Springen naar inhoud

Ernstig?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

leinestein

    leinestein


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2010 - 02:41

Vele jaren geleden (24?) is in mijn huis een nieuwe meter (groepen) kast geplaatst.
Ook werden voor een groot gedeelte leidingen vernieuwd (ijzeren met rood en groen erin) voor nieuwe.
Onlangs wilde ik een lamp verwijderen. De schakelaar zit op een combi: stopcontact/schakelaar.
Ik ben voorzichtig. Zette de betreffende groep uit en checkte de kroonsteen met de spanningzoeker.
Tot mijn verbijstering zag ik het volgende: de stroom was niet van de lampbedrading af als de schakelaar aan staat.
En beide polen van het stopcontact gaven stroom aan.
Alleen als ik aardlekschakelaar (er is er 1 die alles, behalve de keukengroep beschermt) uitschakel,
staat er geen stroom op. Is mijn verbijstering terecht? Bij voorbaat dank.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

gouwepeer

    gouwepeer


  • >250 berichten
  • 299 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 januari 2010 - 12:56

Heb je wel de juiste groep uitgezet?
Het kan zijn dat de combischakelaar op een andere groep zit dan de rest in die zelfde ruimte.
Als het goed is heb je alleen spanning op de bruine (fase) draad en op de zwarte (schakeldraad).
De blauwe (retour) draad voert als het ware de spanning weer af (je moet wel een gesloten cirkel houden), en die spanning zou je kunnen meten indien er meer aparaten op diezelfde groep aan staan.
login: yes
password: I don't know, please tell me
password is incorrect
login: yes
password: incorrect

#3

GJ_

    GJ_


  • >250 berichten
  • 802 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2010 - 21:20

Met een spanningszoeker kun je dat ook niet testen. Als er ergens bekabeling dicht langs de afgesloten kabels loopt zul je ook spanning meten met zo'n ding.
Probeer het eens met de lamp erin.

Dat je niks meet als alle spanning van de installatie af is is dan gelijk ook een stuk logischer.

Je verbijstering is dus niet terecht, je bent gefopt door een meetmethode die niet deugt.

Veranderd door GJ_, 31 januari 2010 - 21:22

Programmers don't byte, they nibble a bit





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures