Reusachtige magnetische lus ontdekt in beroemde dubbelster

Moderator: Astro

Reageer
Berichten: 2.504

Reusachtige magnetische lus ontdekt in beroemde dubbelster

http://allesoversterrenkunde.nl/cgi-bin/sc...;view_records=1


Een van de sterren van het beroemde dubbelstersysteem Algol is de bron van een reusachtige magnetische lus. Dat blijkt uit onderzoek met een wereldwijd netwerk van gevoelige radiotelescopen (Nature, 14 januari).


Algol bevindt zich op een afstand van 93 lichtjaar. Hij bestaat uit een ster van ongeveer drie zonsmassa's en een lichtere begeleider die op een afstand van minder dan 10 miljoen kilometer om elkaar wentelen. Vanaf de aarde gezien schuiven de om elkaar draaiende sterren bij elke omloop voor elkaar langs, wat in regelmatige helderheidsvariaties resulteert die gemakkelijk waarneembaar zijn met het blote oog
"Invisible Pink Unicorns are beings of great spiritual power. We know this because they are capable of being invisible and pink at the same time. Like all religions, the Faith of the Invisible Pink Unicorns is based upon both logic and faith. We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them."

Berichten: 73

Re: Reusachtige magnetische lus ontdekt in beroemde dubbelster

Wat ik me afvraag in deze is of de magnetische lus beïnvloed wordt door de zwaartekracht van de grote ster van 3 zonmassa's.

Reageer