Springen naar inhoud

elektrisch vermogen bij driefasige spanning


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 06 augustus 2005 - 22:52

Als ik de officiële tabellen belijk van automatische zekeringen, dan vind ik voor geleiders van 4 mm² 25 Ampère. Dit geeft mij (bij 220 V) een vermogen van 5500 Watt. Hoe zit dat eigenlijk bij een driefasige spanning (220 V). Heb ik dan 3 * 5500 Watt? En welke automaat moet ik dan op zo'n geleider plaatsen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 06 augustus 2005 - 23:08

Bij een driefasige spanning krijg je inderdaad 3 keer het vermogen.
Je hebt dan een 3-fasige automaat nodig, of 3 smeltveiligheden, dat mag ook, maar daar moet dan een 4-polige groepschakelaar achter zitten.

De netspanning is tegenwoordig trouwens nominaal 230V, dus je hebt dan nog een paar wattjes meer!

#3


  • Gast

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 09:22

OK, bedankt
Maar in verband met die automaat: moet daar dan 25 A op vermeld staan, of 3 * 25 A = 75 A ?

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 13:26

Wat er precies op die automaat staat weet ik niet, heb er hier geen bij de hand. Maar het is een 3x25A automaat. Feitelijk zijn het 3 gekoppelde automaten, als in één fase de stroom te hoog wordt worden ze alledrie afgeschakeld.

#5

Kris Hauchecorne

    Kris Hauchecorne


  • >250 berichten
  • 294 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 augustus 2005 - 13:26

Er moet gewoon 25A op staan.

#6

ericverkley

    ericverkley


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 augustus 2005 - 23:03

Omdat je nu 3 fases hebt wil nog niet zeggen dat je over 3 x 25 A over 75 ampère beschikt. Als je dit voor een kookgroep gaat gebruiken wel ja. Mocht je een machine ( met motor ) gebruiken die 3 fases nodig heeft dan heb je maar 25 A. Let wel, pak je ook maar iets aan spanning weg van 1 van de fases na de groep , dan wordt enkel deze fase belast. Dit dient zoveel mogelijk geleik gehouden te worden vanwege het afzekeren met een 3 fase 25 A automaat.

#7


  • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 16:06

ik zal u de formules geven:

bij asynchroonmotor/generatoren 3fasige:

stroom (I) = vermogen P/ [rendement n *(wortel3) * spanning U*cos pfi]

rendement = P afgeleverd vermogen/ P toegeleverd vermogen

pfi = arbeidsfactor

bij 1 fasig:

I = P/(n*U*cos phi)
---

maw, bij driefasigen zal de stroomsterkte kleiner zijn. gevolg minder joule verliezen

Pjoulle = I² * R weerstand

R = (l lengtevd draad* soortelijke weerstand)/ A dikte vd draad

de soortelijke R of resistiviteit bij:
zilver : 0.0167
koper : 0.0178
aluminium : 0.0278
goud : 0.022
mangaan : 1.85
----
sta mij toe om u vb uit te reken:

-indien motor=

geg: 5500 W
3* 230 V
n : 0.8
cos pfi : 0.8
gevr: I = ?
antw( plaatst alle geg in de formule)
opl: 21, 572 Ampère ca: 22 A

motor beveiliging:

vermogenschakelaar plaatsen (zekering+thermisch) en afregelen op 22A!
_____________



moet daar dan 25 A op vermeld staan, of 3 * 25 A = 75 A ?


korte uitleg:
driefasige staat niet voor 3 * ...., maar dit heeft te maken met de stator bekrachtigingen.
bekijk het als volgt:

de motor is 360°. deel het door 3. = 120°
maw om de 120° (fase verschuiving) of 1/derde wordt de motor gevoed.
door deze 'voeding' -magnetische'- volgt de rotor mee.
(neem eens een sterke magneet. en probeer iets kleins aan te trekken. wat zien? juist. de kleintje volgt altijd mee.)

bij de rotor - motor zij er 2 soorten: synchroon (het toerental n = draaiveld ns) en assynchroon (toerental > draaiveld)

formule: ns= freq (Hz)/p polenpaar

vb: 3000 t/min => 2 polenpaar bij 50 Hz
1500 t/min => 4 polenpaar bij 50 Hz

nb: 1)bij ohmse verbruikers (gloeilampen;kookplaten;...) is dan de formule als volgt: P = I * U => enkel fasig
bij dreifasig P = U * I * wortel 3
cos phi = 1

2) bij 3fasige motor moet je wel opletten bij stator schakeling, nl
in ster- of driehoek schakeling!
http://nl.wikipedia....synchrone_motor

misschien dit nog.... in belgië heb ik een max toegelaten vermogen van:
230V * 40 A * (wortel3)* 0.8*0.8 = ca 10 kW
voor huishoudelijk.
(die 0.8 is wettelijk verplicht! waarom? uw tellerkast meet het actieve vermogen! niet het schijnbare P. )
dus.... uw 75 A zou waarschijnlijk voor een fabriek zijn :shock:

ik hoop dat je er iets aan hebt. Phillip

#8

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 16:16

Phillip,

een paar opmerkingen bij je verhaal:

Het is op zich wel correct, maar ik denk dat het voor mensen die niet erg thuis zijn in de elektro moeilijk te volgen is.

Je gebruikt een aantal keren in je formules de factor wortel3. Maar als je dat doet moet je wel de gekoppelde spanning invullen, dus 400 volt.
Als je de fasespanning van 230 volt invult moet de factor 3 zijn.

#9


  • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 18:13

akkoord, voor wie die geen elektriciteit heeft gevolgt, is het idd moeilijk:

ik zal het als volgt zeggen die belangrijk zijn, voor iedereen:

1) weet het vermogen, spanning, stroom.
dat is niet moeilijk om te weten, want nl dat staat op een kenplaatje) meestal van achter of L-R van het toestel.)

2) altijd weten: is er verwarming met gemoeid of niet.
bv. een microgolfoven produceert warmte; een kookplaat ook. maar, bv een wasmachine dat werkt met een motor én ook met verwarming.
[voor een gewone mens, zeg ik: niet van aantrekken. laat deze installatie over aan een vakman :wink: ]

3) indien voor de doe-het-zelvers: huishoudelijk:
bij licht: 1,5mm² en min. 2 kringen (dus 2 automaten van 16A)
bij stopc.:2,5 mm² en max 8 stopc. op één automaat van 20A (ongeacht of het nu 1, dubbel, driedubbel stopcontacten zijn -op of naast elkaar-. ze tellen voor een)

4) bij zwaardere verbruikers: <2000 W enkelfasig 2-draads
géén probleem: zie kenplaatje:
bv. kookplaat 3000 W. zie plaatje, zoek de stroomsterkte.... A. (13A)
automaat keuze: liefst 10A automaat ( 16A automaat is te veel. altijd veilig werken) op een afzonderlijke kring(automaat),hé!

de draaddikte? wel,... formule

draaddikte mm² = (100*2*0,0175*vermogen*lengte)/x *spanning²

0,0175 => soortelijk weerstand koper
lengte => afstand tss zekeringskast en toestel
x= (procentueel verlies) neem een getal tss 1 en 5 :wink:

rekent het uit, en een draaddikte die bestaat (afronden boven: bv 3.578mm² afronden naar 4mm²)

5) voor motoren:
zie kenplaatje,
afgelezen stroomsterkte = automaat die je moet plaatsen.

draaddoorsnede: bij 2fasige 2-draad

draaddikte mm² =
(100*2*0,0175*vermogen*lengte*cos phi)/x *spanning²

phi =>aflezen op kenplaatje (bv phi = 0,7)

6)voor 3fasigen

draaddikte mm² =
(100*2*0,0175*vermogen*lengte*cos phi*WORTEL3)/x *spanning²

automaat A = zie kenplaatje

maar ster of driehoek?

a)welke spanning heb ik thuis? (ik bv, 3*230V)
b)wat voor spanning moet ik aansluiten op mijn motor?
zie kenplaatje:
indien motor=230V => driehoek plaatsen.
(dus, die drieplaatjes verticaal aansluiten => III)

indien motor = 120V => ster
( dus, tweeplaatjes horizontal aansluiten: waar?
wel, indien uw draden aansluit op U1,V1,W1 dan moeten de plaatjes aangesloten worden op u2,V2,W2 => --)

dus, bv netspanning 400V, motor 230V. ster? Driehoek?
antw: ster)
[omgekeerd ga niet bv: netspanning 230V motor 400V/690V. ka niet !]


(een goede tip: selecteer het allemaal en slaat het op uw pc) :wink:

#10


  • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 18:17

typfoutje bij puntje 4)

het moet zijn > 2000W enkelfasig 2-draads

sorry :shock:

#11


  • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 18:48

Klazon,

gelieve mij dat eens te verduidelijken,

de formule bij driefasige motoren is,

P = wortel3 * U *I * cos phi

[bij 3-fasige wisselstroom met gelijkmatige belasting, is:

P = 3 * Uf *If
(UF;If = fasespanning;fasestroom)

dus, of het het nu 230V of 400V of ....]

-----
we moeten wel opletten wanneer we spreken over "fasedraden" en "lijndraden"!

een lijnspanning;lijnstroom dat is hetgene dat je thuis / fabriek krijgt
een fasespanning;fasestroom is dat wat je op de wikkelingen vd motor krijgt.
-----
de verhouding tss 690 V en 400V is wortel 3 (sorry, niet 3) dito voor 230V
------

de gekoppelde spanning


dat begrijp ik niet
(komt omdat ik gestudeerd heb in België :wink: )

#12

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 19:15

Phillip,

is toch niet zo moeilijk?

Een normaal laagspanningssysteem bestaat uit 3 fasen met een nul.
De fasespanning is de spanning tussen een fase en de nul, de vectoren van de 3 fasespanningen vormen een ster.

De gekoppelde spanning (of lijnspanning) is de spanning tussen twee fasen. De vectoren van de drie lijnspanningen vormen de driehoek.
De verhouding tussen lijnspanning en fasespanning is altijd wortel3.

Bedrijven krijgen altijd 3 fasen en de nul binnen, woonhuizen soms ook, maar heel vaak krijgen woonhuizen maar één fase en de nul binnen.

De vermogensformule voor een (symmetrische) driefasige verbruiker kun je op twee manieren schrijven:

- P = 3 * U * I * cosphi als je voor U de fasespanning invult.

- P = wortel3 * U * I * cosphi als je voor U de lijnspanning invult.

Ik vind de eerste vorm het helderst, omdat je voor cosphi ook de hoek gebruikt tussen de stroom en de fasespanning.

#13


  • Gast

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 20:32

laat mij dit doen adhv een vb:

in een huis komt er 3 draden + N toe. 230V met max. 40A.

hier spreken we van driehoek schakeling. ( met de N zou dit 120V opleveren, ok dit zou dan een ster zijn)

de vraag is nu: hebben we het over fase of lijnspanning?
bij deze is fasespanning=lijnspanning
de stroom zal zich vertakken dus:I = wortel3 *Ifase
[in dien ster:bij lijnspanning U =wortel3* Ufase en I=Ifase]


wel, doe dit adhv van een vb: een motor verbruikt 2200W
cosphi =0.8 rendement 0.8(voor het gemak :wink: )
indien fase:

2200W= 3 * 230V * 5A*0.8*0.8

indien lijn:

2200W = wortel 3 *230V *8.6A*0.8*0.8

-----
ik neem nu mijn tabelboek, zoek eventjes op.......
net van 230V, bij 0.8*0.8 voor 2.2kW=> 8.6A
(bij 400V zou het 5A)

tabelboek: nom.vermogen (NBN C51-101)

-----
ik zeg u, met al respect, sorry.
(ben er zekers van dat mij ergens gelijk hebben, maar dat adertje onder gras( :shock: )..... :wink: )

#14

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 21:02

....de vraag is nu: hebben we het over fase of lijnspanning?
bij deze is fasespanning=lijnspanning.....

Dat is inderdaad de vraag. Fasespanning en lijnspanning kunnen niet hetzelfde zijn, er zit altijd een factor wortel3 tussen.

Als de 230 volt de fasespanning is (dat is het meest gebruikelijk) dan is de lijnspanning 400 volt.

Als de 230 volt de lijnspanning is (komt volgens mij in Nederland niet meer voor) dan is de fasespanning 133 volt.

Als er een spanning wordt genoemd, dan moet je je altijd afvragen over welke spanning het gaat. en omdat het belangrijk is dat te weten worden bij 3-fasen netten meestal beide spanningen in één adem genoemd, dus b.v. 127/220, 230/400, of 400/690.

#15

StrangeQuark

    StrangeQuark


  • >1k berichten
  • 4160 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 augustus 2005 - 21:02

Phillip, waarom log je jezelf niet in. Dan kan je je posts weizigen als je er perongeluk een foutje in hebt gemaakt. Dan kan je ook persoonlijke berichten sturen, en wij ook naar jou. Ik heb je vaker gezien op het forum, en je hebt erg vaak goede dingen te zeggen.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures