergrond informatie erover zoeken.

Hij word als het goed is ieder jaar op kanker onderzocht aangezien het veel voorkomt in zijn familie evenals hartklachten

Kus Angel

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

Ik heb net even nagekeken wat de kenmerken van de ziekte van Chrohn zijn, maar mijn vriend heeft maar een paar van de kenmerken.

Kenmerken zijn onder andere:

- pijn in onderbuik (heeft ie last van; krampen althans)

- diarree (geen last van)

- geen eetlust (hij eet wel te weinig doordat hij mij mist zegt hij; we wonen ver van mekaar af..)

- koorts (bijna nooit last van voor zover ik weet)

- gewichtsverlies (door dat weinige eten wel ja)

- lusteloosheid (hij is ontzettend actief dus daar heeft ie ook geen last van)

- onstaan van fistels rond anus en schaamstreek (ook niet)

- klachten aan gewrichten (heeft ie soms ook wel las van, met name zijn rug maar kan ook van zijn werk komen)

- klachten aan huid en ogen (ook geen last van)

Dus ik heb er mijn twijfels over of hij deze ziekte kan hebben. Maar alle tips en ervaringen over dit onderwerp zijn welkom!!!!

Kusz Angel

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: krampen in de maagstreek!

M'n moeder heeft iets dergelijks. Niet helemaal het zelfde. Zeg maar het broertje van de ziekte van Crohn ( :?: ).

Ze had ook vaak last van haar maag en diarree, totdat ze geen karnemelk meer dronk :shock: .
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

Aha, zou je mij kunnen vertellen hoe die ziekte heet? Als je het niet weet is het niet erg. Ben inmiddels ook al op internet aan het zoeken naar mogelijke oorzaken. Maar wordt nog niet veel wijzer.

Kus Angel

Gebruikersavatar
Berichten: 1.349

Re: krampen in de maagstreek!

Heeft hij al eens geprobeerd bepaalde voeding te vermijden?

Bijvoorbeeld: melkproducten, gluten, kunstmatige zoetstoffen, zure dingen, vet vlees, iets anders wat hij vaak eet, etc.

(Dan bedoel ik dus: één van die dingen een weekje ofzo niet eten, kijken of het iets uitmaakt.)
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

Voor zover ik weet heeft hij dat nog nooit geprobeerd. Hij is wel een gevarieerde eter maar ook een zoete kauw. Misschien eet hij te weinig fruit, zou dat ook een oorzaak kunnen zijn? Ik neem je tip in ieder geval mee! Hardstikke bedankt!

Kuszz Angels

ps andere tips zijn ook zeer welkom!

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: krampen in de maagstreek!

Een vitamine tekort kan altijd, maar lijkt me wel vaag dat dit juist problemen rond de maag zou veroorzaken, dus ik denk niet echt dat je daar een probleem moet gaan zoeken ... Mss last van het zuur rond bepaalde snoepen of mss wel last van een of andere smaakversterker, kleurstof etc ...

Mss even opletten wanneer de krampen zich voordoen en dat allemaal even opschrijven wat je toen gegeten hebt, wat je gedaan hebt van activiteiten enzo en mss vind je wel ergens wat speciaal :wink:

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: krampen in de maagstreek!

Het bijhouden van een etensdagboek en hoe je je elke dag voelt kan in veel gevallen aanwijzingen verschaffen over welke producten je niet kan verdragen. Dit etensdagboek werkt jamergenoeg niet in alle gevallen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 4.810

Re: krampen in de maagstreek!

Ik zei dan ook: Mss vind je wat speciaal

Gebruikersavatar
Berichten: 575

Re: krampen in de maagstreek!

Angel schreef:Beste allemaal,

Ik heb even jullie hulp nodig. Mijn vriend heeft al twee jaren last van krampen in zijn maagstreek. In zijn familie komt onder ander maag / lever / darm kanker voor. Na twee jaar naar de dokter gaan weet hij nog steeds niet waar hij aan toe is. Er is geen diagnose geweest.
Er is geen diagnose geweest. Ok, maar ik hoop dat ik er wel van uit mag gaan dat er in die twee jaar een hele hoop onderzoeken zijn gebeurd...

Was die dokter overigens een specialist?

- Heeft men urinestalen genomen?

- Heeft men faecesstalen genomen?

- Heeft men bloed afgenomen?

- Heeft men gastroscopieën uitgevoerd?

- Heeft men colonoscopieën uitgevoerd?

Zo ja, wat waren de resultaten hiervan?

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

Tsja vitamine tekort lijkt mij inderdaad een beetje raar, als het zicht rond die plek uit. Maar jullie idee om het voedingspatroon bij te houden lijkt mij een goed plan!

Wim; ja het was een specialist. Maar ik weet niet of ze dat allemaal gedaan hebben. Kan het hem nu niet vragen want hij is op zijn werk. Maar zal het hem vanavond vragen..

Misschien nog een aanwijzing: hij heeft er vooral veel last van als het niet goed gaat, als hij zich niet goed voelt, als hij gestresst is, maar soms ook als dr eigenlijk niks aan de hand is.

En nog een een fout herstellen; hij is pas na 2 jaar naar het ziekenhuis doorverwezen. Want de dokter zei dat hij zich aanstelde en maar een asperine moest nemen...Uit de onderzoeken van het gespecialiseerde ziekenhuis is tot nu toe ook nog niets gekomen.

Kuszz Angel

Gebruikersavatar
Berichten: 6.716

Re: krampen in de maagstreek!

Zonder te willen zeggen dat je vriend zich aanstelt (belachelijk dat zo'n arts dat zomaar durft te stellen!!!- en sowieso, aspirine om maagpijn te verhelpen? - is het niet algemeen bekend dat aspirine niet echt een gunstige uitwerking heeft op de maag?): toen ik het eerste deel van de topic las, voordat ik je post tegenkwam dat je vriend er vooral last van heeft als het niet goed gaat, stress e.d., kwam bij mij eigenlijk al meteen de gedachte op, zou het niet psychosomatisch zijn (dat is zeker geen aanstellerij!). Onze zoon (nu 12) heeft tijden last gehad van zijn maag - volgens ons omdat hij het op school niet naar zijn zin had. Hij werd gepest, kon geen begrip krijgen van zijn juf, vond dat het allemaal zijn eigen schuld was, en zat daardoor niet goed in zijn vel. Hij is een gevoelig type, die zich pesterijen erg aantrekt en dat meteen naar zichzelf vertaalt: het gevoel dat het aan hem ligt. Hij neemt zichzelf dingen snel kwalijk, is een piekeraar zeg maar. Een makkelijk slachtoffer ook! Elke ochtend klaagde hij over buikpijn en maagkrampen. We hebben dit kunnen oplossen door veel met hem te praten, hem te sterken in zijn zelfvertrouwen en ook door een aantal constructieve gesprekken op school. Hij voelt zich nu een stuk beter, is zelfverzekerder geworden en de standaard ochtend-maagkrampen zijn verdwenen. Wel is het zo dat als we bijvoorbeeld naar een ontzettend spannende film kijken, dat we zien dat hij daarna weer een beetje buikpijn heeft. Hij kijkt nu tegenwoordig dan ook maar liever niet mee! Ook ikzelf en mijn partner hebben last van onze maag in die periodes dat we veel (onaangename) stress ondervinden. Volgens mij is het feit dat spanningen op je maag kunnen slaan best wel een algemeen gegeven. Het feit dat je vriend zich dan nog meer zorgen gaat maken door zijn familiaire geschiedenis met betrekking tot darmkanker en hartklachten verergert de spanningen misschien wel...... Ik weet het niet, ik ben geen deskundige, en kan je dan ook geen zekerheid verschaffen over de oorzaken van de maagklachten van je vriend. Maar misschien heb je hier toch wat aan.
I am not young enough to know everything - Oscar Wilde

Berichten: 119

Re: krampen in de maagstreek!

Toen ik jou stukje las Veertje begon ik steeds meer te geloven dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben. Mijn vriend is iemand die zich veel dingen persoonlijk aantrekt en net zoals jou zoontje een echte piekeraar. Het is inderdaad heel goed mogelijk dat dit de oorzaak kan zijn van zijn maagkrampen! Hardstikke bedankt voor je tip, heeft me weer op een heel ander denkspoor gezet!

Groetjes Angel

Reageer