Springen naar inhoud

[organische] glycosidenbindingen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ACMilan

    ACMilan


  • >100 berichten
  • 136 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 09:46

Je hebt in de organische scheikunde bij de di- en polysachariden de α en β bindingen.
Nu staat er in mijn boek dat de mens alleen de α bindingen enzymatisch kan breken, maar ondertussen worden er bij andere suikers wel β bindingen gebroken.
Moet ik dan concluderen dat dit wordt voorgesteld voor andere organismen of is er toch een manier waarop mensen de β bindingen kunnen breken ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 januari 2010 - 15:51

Kan je iets specefieker zijn en een voorbeeldje geven?

De vraag op zich lijkt me wat dubbel. Enerzijds praat je over de polysacchariden, en anderzijds heb je het over 'andere suikers'.
Welke 'andere suikers' met een glycosidebinding vallen niet onder de polysacchariden?

Evt het gebruikte enzym erbij gooien? Ik kan niet echt wijs uit je vraag.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I

#3

ACMilan

    ACMilan


  • >100 berichten
  • 136 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 januari 2010 - 17:49

Kan je iets specefieker zijn en een voorbeeldje geven?

De vraag op zich lijkt me wat dubbel. Enerzijds praat je over de polysacchariden, en anderzijds heb je het over 'andere suikers'.
Welke 'andere suikers' met een glycosidebinding vallen niet onder de polysacchariden?

Evt het gebruikte enzym erbij gooien? Ik kan niet echt wijs uit je vraag.


Die andere suikers is inderdaad verkeerd gezet, mijn excuses.

Een voorbeeld : lactose is een disacharide met een beta-binding, maar kan worden afgebroken door lactase

Maar cellulose zouden we niet kunnen afbreken omdat we geen beta-bindingen (met enzymatische hydrolyse) kunnen afbreken.

Maar waarom kan bij het bij lactose dan wel?

#4

ToonB

    ToonB


  • >250 berichten
  • 817 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2010 - 17:59

Volgens mij is het probleem hier dat lactase een actief centrum heeft waar net een lactose in past.
Celluculose is een polysaccharide waar er meer dan 2 suikers gebonden zijn, en mogelijk ligt het probleem gewoon bij het enzyme lactase dat hier geen vat op heeft.

Enzymologie was nooit mijn toppunt, en iemand kan misschien bevestigen.
Maar ik herinner me toch nog uit die colleges dat enzymen vaak zeer specefiek zijn.
De minste verandering aan een macromolecule kan een enzym volledig nutteloos maken.
"Beep...beep...beep...beep"
~Sputnik I





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures